آیا رسوبات کلیه خطرناک هستند؟ علائم شن کلیه در زنان و مردان

0
7,603
رسوبات کلیه

رسوبات کلیه در طی آزمایش ادراری یافت شده و به ذرات شن میکروسکوپی یا مخاط در ادرار اشاره دارد. این ذرات شناور در ادرار اغلب از انواع مختلف سلول ها و بقایای مختلفی تشکیل شده اند از مجاری ادراری خارجی ترشح می شوند. رسوب در ادرار می تواند در مبتلایان به عفونت های ادراری برجسته تر بوده و یا حتی حاوی باکتری، گلبول های سفید و پروتئین باشد.

از جمله بیماری هایی که نشان دهنده یک مشکل عمده در سلامت عمومی افراد هستند، انواع مختلف اختلالات کلیوی هستند که حدود 850 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهند. اگرچه افزایش کراتینین سرم به عنوان یک معیار تشخیصی آسیب های حاد کلیوی به کار می رود اما هم چنان دارای محدودیت هایی است. بنابراین تجزیه و تحلیل رسوب ادرار همچنان یک نمایانگر خوب برای نشان دادن مشکلات کلیوی هستند.

علت ایجاد رسوبات ادراری

1. عفونت های دستگاه ادراری

این شرایط در اثر انواع عفونت های باکتریایی و سایر عفونت های بیماری زای تاثیر گذار بر مجاری ادراری ایجاد می شود. مرسوم ترین راه برای انتقال راه انتقال از طریق مجرای ادرار است و زنان به دلیل کوتاه بودن طول مجرای ادرار برای ابتلای به آن مستعدتر هستند. علائم عفونت ادراری شامل مواردی همچون ادرار دردناک، افزایش تکرر ادرار و درد شکم می گردد.

2. سنگ مثانه

انبوهی از رسوبات معدنی که با کریستال شدن مواد معدنی موجود در ادرار غلیظ شده همچنین منجر به تخلیه ناقص مثانه می شوند. سنگ های کوچک مثانه ممکن است بدون درمان از بین بروند، اما انواع بزرگتر نیاز به دارو یا مداخله جراحی دارند. تجمع ادرار در مثانه که منجر به ایجاد سنگ می شود می تواند به دلیل بزرگ شدن پروستات، دیورتیکول مثانه، در نتیجه پرتودرمانی یا به دلیل استفاده از برخی انواع وسایل پیشگیری از بارداری رخ دهد.

3. دیابت

یک وضعیت متابولیک که با سطح بالای قند خون مشخص می شود. دیابت اغلب منجر به مشکلات کلیوی و همچنین از دست دادن قند از طریق ادرار می شود. این قند اضافی به شکل رسوب از بدن خارج می گردد. همچنین دیابت بر متابولیسم چربی تأثیر گذاشته و منجر به تولید محصولات جانبی انرژی به نام کتون می گردد که ممکن است با ادرار به صورت رسوب نیز آزاد شوند.

4. هماچوری

این شرایط یک اصطلاح پزشکی است که به وجود خون در ادرار اشاره دارد. این حالت شایع ترین علت رسوب در ادرار در نظر گرفته می شود. علل مختلف هماچوری از جمله انفارکتوس کلیه، بیماری های کلیوی، ضربه به سیستم ادراری، یا استفاده بیش از حد از مثانه یا سایر کاتترهای ادراری است.

5. بیماری های کبدی

کبد در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی بدن درگیر است که برخی از آنها باعث تولید یک محصول جانبی به نام بیلی روبین می شود. این شرایط نیز به نو به خود می تواند منجر به رسوبات کلیه شود.

آزمایش ادرار و گروه‌های در معرض خطر بیماری‌های کلیوی

بیماری های قلبی عروقی، نارسایی مزمن کلیوی و همودیالیز شرایطی هستند که نه تنها بار روانی و مالی زیادی را به همراه دارند بلکه تهدید کننده زندگی نیز به حساب می روند. بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون بالا در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی هستند. آنالیز ادرار یک ابزار تشخیصی ایمن، آسان و ارزان بوده و مطمئناً برای تشخیص افتراقی آسیب حاد کلیه و بیماری مزمن کلیوی مفید است.

از طرفی علاوه بر بیماری های سیستمیک دیابت و فشار خون بالا، بیماری لوپوس نیز می تواند به کلیه ها آسیب برساند، بنابراین نظارت مداوم بر این نوع بیماری ها ضرورت دارد.

رسوب ادراری در بیماران کلیوی

مخاط: وجود مخاط در ادرار افراد شرایطی طبیعی به حساب می آید. با این حال ممکن است در موقعیت های التهابی و تحریک کننده دستگاه ادراری افزایش یابد. تشکیل کریستال ها در اثر شرایط فوق اشباع ادراری باعث آسیب کلیه شده و افزایش تولید مخاط ادرار ممکن است یک عامل خطر برای ایجاد سنگ کلیه محسوب گردد.

کریستال: در تعداد قابل توجهی از بیماری های کلیوی، میکروذرات کریستالی وجود دارد که به مکانیسم های انسداد مکانیکی، التهاب موضعی داخل کلیوی و آسیب بافت دامن می زند. از طرفی تشکیل کریستال ها در دستگاه ادراری نیز می تواند توسط داروها ایجاد شود.

علائم رسوب کلیه

رسوب در ادرار معمولاً حاکی از وجود یک بیماری دیگر است. با توجه به علل مختلف رسوبات ادراری، علائم مشاهده شده در موارد مختلف نیز به طبع آنها متفاوت خواهند بود. گفته می شود، چندین علامت رایج وجود دارد که اغلب همراه با رسوب در ادرار ظاهر می شوند. این شامل:

  • رنگ ادرار صورتی یا قرمز
  • درد در هنگام ادرار کردن
  • ادرار کدر یا کف آلود
  • افزایش تکرر ادرار
  • درد پهلو (غیرشایع)

درمان رسوبات کلیه

بسته به علت رسوب قابل مشاهده در ادرار، درمان نیز متفاوت خواهد بود. چند روش درمانی عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری
  • داروها یا روش های جراحی خاص برای درمان بیماری کبد
  • برخی از درمان ها و داروها برای درمان سنگ کلیه و مثانه

پیشگیری از رسوب در ادرار

سطوح غیر طبیعی رسوبات کلیه اغلب نتیجه عدم تعادل در متابولیسم پروتئین، اختلالات کلیوی یا سایر شرایط بیولوژیکی است. با پیروی از یک سبک زندگی سالم که شامل یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و نوشیدن آب فراوان، می توانید از بروز این مشکلات در مرحله اول جلوگیری کنید.

بهتر است بدین منظور رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات و همچنین غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان را انتخاب کنید. این مواد غذایی به تنظیم فرآیندهای متابولیک کمک کرده و شما را سالم و شاد نگه می دارند.

منبع

چنان چه هر یک از علائم رسوب کلیه باعث آزارتان شده می توانید در این باره با متخصصین کلیه و مجاری ادراری طبینجا بصورت آنلاین مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید