زخم معده و علل و درمان آن

0
1,250
405696.jpeg alt_text
405696.jpeg caption

غذا پس از بلعیده شدن از دهان وارد حلق و از آنجا به مری منقل می شود. انتهای تحتانی مری توسط بافت عضلانی حلقوی به نام کاردیا به معده ختم می شود.این عضله در حالت عادی منقبض بوده و از بازگشت اسید معده و محتویات آن به مری جلوگیری می کند. سطح داخلی مری بر خلاف معده، لایه مخاطی پوشاننده ندارد، لذا در برابر اسید معده محافظتی ندارد و به دنبال بازگشت اسید معده به مری، دچار التهاب و آزردگی قسمت تحتانی مری میشود. افرادی که مبتلا به ریفلاکس (بازگشت اسید به مری به علت ضعف کاردیا) هستند، از سوزش و درد ناحیه سر دل شکایت دارند و مزه تلخ در دهان خود دارند. مخاط معده نیز علی رغم داشتن پوشش مخاطی، گاهی تحت تاثیر اسید معده ملتهب شده و در طولانی مدت سبب ایجاد زخم معده می شود.

شایعترین علت زخم معده در بزرگسالان

شایعترین علت زخم معده در بزرگسالان، افزایش میزان ترشح اسید معده می باشد. گرسنگی های طولانی مدت،استرس و هیجانات روحی و..سبب افزایش ترشح اسید از سلولهای پریتال جدار معده می شوند. مطالعات نشان داده است که دود سیگار سبب افزایش خاصیت اسیدی ،ترشحات معده شده و همچنین سبب شل شدن کاردیا میشود و به همین جهت شیوع ریفلاکس و زخم معده در افراد سیگاری بیشتر از جمعیت عادی می باشد. علت دیگر زخم معده، ابتلا به هلیکوباکتر معده هست. این باکتری نوعی باکتری گرم منفی بوده که در مخاط معده زتدگی میکند.این باکتری نوعی آنزیم تولید میکند که تاثیر اسید معده بر خودش را خنثی میکند، لذا میتواند در محیط اسیدی معده به حیات خود ادامه دهد. ابتلا به این باکتری منجر به نفخ، سوهاضمه، احساس سیری زودرس و…میشود. مقالات نشان داده است که این باکتری منجر به افزایش ترشح اسید معده میشود و در بسیاری از موارد با زخم معده همراهی دارد.لذا در مواردی که فرد دچار التهاب و زخم معده هست، از لحاظ ابتلا به این باکتری هم بررسی می شود. 

مصرف مداوم و مزمن داروهای مسکن

یکی دیگر از علل شایع التهاب و زخم مخاط معده، به ویژه در سنین بالا، مصرف مداوم و مزمن داروهای مسکن ضد التهاب غیر استروییدی می باشد.از جمله داروهای این دسته میتوان به پروفن،ناپروکسن، ایندومتاسین و‌..اشاره کرد. برخی داروهای دیگر از جمله آلندرونات و برخی داروهای ضد افسردگی نیز میتوانند زخم معده ایجاد کنند. افراد مسن نسبت به این عارضه مصرف داروها آسیب پذیرتر هستند.

محرک ساخت اسید معده

محرک ساخت اسید معده، گاسترین هست. سندرم زولینگر الینسون نوعی تومور سلولهای تولید کننده گاسترین بوده که در آن میزان تولید گاسترین و اسید معده افزایش پیدا میکند.سندرم زولینگر الیسون به صورت افزایش ترشح اسید معده و سوزش سر دل تظاهر پیدا کرده و از علل کمتر شایع افزایش تولید اسید معده می باشد.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید