تداخل دارویی و پیشگیری از آن

0
3,937
203004.jpeg alt_text
203004.jpeg caption

هر انسان در طی دوران زندگی اش ممکن است بارها و بارها بیمارشود که این مورد در سالمندان و کودکان به دلیل نقص سیستم ایمنی بیشتر خواهد شد. لذا گاهی اوقات درمان بیماری نیازمند استفاده از دارو نبوده و خود به خود درمان میگردد. اما گاهی در درمان بیماری استفاده از داروها چه به صورت گیاهی و چه به صورت شیمیایی الزامی میباشد که در اینصورت فرد بیمار به پزشک مراجعه نموده و نسخه دارویی میگیرد.

برخی از ما هم به صورت خود درمانی دارو مصرف میکنیم بدون اینکه از عوارض آن مطلع باشیم. مصرف خود سرانه برخی داروها توسط علم پزشکی به شدت منع شده است. حتی گاهی از داروهایی که پزشکان تجویز میکنند دارای عوارضی بوده که پزشک جهت درمان بیماری به اجبار تجویز میکند. همچنین این امکان وجود دارد که پزشک از داروهایی که استفاده میکنیم اطلاع نداشته و داروهای دیگری تجویز نماید. در اینصورت تداخل دارویی صورت میگیرد.

تاثیر عوارض یک دارو بر داروی دیگر

تداخل دارویی

مطالعه کنید: مواد غذایی که تاثیر داروها را از بین می برد

در واقع تداخل دارویی تاثیر عوارض یک دارو بر داروی دیگر است. همچنین میتوان گفت ترکیب و یا مصرف همزمان دو یا چند دارو، عوارضی شایع و بد را به دنبال خواهد داشت که به آن تداخل دارویی گفته میشود. این تداخل دارویی تنها به مصرف داروهای شیمیایی و یا گیاهی ختم نمیشود. بلکه گاهی ویتامینها خوراکی ها و یا مکمل ها را شامل میگردد.

گاهی مصرف یک دارو اثر داروی دیگر را کاهش میدهد مانند مصرف آهن و کلسیم که اثر آنتی بیوتیک ها را کمتر میکند. گاهی مصرف یک دارو به صورت همزمان اثر داروی دیگر را افزایش میدهد. مانند مصرف مسکن ها و داروهای ضد افسردگی. در مصرف غذاها نیز گاهی این اتفاق می افتد. یعنی تداخل دارویی بین غذا و دارو رخ میدهد. برای مثال میتوان منع مصرف آنتی بیوتیکها را با شیر بیان کرد. در کل لبنیات اثر آنتی بیوتیکها را کاهش میدهد.

موردی دیگری که در باید در نظر داشت نحوه صحیح مصرف برخی داروهاست تا اثر آن به اندازه و در زمان مناسب به بدن برسد. برای مثال برخی داروها نباید با شکم خالی مصرف شود و یا برخی باید ۲ الی ۶ ساعت قبل از غذا مصرف گردد.  همچنین امکان دارد مصرف برخی غذاها به صورت همزمان فرد را دچار حساسیت کند. لذا توصیه میشود هنگام مراجعه به پزشکان کلیه داروهای مصرفی فرد به اطلاع پزشک مورد اعتماد برسد تا ایشان با توجه به اثرات داروها، بر یکدیگر، عوارض جانبی آنها و تداخلات دارویی، داروهای مناسب راتجویز نماید.

هیچگاه نباید به افرادیکه علم پزشکی ندارند و به صورت خودسرانه دارو تجویز میکنند اعتماد کرد. چراکه مصرف همزمان داروها، مکملها و یا ویتامینها برهم اثر گذاشته و در روند جذب و اثر گذاری و یا حتی سرعت اثر تداخل ایجاد میکنند. همچنین در برخی موارد فرد را دچار عوارض نامطلوب و خطرناک مینمایند. پس توصیه میگردد هنگام استفاده از داروها علاوه بر نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی آن از پزشک داروساز و یا پزشک معالج مورد سوال قرار گیرد.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از پزشک متخصص ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید