نشانه و پیشگیری سرطان روده

0
1,231
659469.png alt_text
659469.png caption

سرطان های کولورکتال چهارمین سرطان شایع در ایران هست و در مجموع حدود ده درصد کل موارد ابتلا به سرطان را تشکیل می دهد.منشا آنها، پولیپ های روده هستند و فرآیند تبدیل پولیپ به کنسر به طور متوسط حدود ده سال زمان میبرد. حدودا نیمی از موارد کنسر روده زیر ۵۰ سالگی بروز میکند و با افزایش سن شیوع بیشتر میشود. براساس مطالعات آماری انجام شده،میزان ابتلا در مردان و زنان یکسان می باشد.

علل سرطان روده

علل سرطان روده

در بررسی اتیولوژی (علت شناسی) سرطان کولون، مجموعه ای از علل محیطی در تعامل با ژنتیک، در بروز علائم بر اساس اینکه کدام قسمت روده درگیر شده باشد، متفاوت هست. رژیم های غذایی حاوی پروتیئن بالا و فیبر کم، غذاهای نمک سود شده، غذاهای حاوی مواد نگهدارنده، مصرف سیگار و الکل، شاخص توده بدنی بالا، زندگی پر استرس و هیجانات روحی می تواند زمینه ساز ایجاد سرطان شود.در درگیری سمت چپ روده بزرگ، علائم پر سر و صدا تر بوده و فرد سریعتر متوجه ابتلای خود می شود.

علائم سرطان روده

در ابتدا فرد علائمی همچون درد شکم، دل پیچه، نفخ و پی شکم را تجربه میکند، کم کم با گذشت زمان و پیشرفت بیماری و رشد تومور، ممکن هست علائم انسداد روده را تقلید کند. در درگیری سمت راست کولون، درد و نفخ شکم شایع نبوده و این ها بیشتر دچار کاهش وزن و اشتها و دفع مدفوع سیاه رنگ می شوند. دفع خون روشن از علائم سرطان روده به ویژه بخش های انتهایی روده می باشد، گرچه شایعترین علت خونریزی  گوارشی، مواردی همچون هموروئید و شقاق می باشد. تغییر در اجابت مزاج (اسهال یا یبوست مزمن بیش از ۶ ماه) از علائم مهم سرطان روده می باشد که بیشتر در موارد ابتلای سمت چپ کولون که قطر باریک تر دارد،دیده میشود. از علائم شایع دیگر میتوان به کم خونی فقر آهن اشاره کرد و وجود آن در مردان، می تواند قویا به نفع سرطان کولون باشد به همین جهت توصیه میشود، در مواردی که کم خونی فقر آهن با کاهش وزن همراهی دارد، جهت بررسی ابتلا به سرطان کولون، تحت کولونسکوپی قرار بگیرند. 

روش های تشخیص سرطان روده

روش های تشخیص سرطان روده

جهت تشخیص و درمان به موقع کنسر کولون، سازمان جهانی بهداشت، توصیه به انجام کولونسکوپی هر ۱۰ سال یک بار، کرده است. با توجه به اینکه درصد زیادی از افراد مبتلا به کنسر کولون، سابقه خانوادگی مثبت کنسر کولون دارند، درصورت فرد مبتلا به کنسر کولون در یک خانواده، لازم هست از سن ۴۰ سالگی، هر ۱۰ سال یکبار، تحت انجام کولونسکوپی قرار بگیرند. افرادی هم که مبتلا به بیماریهای التهابی روده نظیر کرون هستند، در خطر ریسک سرطان روده میباشند، به همین جهت توصیه شده است که این افراد هم هر ده سال یکبار تحت کولونسکوپی قرار بگیرند.

پیشگیری از سرطان کولون

جهت پیشگیری از سرطان کولون، مصرف غذاهای پر فیبر، ترک سیگار و الکل، کاهش وزن توصیه می شود. بر اساس مطالعات اخیر، مصرف روزانه قرص آسپیرین در پیشگیری و کاهش ابتلا به سرطان کولون نقش دارد‌. درمان اصلی بیماری، جراحی و برداشتن قسمت درگیر می باشد. گاهی به علت متاستاز به سایر اعضا، جراحی امکان پذیر نبوده و از روش هایی دیگر همچون شیمی درمانی و پرتو درمانی استفاده می شود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصصین گوارش ما نوبت بگیرید.

 

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید