توت سفید بهتر است یا شاه توت؟ بررسی خواص و مضرات توت سفید

0
8,647
توت سفید و شاه توت

در میان انواع توت های ناخته شده جهان، دو نوع توت سفید و شاه توت بین ایرانیان از محبوبیت بیشتری برخوردار است. یکی از دلایل مقبولیت این دو نوع توت، طعم آنهاست، چرا که توت های وحشی هر چند دارای مواد مغذی چند منظوره ای هستند، اما طعم ترش آنها ممکن است لذت چندانی را حاصل نکند. اما علی رغم طعم خوشایند توت سفید و شاه توت ، آیا هر دو به یک اندازه مفیدند؟ اگر علاقمند به بررسی این موضوع هستید با این پست طبینجا همراه ما باشید.

توت سفید بهتر است یا شاه توت؟

همانطور که گفته شد توت های وحشی دارای مواد مغذی هستند. اما نباید این نکته را فراموش کرد که توت های وحشی می توانند دارای ترکیبات سمی هم باشند و اگر به مقدار زیادی مصرف شوند، ممکن است علائم ناخوشایندی را ایجاد نمایند. میوه های توت سفید معمولا بسیار شیرین بوده و اغلب فاقد تردی هستند. اما میوه های شاه توت بزرگتر و آبدار بوده و از تعادل ترشی و شیرینی خوب برخوردار هستند.

فواید توت

توت ها منابع غنی از آهن، ریبوفلاوین، فسفر، پتاسیم، ویتامین ث، کلسیم و ویتامین K است. علاوه بر این حاوی فیبر غذایی و همچنین ترکیبات آلی مانند آنتوسیانین، مواد مغذی گیاهی، ترکیبات پلی فنلی و رسوراترول است که می تواند برخی فواید مانند موارد زیر را با خود به همراه داشته باشد.

  1. جلوگیری از سرطان: داشتن آنتی اکسیدان ها به عنوان یک خط دفاعی اصلی در برابر رادیکال های آزاد شناخته شده است که توت مملو از آن است.
  2. سلامت چشم: توت دارای ماده ای به نام زنا-گزانتین است که یک نوع کاراتینوئید محسوب می شود. این ماده به طور مستقیم باعث کاهش استرس اکسیداتیو در برخی سلول های چشمی از جمله شبکیه می شود. همچنین این ماده به عنوان آنتی اکسیدان از آسیب شبکیه مانند آسیب های ناشی از رادیکال های آزادی که می تواند باعث آب مروارید و تخریب ماکولای چشم شود، جلوگیری می کند.
  3.  تقویت سیستم ایمنی: این فرآیند با کمک ویتامین ث صورت می گیرد.
  4. تقویت استخوان ها: منیزیوم، فسفر، آهن، کلسیم و ویتامین K برای ساختن بافت های استخوانی مفید می باشند.
  5. پشتیبانی از هضم غذا: توت ها دارای فیبر هستند که به روند هضم غذا کمک نموده و مانع از بروز یبوست می شوند.
  6. پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی: توت ها دارای رسوراترول هستند. این ماده یک آنتی اکسیدان فلاونوئیدی حیاتی است که مستقیما بر روی عملکردهای رگ های خونی تاثیر می گذارد. رسوراترول باعث تولید اسید نیتریک می شود که به عنوان گشاد کننده عروق عمل کرده و با شل کردن رگ های خونی به کاهش تشکیل لخته خون کمک می کند.
  7. موثر بر روی سرطان پروستات
  8. کمک به حفظ رنگ مو

خواص شاه توت

توت سیاه یا شاه توت معمولا برای درمان بیماری های دهان، صرع، بی خوابی، دیابت، عفونت های مجرای ادراری، گلو، افسردگی و سرگیجه استفاده می شود. یکی از خواص شاه توت در طب سنتی ، برطرف نمودن شرایطی همچون اسهال توسط شاه توت تازه و کمی نرسیده است و شاه توت های رسیده به عنوان ملین استفاده می شود. از طرفی برگ های شاه توت به عنوان کنترل قند خون و دانه های آن در چای، برای درمان دیابت به کار برده می شود.

خواص توت سفید

توت سفید به دلیل دارا بودن مهار کننده هایی که سنتز ملانین را کاهش می دهد به عنوان یک گزینه درمانی طب سنتی جهت حذف لکه، سفید شدن پوست و لکه می باشد. از توت سفید در محصلات آرایشی و بهداشتی برای تمیز نمودن، تقویت صورت و درمان ضد پیری پوست استفاده می شود. توت سفید به درمان بیماری های چشمی، آرتروز، ضعف سیستم عصبی کمک نموده و باعث تقویت نمودن سیستم عصبی می شود. دانشمندان معتقدند که از آب توت سفید برای درمان سرطان گلو می توان استفاده نمود.

مضرات توت ها

شاید شنیدن این عبارت کمی تعجب برانگیز باشد، ولی بهتر است بدانید که مصرف بیش از اندازه توت ها نیز می تواند برخی عوارض جانبی و مضراتی را با خود به همراه داشته باشد.

  • سرطان پوست

یکی از مضرات توت سفید این است که می تواند باعث سرطان پوست شود. توت ها حاوی ماده ای به نام آربوتین هستند که ترکیبی است که باعث روشن شدن پوست می شود. آربوتین یک ماده هیدرکینون است که با مهار آنزیم تیروزیناز، کمک به پیشگیری از ترشح ملانین می کند. تحقیقات نشان داده است که هیدروکینون دارای عوارض جانبی سرطان زایی است که می تواند باعث ایجاد سرطان پوست شود.

  • مشکلات کلیوی

توت ها مملو از ماده پتاسیم هستند که دردهای مرتبط با کیسه صفرا و اختلالات کلیوی را تشدید می کند. علاوه بر فواید پتاسیم برای سلامتی، بیماران دارای مشکلات کلیوی باید از مصرف بیشتر پتاسیم و انواع توت ها پرهیز کنند. همچنین اگر مبتلا به سنگ کلیه یا سایر مشکلات کلیوی هستید، بهتر است از مصرف چای توت خودداری کنید.

  • افت قند خون

توت ها به کاهش قند خون کمک کرده و می توانند باعث افت قند خون شوند. هیپوگلیسمی شرایطی است که می تواند منجر به گرسنگی، سردرد، سرگیجه، تاری دید، گیجی، عرق زیاد و لرزش شود. توت ها را باید در مقادیر متوسط با احتیاط مصرف نمود.

  • مانع جذب کربوهیدرات

توت ها در جذب کربوهیدرات ها تداخل ایجاد می کنند. بنابراین می توانند جذب قندها و تری آسیل گلیسرول (چربی ها) را مختل نمایند.

  • عوارض جانبی

برخی از افراد ممکن است به دنبال مصرف توت ها، واکنش های آلرژیک را تجربه کنند. واکنش های آلرژیک ممکن است باعث ورم پوستی، بثورات پوستی، ایجاد لکه های قرمز، التهاب و خارش شوند.

  • بیماری های کبدی

    بیماران مبتلا به مشکلات کبدی در صورت مصرف توت ها ممکن است بار اضافه ای را به کبد تحمیل نموده و به این ارگان آسیب برسانند. بنابراین مبتلایان به مشکلات کلیوی بهتر است از مصرف این میوه ها صرف نظر کنند.

  • مشکلات معده

برخی از افراد پس از مصرف توت ها عوارض جانبی مانند تحریک، درد و گرفتگی را ممکن است تجربه نمایند.

  • توهم

در مواردی توهم بعد از مصرف این میوه دیده شده است.

  • خودداری از مصرف توت ها در دوران بارداری و شیردهی

مصرف توت در زنان باردار و شیرده ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود. بنابراین زنان باردار باید قبل از مصرف توت با پزشک خود مشورت نمایند.

همچنین مقاله خواص توت فرنگی را نیز مطالعه کنید.

منبع

چنانچه علاقمند به کسب اطلاعات تغذیه ای در این خصوص هستید می توانید با کارشناسان تغذیه ما مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید