دیابت بارداری

0
1,315
228423.jpeg alt_text
228423.jpeg caption

بالا بودن قند خون در هفته‌هاي اول بارداري، کودکان مادران ديابتي را مستعد ابتلا به ديابت مي‌کند.

ديابت بارداري نوعى اختلال متابوليکي است وهرگونه افزايش قند خون و اختلال در متابوليسم طي دوران بارداري (عدم تحمل گلوکز) موجب بروز ديابت بارداري مي‌شود.

برخي هورمون‌ها در دوران بارداري به طور طبيعي افزايش پيدا مي‌کنند. اين هورمون‌ها باعث کاهش انسولين بدن مي‌شود که اصطلاحاً مقاومت به انسولين را ايجاد مي‌کند و به همين دليل افزايش قند خون را که به آن ديابت بارداري مي گويند به همراه دارند.

علل دیابت بارداری

عوامل مختلفي مانند نژاد، محيط، نحوه زندگي و نوع و ميزان فعاليت در ابتلا به ديابت در دوران بارداري موثر است، همچنين ديابت در مادران چاق بيشتر از ديگر مادران مشاهده مي‌شود و تعدد زايمان‌هاي قبلي و سن بالاي مادر ازديگر عوامل ابتلا به ديابت در دوران بارداري است.

علائم دیابت بارداری

ديابت دوران بارداري در اغلب موارد بى علامت است و به همين علت توصيه مى شود تمام زنان باردار به خصوص زناني که عوامل خطر گفته شده را دارند در هفته 24 تا 28 حاملگي تست و آزمايشات مخصوصى را براى تشخيص زودرس اين بيمارى انجام دهند.

از آنجايى كه مرده زايى در مادران ديابتى بيشتر است توصيه مى شود مادران چاق و مادراني که سابقه به دنيا آوردن نوزاد مرده داشته‌اند در اولين ويزيت تست بررسى ديابت بدهند.

عوارض دیابت بارداری

اختلال در رشد اندام هاي کودک، اختلال در سيستم عصبي، اختلال در سيستم قلب و عروق جنيني از عوارض ابتلا مادر به ديابت در دوران ابتدايي بارداري است.

فرزندان مادران مبتلا به ديابت بارداري مستعد ابتلا به ديابت و افزايش مقاومت به انسولين در زمان بلوغشان هستند، اين کودکان چاق‌تر بوده و ريسک ديابت در آنان بيشتر است.

احتمال ابتلا به ديابت بعد از زايمان در اين مادران بيشتر است و حدود 50 تا 80 درصد احتمال ابتلا به ديابت بعد از زايمان دارند. به علاوه اختلال قند در دوران بارداري ممکن است باعث افزايش ميزان مايع دور جنين شده و در زمان زايمان براي مادر مشکل ايجاد کند و حتي ميزان مرگ و مير مادر را بالا مي‌برد.

عوامل خطر

عواملي مانند وزن بالا، ميزان مقاومت بالا به گلوکز در دوران بارداري و يا حاملگي در سنين پائين احتمال ريسک ابتلا به ديابت را افزايش مي دهد.

درمان

بهترين راه درمان براي مادران مبتلا به ديابت رژيم درماني است اما اگر ميزان ديابت در سه ماهه اول و ماه هاي آخر بالا باشد براي اينکه نوزاد کمترين صدمه را ببيند درمان با انسولين آغاز شده و برحسب ميزان قند فرد، دوز انسولين مشخص مي شود.

هرچند استفاده از قرص‌ها اختلال زيادي در زنان باردار ايجاد نمي‌کند اما هنوز مجوز استفاده و تجويز قرص كاهنده قند خون در دوران باردارى داده نشده و مادران ديابتي بايد تحت نظر پزشک تغذيه به کاهش وزن بپردازند.

همچنان آموزش به مادران براى خودمراقبتى درباره ديابت بهترين اثر را دارد. از آنجايى كه ديابت باردارى بر سلامت مادر و جنين هردو ممكن است تأثير بگذارد كنترل ديابت با رعايت رژيم غذايى، كاهش وزن، كنترل منظم قند خون و تزريق انسولين در صورت نياز و صلاحديد پزشك بهترين درمان هست.

شما می توانید هم اکنون از طریق سامانه طبینجا از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید