Deprecated: تابع noindex از نگارش 5.7.0 منسوخ شده است! به جای آن از wp_robots_noindex() استفاده نمایید. in /var/www/html/mag/wp-includes/functions.php on line 5381

مجله پزشکی و سلامت طبینجا

آیا بزرگ شدن کبد نشانه‌ای برای کبد چرب است؟

بزرگ شدن کبد یکی از علائم بیماری زمینه ای است. این وضعیت می تواند با التهاب (هپاتیت)، چربی یا سرطان متورم شود. همچنین یک پاسخ حاد به عفونت یا نتیجه بیماری مزمن کبدی پیشرفته باشد.

بزرگ شدن کبد نشانه چیست؟

کبد یکی از اندام های ضروری بدن بوده، عضویی که بدون آن قادر به زندگی نخواهیم بود. بسیاری از عملکردهای مهم بدن از جمله فیلتر کردن سموم از خون و تنظیم کلسترول خون را انجام می دهد. نقش کبد به عنوان یک فیلتر به گونه ای است که آن را مستعد آسیب پذیری در برابر هر گونه اضافه بار مواد سمی می کند. سموم یا چربی های مازاد در خون می تواند باعث التهاب کبد (هپاتیت) گردد.

هپاتومگالی یا کبد بزرگ شده شرایطی است که در آن کبد بیش از اندازه طبیعی خود، متورم شده باشد. این حالت نشانه یک مشکل اساسی بوده و اغلب، نوعی بیماری کبدی است که باعث تورم آن همراه با التهاب می شود. اما گاهی اوقات این یک بیماری در خون یا قلب شما است. شما و پزشک تان باید بیماری زمینه ای را بررسی و رسیدگی کنید.

آیا بزرگ شدن کبد شرایط خطرناکی است؟

کبد بزرگ شده به خودی خود شرایط خطرناکی نیست اما به معنای این نیست که کبد در شرایط بحرانی است. بسته به علت، این وضعیت می تواند کم و بیش خطرناک باشد حتی می تواند یک وضعیت اورژانسی یا تنها یک هشدار باشد. گاهی اوقات کبد شما در پاسخ به یک وضعیت کوتاه مدت یا حاد متورم شده، سپس به حالت عادی باز می گردد. همچنین ممکن است یک بیماری مزمن یا طولانی مدت وجود داشته باشد که باعث آسیب آهسته اما پیشرونده گردد.

مهم است که بیماری کبد در مراحل اولیه تشخیص داده شود. برخی از علل اورژانسی برای هپاتومگالی عبارتند از نارسایی قلبی و سرطان.

علائم بزرگ شدن کبد

به احتمال زیاد به تنهایی متوجه بزرگ شدن کبد نخواهید شد. در برخی موارد شدید، ممکن است متوجه احساس نفخ یا پری در شکم خود یا درد در سمت راست بالای شکم، جایی که کبد شما قرار دارد، شوید. به احتمال زیاد پزشک شما ممکن است در حین معاینه متوجه وجود آن گردد. آنها ممکن است متوجه شوند که کبد شما در حین معاینه قابل لمس است، در حالی که معمولاً اینطور نیست.

در صورتی که کبد متورم شما نشانه بیماری کبدی باشد، ممکن است با علائم مرتبط دیگری مانند موارد زیر همراه باشد:

بزرگ شدن کبد نشان دهنده چیست؟

کبد شما ممکن است توسط دلایل زیر متورم یا بزرگ شده باشد:

  1. التهاب (هپاتیت): پاسخ به عفونت یا مسمومیت.
  2. چربی: اگر در کبد شما چربی بیش از حدی ذخیره شده باشد (استئاتوز).
  3. خون: اگر عروقی که از کبد شما می گذرد، مسدود یا دچار گیرافتادگی شود.
  4. رشد: بدخیم یا خوش خیم.

شایع ترین علت بزرگ شدن کبد

علل شایع عبارتند از:

علل با شیوع کمتر هپاتومگالی عبارتند از:

ضایعات کبدی

سرطان های سیستمیک

بیماری ها و تنگی های مجرای صفراوی

علل قلبی و عروقی (هپاتوپاتی احتقانی)

درمان بزرگی کبد

پزشک ممکن است برای تعیین علت و یافتن شواهدی از بیماری های مختلف آزمایش خون و آزمایش تصویربرداری انجام دهند. اگر وضعیت شما شدید به نظر برسد، ممکن است بخواهند بیوپسی کبد را برای آزمایش نمونه ای از بافت کبد به آزمایشگاه ارسال کنند. آنها گزینه های درمانی را بر اساس نتایج این آزمایشات ارائه خواهند کرد.

آیا بزرگ شدن کبد قابل درمان است؟

گاهی امکان پذیر است. کبد شما توانایی قابل توجهی برای ترمیم و بازسازی خود دارد، اما مشروط بر اینکه بافت سالم کافی برای کار با آن باقی مانده باشد. اگر بزرگ شدن کبد نتیجه یک بیماری حاد باشد، درمان این بیماری به کبد اجازه بهبود می دهد. اگر این شرایط در نتیجه بیماری مزمن کبدی باشد، به طور بالقوه می توان آن را معکوس کرده و در برخی موارد با تغییر شیوه زندگی آن را درمان کرد.

به عنوان مثال:

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر کبد شما به هر دلیلی متورم شده یا درد می کند پس حتما مورد ارزیابی قرار بگیرید. اگر علائم عجیب یا شدید دیگری دارید، مانند:

بزرگ شدن کبد یک نشانه است نه یک بیماری. اما می تواند نشان دهنده یکی از چندین بیماری باشد. همه آنها اورژانسی به حساب نمی آیند، اما همه آنها نیازمند دریافت مراقبت های پزشکی هستند.

اگر قبلاً به بیماری پیشرونده کبدی مبتلا شده اید، هپاتومگالی می تواند نشانه ای از پیشرفت بیماری باشد. اگر قبلا هرگز کبد خود را بررسی نکرده اید، این ممکن است اولین نشانه وجود یک مشکل در شما باشد. در این مورد، یک کبد بزرگ شده می‌تواند به عنوان زنگ بیدارباشی برای انتخاب سبک زندگی مؤثر باشد که از سلامت آینده کبد شما محافظت می کند.

منبع

چنان چه علائم نگران کننده ای از بزرگی کبد دارید، می توانید در این باره با متخصصین کبد و گوارش طبینجا بصورت آنلاین مشورت نمایید.

Rate this post