عوارض و منع مصرف آسپیرین

0
3,680
695572.jpeg alt_text
695572.jpeg caption

 عوارض و منع مصرف آسپیرین

 

استیل سالیک اسید با نام تجاری آسپرین، نوعی داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی است که خواص ضد درد و تب بر دارد و مانع از تجمع پلاکت ها شده و از پیشرفت التهاب جلوگیری می کند. این دارو به دلیل خواصی که دارد یکی از پرمصرف ترین داروها در جهان است. مصرف آسپرین به دلیل ممانعت از تجمع پلاکت ها، مانع از تشکیل لخته خون و بسته شدن عروق کرونری قلب شده و به دلیل رقیق کردن خون، جریان خون را افزایش می دهد و برای کسانی که دچار ضعف خونرسانی به مغز هستند، مفید است، بنابراین مصرف آسپرین در این افراد، احتمال بروز سکته های قلبی و مغزی را کاهش می دهد. اما این دارو هم مانند سایر داروهای ضددرد، باعث افزایش احتمال بروز خونریزی های گوارشی و مغزی، سکته و بروز نارسایی کلیوی می شود. براساس تحقیقات صورت گرفته، مصرف این دارو به منظور پیشگیری از بروز بیماری های قلبی – عروقی و سرطان، به هیچ عنوان توصیه نمی شود و احتمال بروز خونریزی، به ویژه خونریزی گوارشی را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، مصرف این دارو به کسانی که مشکلات قلبی – عروقی نداشته اند توصیه نمی شود و مصرف همزمان آسپرین با داروهایی همچون ایبوپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک، باعث افزایش احتمال خونریزی می شود؛ بنابراین بیمارانی که به هر دلیل از این داروهای مسکن استفاده می کنند، تنها با تجویز پزشک و با رعایت فاصله دو ساعته از این داروها، می توانند آسپرین مصرف کنند. علاوه بر این، افرادی که دچار بیماری های انعقادی خون هستند، کسانی که سابقه زخم یا خونریزی گوارشی دارند و کسانی که به ترکیبات آسپرین حساسیت دارند نباید از این دارو استفاده کنند. با توجه به تأثیر این دارو بر لخته شدن خون، بیمارانی که به جراحی نیاز دارند و یا قصد مراجعه به دندانپزشکی دارند، حتماً باید پزشک را از مصرف این دارو آگاه کنند.

 

تداخل دارویی آسپیرین 

همچنین ممکن است مصرف این دارو با داروهایی همچون هپارین، وارفارین، کورتون ها، کلوپیدوگرل و داروهای افسردگی تداخل ایجاد کند و باعث افزایش خونریزی شود. این نکته قابل ذکر است که مصرف این دارو ممکن است با داروهای گیاهی همچون جنسینگ، روغن گل مغربی، امگا3، زغال اخته و فلفل قرمز نیز تداخل پیدا کند و باعث احتمال بروز خونریزی را افزایش دهد.

 

 

عوارض مصرف آسپیرین

مصرف این دارو می تواند باعث بروز ناراحتی های گوارشی همانند تهوع، استفراغ، سوءهاضمه و سوزش سر دل، زخم معده و خونریزی از معده، سرگیجه، سردرد، اختلال در شنوایی و وز وز گوش، بی خوابی، افسردگی، خونریزی در قسمت های مختلف بدن، وز وز گوش و …  شود؛ علاوه بر این، مصرف زیاد آسپرین موجب سمیت کلیه ها و بروز سندرم نفروتیک می شود. در صورت مواجهه با استفراغ خونی یا مدفوع سیاه رنگ با بوی بد، کهیر، تپش قلب، احساس تنگی نفس و خفگی ناشی از واکنش های آلرژیک، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

 

منع مصرف آسپیرین

 

موارد منع آسپیرین

 

با توجه به موارد مذکور، مصرف آسپرین در صورت وجود شرایط زیر ممنوع است و توصیه نمی شود:

حساسیت به این دارو با علائمی همچون کهیر و آنژیوادم، آسم یا رینیت

وجود زخم گوارشی فعال

دوران بارداری و شیردهی

ابتلا به آسم و بیماری های آلرژیک

بیماری هایی که با خونریزی همراه هستند

مشکلات کبدی و کلیوی

نارسائی احتقانی قلب

نوزادان مبتلا به یرقان و زردی

بیماران مبتلا به نقرس

بیماران فاویسمی

بیماران مبتلا به هموفیلی

کودکان مبتلا به آنفلوآنزا یا آبله مرغان؛ زیرا ممکن است با مصرف آسپرین دچار سندرم ری شوند

افراد بالای 70 سال؛ زیرا مصرف آسپرین احتمال بروز خونریزی در این افراد را افزایش می دهد

بیمارانی که دچار سکته مغزی هموراژیک هستند؛ زیرا مصرف این دارو باعث آسیب به مغز و خونریزی بیشتر می-شود

مصرف طولانی مدت این دارو در بیماری هایی نظیر روماتیسم فصلی و پروفیلاکسی باعث افزایش احتمال خونریزی شدید می شود

مصرف همزمان این دارو با سایر داروها؛ باعث بروز تداخل و بروز عوارض بیشتری می شود، برای مثال مصرف آسپرین همراه با داروی متوترکسات باعث افزایش عوارض کلیوی و آسیب دیدن کلیه ها می شود

اعتیاد به الکل؛ زیرا مصرف آسپرین همراه با الکل، احتمال بروز زخم های گوارشی و بروز خونریزی گوارشی را افزایش می دهد

جراحی؛ بیماران باید حداقل یک هفته قبل از عمل جراحی مصرف این دارو را قطع کنند

بنابراین، علی رغم فواید زیادی که آسپرین می تواند داشته باشد، مصرف این دارو برای همه افراد و در هر سنی مناسب نیست و مصرف آن می تواند سبب بروز عوارض مختلف و خطرناکی  شود.

 

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص تغذیه ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید