علل مقاومت به انسولین

0
2,254
194519.jpeg alt_text
194519.jpeg caption

پانکراس بزرگترین غده در بدن بوده که دارای یک بخش برون ریز و یک بخش درون ریز می باشد. بخش برون ریز پانکراس، آنزیم‌های گوارشی را می سازند  و پس از صرف غذا به منظور سهولت و کم در هضم آن آنزیم های گوارشی را به قسمتی از دستگاه گوارش به نام دئودنوم (ابتدای روده باریک) می ریزند. وظیفه اصلی بخش درون ریز آن، تزشح هورمون می باشد. پس از آنکه هورمون ها ساخته شدند به جریان خون وارد می شوند. انسولین و گلوکاگون دو هورمونی هستند که توسط بخش درون ریز پانکراس ساخته میشوند. به دنبال صرف غذا، هورمون انسولین از پانکراس ترشح‌ شده و وارد جریان خون میشود. انسولین پس از ورود به جریان خون، روی کبد اثر گذاشته و سبب تولید گلیکوژن از گلوکز موجود درخون میشود. به این ترتیب سطح قند خون را کاهش میدهند.

تاثیر انسولین بر بدن

 

مقاومت به انسولین

انسولین همچنین روی سلولهای بدن اثر گذاشته و سبب ورود گلوکز به داخل سلولها شده و علاوه بر کاهش قند خون، سبب میشود گلوکز به عنوان سوخت رایج سلولها مصرف شود و از تجزیه چربی ها به عنوان منبع انرژی، استفاده نشود. گلوکاگون عملکردی عکس نسبت به انسولین دارد و از طریق اثر روی کبد و سلولهای بدن، کمک میکند تا قند  به جریان خون آزاد شود.

انواع دیابت 

دو نوع مختلف دیابت بر اساس علت آن وجود دارد. در هر دو نوع قند خون بالا بوده و فرد علائم یکسانی نظیر پرنوشی، پر ادراری و… را تجربه می کند. دیابت تیپ‌ یک نوعی اختلال خود ایمنی بوده که در آن سلولهای تولید کننده انسولین در پانکراس توانایی تولید انسولین ندارند، لذا سطح انسولین خون در این افراد پایین بوده و به دنبال مصرف کربوهیدرات ها توانایی انتقال گلوکز به کبد و سلولها وجود ندارد. شروع ایت دیابت اغلب در کودکی بوده و میتواند با سایر بیماریهای اتوایمیون همراهی داشته باشد. در دیابت تیپ دو، سلولهای درون ریز پانکراس به میزان کافی انسولین می سازند و حتی در برخی موارد سطح انسولین خون بالاتر از حد نیاز هست، اما نوعی مقاومت به اثر انسولین در سطح سلولهای هدف وجود دارد و انسولین توانایی تحریک سلول هدف را ندارند و پاسخ لازم داده نمی شود. در نتیجه پانکراس برای غلبه بر این مقاومت، تولید انسولین را افزایش می دهد. در این افراد هم زمان قند خون و سطح‌ انسولین خون بالا هست.

مقاومت به انسولین

برخی افراد به طور طبیعی مقاومت به انسولین دارند. این ها افرادی هستند که سطح قند خون آنها به اصطلاح، مرزی بوده (یعنی نه دیابتیک هستند و نه قند خون نرمال دارند) و  سطح قند خون  دو ساعت پس از مصرف غذا، بالا می باشد. این افراد مستعد ابتلا به دیابت تیپ دو بوده و معمولا سابقه ابتلا به دیابت تیپ دو در خانواده خود دارند. مقاومت به انسولین میتواند همراه با علائمی نظیر فشار خون بالا، کلسترول بالا، چاقی باشد. مجموعه ای از این علائم تحت عنوان سندرم متابولیک نامیده میشود. افرادی که مبتلا به این سندرم هستند، در ریسک ابتلا به بیماریهای عروق کرونر، سکته های مغزی و.. هستند. مطالعات بیانگر نقش ژنتیک در ابتلا به این بیماری هستند. چاقی، کم تحرکی و مصرف غذا های حاوی سدیم فراوان و چربی میتواند به عنوان علل محیطی ایجاد کننده سندرم متابولیک مطرح باشد.

شما میتوئانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص غدد ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید