علل و درمان بالا بودن هورمون مردانه

0
42,721
396204.jpeg alt_text
396204.jpeg caption

هیرسوتیسم یک بیماری کلینیکی شایع است که در بیماران زن در هر سنی مشاهده می شود. 5-10٪ از خانم ها به این بیماری مبتلا هستند. هیرسوتیسم  به دلایل زیبایی از شکایت رایج در بخش پوست است. علت آن عمدتا هایپراندروژنیسم (بالا بودن هورمون مردانه) است که ممکن است تخمدان یا آدرنال باشد. این ممکن است بخشی از یک سندرم متابولیک نادر، ناشی از دارو یا بدون علت خاصی باشد. هیرسوتیسم به ویژه در دختران جوان تأثیر روانی اجتماعی زیادی دارد. هیرسوتییم به معنای رشد موهای ضخیم در  صورت، لب فوقانی، چانه، قسمت فوقانی پشت، شانه ها، ساق پا و قسمت فوقانی شکم و قفسه سینه در خانم ها می باشد. علاوه بر رشد بیش از حد مو، فرد مبتلا به هیرسوتیسم ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کند، از جمله:

  • پوست چرب
  • آکنه
  • ریزش مو، معروف به آلوپسی
  • عقب رفتن خط رویش مو
  • کلیتوریس بزرگ شده
  • کلفت شدن صدا

علل ایجاد هیرسوتیسم

از نظر كلاسیك، هیرسوتیسم ناشی از افزایش تولید آندروژن ها (یعنی تستوسترون) یا توسط آدرنال و یا به دلیل بیماری تخمدان ایجاد می شود. هیرسوتیسم علامت افزایش سطح آندروژن در زنان محسوب می شود.  سندرم تخمدان پلی کیستیک و تومورهای تخمدان از علل تخمدانی بروز هیرسوتیسم هستند. علل مرتبط با غدد آدرنال شامل سندرم کوشینگ، تومورهای تولید کننده آندروژن و هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) است که بیشتر به دلیل کمبود آنزیم 21 هیدروکسیلاز است. علل كمتر شایع شامل سندرم مقاوم به آكندوز مقاوم در برابر هیپراندروژنیك-انسولین (HAIRAN) است. افزایش پرولاکتین با افزایش ترشح آندروژن های آدرنال باعث بروز هیرسوتیسم می شود. رشد بیش از حد مو در خانمهایی که سطح آندروژن طبیعی و دوره قاعدگی منظم دارند و  هیچ شرایط خاص دیگری وجود ندارد، هیرسوتیسم ایدیوپاتیک نامیده می شود. این بدان معنی است که این اختلال هیچ دلیل مشخصی ندارد.

تشخیص هیرسوتیسم

بالا بودن هورمون مردانه

اگر قاعدگی همیشه نامنظم بوده باشد، علت هیرسوتیسم می تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد و تشخیص با انجام سونوگرافی و چک سطح آندروژن ها می باشد. اگر اخیراً هیرسوتیسم و بی نظمی قاعدگی شروع شده باشد و یا خانم دچار عدم قاعدگی شود، ممکن است پزشک آزمایشاتی را برای تشخیص بیماری های خاصی انجام دهد که می تواند جدی تر باشد، مانند تومور تخمدانها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز، با اندازه گیری سطح تستوسترون و DHEA در خون، پزشک می تواند علائم PCOS، تومورهای تخمدان، تومورهای غده آدرنال یا تومورهایی را که می تواند غده های آدرنال را تحریک کند، بررسی کند.

در موارد هیرسوتیسم خفیف، که در آن هیچ علائم دیگری حاکی از تولید بیش از حد هورمونهای آندروژن نیست، آزمایش بیشتر ممکن است لازم نباشد. درمان هیرسوتیسم، به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد. درمان با هورمون های جنسی زنانه مانند استروژن یکی از درمان های هیرسوتیسم در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است. 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

 

 

 

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید