داغی کف پا به ویژه اگر در هنگام شب رخ دهد، حس درماندگی زیادی را می تواند القاء کند. این حس به اندازه ای می تواند قوی باشد که خواب شبانه را بر هم زده و در طول این سوزش علائم ناراحت کننده دیگری را هم دامن بزند. سوالی که مطرح می شود این است که چه عاملی این حس گرمی و داغ شدن کف پا در شب را شعله ور می سازد؟
اخیراً کفشها یا جورابهای خود را درآورده اید.
کفشها و جورابهای شما در طول روز بهعنوان پوست دوم پای شما عمل میکنند، بنابراین جای تعجب نیست که پوست شما را تحریک کرده و باعث احساس سوزش و گرما شوند. این شرایط ممکن است به دلیل مالش و اصطحکاک روی پاهای شما، لکه های قرمز و گرمی ایجاد کند یا با به دام انداختن رطوبت در داخل کفش و جوراب باعث تحریک و آسیب به پوست شود. سعی کنید تا حد امکان از جوراب های ساخته شده از مواد مصنوعی خودداری کنید.
مبتلا به یک نوروما پیشرفته هستید.
به طور خاص، نوروم مورتون احتمالاً بین استخوانهای بلند در اطراف جلوی پای شما ظاهر شده است. این بدان معنی است که پوشش اطراف عصب تحریک و متورم شده است. یک راه خوب برای آزمایش این است که پاهای خود را از دو طرف فشار دهید (از داخل و خارج پا، نه از بالا و پایین). اگر در این آزمایش درد قابل توجهی ایجاد شده و یا احساس تیر کشیدن یا سوزن سوزن شدن را در پای خود تجربه کنید، احتمالا به یک نوروما مبتلا شده اید. اما نیازی به نگرانی نیست.
مبتلا به عفونت باکتریایی پوست یا پای ورزشکار، یا هر دو هستید.
پای ورزشکار علت اصلی خارش، سوزش پوست، به ویژه در کف پا و بین انگشتان پا است. شما قادر به تشخیص وضعیت پای ورزشکار با علائم دیگری مانند حباب، پوست تاول دار و قرمزی خواهید بود. اما گاهی اوقات، این شرایط ممکن است در نتیجه یک عفونت باکتریایی باشد که علائم مشابهی را ایجاد می کند و گاهی اوقات این هر دو است.
اغلب، وقتی پاها درگیر عفونت باکتریایی هستند، احتمالا متوجه بوی زننده بیشتری از آنها خواهید داشت.
یک عصب درگیر در پای شما وجود دارد.
اعصاب در سراسر بدن ما جریان دارند از ستون فقرات گرفته تا پایین پاها و خود پاهای ما. آنها از کانالهای متعدد و فضاهای تنگی عبور میکنند و گاهی اوقات اگر عاملی باعث کاهش فضای بین آنها شود، به دام افتاده و فشرده میشوند، مانند وجود مقداری تورم در ناحیه. این باعث ایجاد احساس سوزش، سوزن سوزن شدن پا، بی حسی، فرو کردن سوزن و غیره شود. ما به این علائم عصبی می گوییم.
سوزش از پایین کمر رخ می دهد.
اعصاب، انتقال دهنده های شگفت انگیزی هستند و مشکلاتی مانند سیاتیک یا نیشگون گرفتن در ناحیه کمر می توانند به سرعت به سایر قسمت های بدن از جمله پاهای ما بروند و علائم ایجاد کنند. اگر از کمردرد رنج می برید، ممکن است به این شرایط مرتبط باشد.
این یکی از علائم دیابت است.
دیابت بر اعصاب پاها و خود پاهای ما تأثیر می گذارد و آسیب عصبی و نوروپاتی ناشی از آن به مرور زمان بدتر می شود. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت مجموعه ای از علائم عصبی، از جمله سوزش را تجربه خواهند کرد. البته ممکن است عکس آن نیز تجربه شود یعنی فقدان کامل احساس در پاها.
نوشیدنی های الکلی مصرف می کنید.
مصرف طولانی مدت الکل در هر زمانی از سال ممنوعیت مصرف دارد. چرا که می تواند باعث آسیب عصبی و در نتیجه احساس سوزش شود.
یک روز طولانی را در محل کار سپری کرده اید.
هنگامی که در محل کار سرپا هستید، به دنبال هر استراحت، گام به گام عضلات و بافت های زیادی را درگیر می کنید. بنابراین در پایان یک جابجایی طولانی یا یک روز کار با ابزار، ممکن است کمی تورم و حساسیت به لمس در پاها داشته باشید که احساس داغ شدن کف پا در شب را برای شما به همراه دارد. به این شرایط اضافه بار مکانیکی گفته می شود.
خبر خوب این که اغلب میتوانیم به کاهش فشار روی پاها کمک کنیم، و بنابراین با استفاده از پروتزهای سفارشی پا برای حمایت بهتر از عضلات و رباطها، به کاهش این احساسات کمک میکنیم.
سایر شرایط و علل پزشکی
سایر علل سوزش پا عبارتند از:
- کمبود ویتامین
- اختلالات خونی
- عدم تعادل هورمونی، از جمله مشکلات تیروئید
- درماتیت و حساسیت های پوستی
- مسمومیت با فلزات سنگین
- سیگار کشیدن و در نتیجه آسیب یا انقباض عروق خونی
درمان داغ شدن کف پا در شب
بهترین راه برای مدیریت سوزش پا، تشخیص درست علت و شروع درمان یا مدیریت علل آن است.
بعنوان مثال اگر دیابت باعث بروز این شرایط شده، احتمالا شما نیاز به تغییر رژیم غذایی یا مصرف دارو خواهید داشت.
دارو
مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن، آسپرین و ایبوپروفن میتوانند به گرمی خفیف تا متوسط پا کمک کنند. سایر داروهایی که ممکن است به هدف قرار دادن شرایط و علائم مرتبط با داغ شدن پا کمک کنند عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد افسردگی
- مسکن های تجویزی (اگرچه این مسکن ها فقط در موارد شدید استفاده می شوند)
ویتامین ها و مکمل ها
بسته به علت داغ شدن کف پا در شب، مکمل ها ممکن است بتوانند به درمان بیماری زمینه ای کمک کنند.
برخی از مکمل های شناخته شده برای کمک به آسیب عصبی در پا عبارتند از:
- آلفا لیپوئیک اسید. این آنتی اکسیدان ممکن است به بهبود عملکرد عصبی کمک کند. با این حال، همیشه برای افراد مبتلا به دیابت مناسب نیست و می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.
- آمینو اسید. برخی مکملهای اسید آمینه، مانند ال کارنیتین، ممکن است به کاهش علائم آسیب عصبی در افرادی که مبتلا به دیابت بوده یا تحت شیمیدرمانی هستند، کمک کند. اما این مکمل ها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند.
- ریشه و گیاهان. زردچوبه، یک ریشه، دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و ممکن است به درد عصبی کمک کند. روغن گل مغربی گیاهی است که ممکن است به کاهش علائم مرتبط با آسیب عصبی مانند بی حسی، سوزن سوزن شدن و ضعف کمک کند.
- ویتامین ها. اگر کمبود مواد مغذی باعث داغ شدن پای شما شده است، مصرف مکمل ویتامین B یا آهن ممکن است کمک کننده باشد.
درمان تحریک اعصاب
درمان های تحریک عصبی می توانند علائم ناشی از آسیب عصبی مانند سوزن سوزن شدن، سوزش و درد را برطرف کنند.
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست یک تکنیک رایج است که شامل استفاده از الکترودها برای رساندن جریان الکتریکی خفیف به ناحیه آسیب دیده است.
سایر درمان های تحریک عصبی عبارتند از:
- درمان میدان مغناطیسی
- لیزر درمانی
- نور درمانی
کرم ها و پمادهای موضعی
تعدادی از کرم های موضعی می توانند به کاهش سوزش و داغی کف پا کمک کنند که باز هم به علت علائم شما بستگی دارد.
اگر به شرایط پای ورزشکار مبتلا هستید، کرم های ضد قارچ پا و سایر پمادهای موضعی ممکن است به رفع علائم شما کمک کنند.
کرم کپسایسین گزینه دیگری بوده که حاوی ترکیب شیمیایی موجود در فلفل تند است. طبق یک مطالعه در سال 2014، کرم کپسایسین ممکن است به علائم نوروپاتی محیطی کمک کند.
طب سوزنی، طب فشاری و ماساژ
طب سوزنی سیستم عصبی را تحریک کرده و جریان خون را افزایش می دهد. ممکن است یک درمان جایگزین مفید برای علائم نوروپاتی، از جمله پاهای داغ یا سوزش باشد.
طب فشاری و ماساژ تکنیک های دستی دیگری هستند که ممکن است جریان خون را بهبود بخشیده و به تسکین علائم پا مانند گرما، گزگز و بی حسی کمک کنند.
هر سه تکنیک از خطر عوارض جانبی کمی برخوردارند.
بهبود گردش خون پا
داغ شدن کف پا در شب گاهی اوقات با گردش خون ضعیف همراه است. برای بهبود گردش خون در پا، موارد زیر را امتحان کنید:
- در طول روز کفش راحت بپوشید.
- در کفش های خود از ژل های مناسب گردش خون استفاده کنید.
- قبل از خواب، پا را با نمک اپسوم شستشو دهید.
- برای بالا بردن پاها تا سطح قلب از یک بالش تخت استفاده کنید.
- در طول روز یا شب از جوراب های ژل یا فشاری استفاده کنید.
- قبل از خواب پاهای خود را ماساژ دهید.
تکنیک های خنک کننده پا
برخی از بیماری ها، مانند اریترومالژیا، درمان شناخته شده ای ندارند. هنگامی که علت اصلی گرم شدن پا ناشناخته یا غیرقابل درمان باشد، تکنیک های خنک کننده پاهای زیر می توانند به خنک شدن پا در شب کمک کنند:
- طوری بخوابید که پاهایتان خارج از روکش قرار بگیرد.
- یک پنکه کوچک در انتهای تخت خود قرار دهید.
- یک بطری آب گرم را با آب یخ پر کنید و آن را نزدیک پای خود قرار دهید.
- یک جفت جوراب را در یخچال یا فریزر نگه دارید و قبل از رفتن به رختخواب بپوشید.
تغییر سبک زندگی
تعدادی از شرایطی که باعث گرم شدن پا می شوند ممکن است با عادات روزانه مرتبط باشند. ایجاد تغییرات کوچک در برنامه روزانه ممکن است به بهبود تدریجی علائم داغ شدن پا کمک کند.
برخی از تغییرات سبک زندگی که ممکن است به شما کمک کند عبارتند از:
- پیاده روی منظم
- اگر در حال حاضر سیگاری هستید، تلاش برای ترک سیگار
- خوردن یک رژیم غذایی متعادل
- اجتناب از مصرف زیاد الکل
اگر داغی کف پا در شب برایتان آزاردهنده شده، می توانید با متخصصین داخلی طبینجا در این باره مشورت نمایید.