دلایل ایجاد سرگیجه چیست؟

0
21,043
567778.jpeg alt_text
567778.jpeg caption

سرگیجه سر چیست؟

سرگیجه حالتیست که فرد دچار عدم تعادل شده و تصور می کند دور اتاق میچرخد یا اتاق به دور او در حال حرکت است. سرگیجه گاهی نشانه ای از بیماری های جدی تر می باشد. علل زیادی باعث ایجاد سرگیجه می شوند. اغلب سرگیجه بدنبال اختلالات گوش داخلی اتفاق می افتد. اما گاهی ناشی از اختلالات مغزی و آسیب های اعصاب تعادلی می باشد.

علل سرگیجه سر چیست؟

لابیرنتیت: 

لابیرنتیت التهاب یکی از اجزای گوش داخلیست که اعصابی را در بر می گیرد که مسئول مخابره موقعیت و حرکت سر و همچنین صوت به مغز است. عصبی که مسئول این عمل است عصب وستیبولوکوکلئار نام دارد. التهاب لابیرنت اغلب ناشی از عفونت های ویروسیستموجب التهای این عصب و سرگیجه می شود. سرگیجه ناشی التهاب عصب تعادلی، ناگهانی است و زمانی که فرد قصد برخاستن از جای خود را داشته باشد دچار این سرگیجه می‌شود که با احساس چرخش اتاق به دور سر همراه است. سرگیجه ناشی از این بیماری معمولا بیشتر از یک هفته طول می‌کشد و معمولا خود به خود برطرف می گردد.

جهت حفظ تعادل مکانیسم پیچیده ای متشکل از گوش میانی، داخلی و اعصاب تعادلی و مغز وجود دارد.  ابتدا توسط گوش داخلی  حرکت و وضعیت بدن مشخص شده و از طریق عصب تعادلی بنام وستیبولار به مغز و مخچه منتقل می گردد و مغز این اطلاعات را پردازش کرده و تعادل بدن را کنترل می کند.  هراختلالی در این مسیر سبب عدم تعادل و سرگیجه می شود.

سرگیجه سر به چند نوع تقسیم میشود؟

سرگیجه به دو نوع محیطی و مرکزی تقسیم می شود. در سرگیجه محیطی اختلالی در گوش داخلی و اجزای محیطی سیستم تعادلی وجود دارد. در نوع مرکزی، اختلال مغزی سبب سرگیجه می شود.

نورونیت وستیبولار

این بیماری نیز التهاب عصب وستیبولار (عصب تعادلی) در زمینه عفونت های ویروسی است و معمولا خود به خود برطرف می شود.

کولستئاتوم

در اثر عفونت های مکرر گوش داخلی، بافت پوستی داخل گوش میانی تکثیر شده که موجب کاهش شنوایی و سرگیجه می شود.

Ménière’s disease  بیماری منیر

این بیماری که ناشی از تجمع مایع در گوش داخلیست بیشتر افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال را درگیر می کند. در این بیماران همزمان با شروع سرگیجه، وز وز گوش و کاهش شنوایی نیز رخ می دهد. سرگیجه در این بیماری به صورت دوره‌ای اتفاق می‌افتد و همیشگی نیست البته این سرگیجه به صورت حمله‌ای و شدید و همراه با وزوزگوش و کاهش شنواییست. گاهی تهوع و استفراغ نیز وجود دارد. این سرگیجه معمولا بین چند دقیقه تا چند روز ادامه خواهد داشت.

علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نیست، اما برخی از محققین آن را با استرس، بیماری های خود ایمنی و یا عفونت های ویروسی مرتبط دانسته اند.

سرگیجه خوش خیم وضعیتی BPPV

در گوش داخلی، سنگریزه هایی از جنس کربنات کلسیم وجود دارند که در مایعی به نام اندولنف شناور هستند. این سنگریزه ها در هنگام حرکت سر، تکان خورده و به سلولهای مویی شکل در دیواره گوش داخلی برخود می کنند و اطلاعاتی از وضهعیت بدن را توسط عصب وستیبولار به مغز مخابره می کنند. در برخی افراد این سنگریزه های بدلیل های مختلفی دچار اختلال در  تحرک شده و در نتیجه فرد دچار سرگیجه می گردد. سرگیجه خوش‌خیم، سرگیجه صبحگاهی نیز گفته می‌شود و بیشتر زمانی که فرد صبح از خواب بیدار می‌شود، اتفاق می‌افتد. این سرگیجه برخلاف سرگیجه‌های ناشی از بیماری منیر و تومور عصب وستیبولار، مدت زمان کوتاهی طول می‌کشد و معمولا با مصرف دارو و یا مانور های خاصی قابل کنترل است.

علت های شایع سرگیجه چیست؟

علل دیگر سرگیجه

مصرف برخی داروها

میگرن

مولتیپل اسکلروزیس

سکته مغزی

عفونت های ویروسی هرپسی

بیماری سیفلیس

برخی تومور های مغزی: بدلیل مجاور بودن عصب شنوایی با مخچه، چنانچه تومور بزرگی در این ناحیه وجود داشته باشد به مخچه و درنتیجه عصب تعادلی فشار وارد می‌کند. این مشکل موجب می‌شود بیمار دچار سرگیجه شده و هنگام ایستادن یا راه رفتن دچار عدم تعادل شود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا به صورت آنلاین از متخصص گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن ما وقت خودتون رو بگیرید

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید