علل درد دور ناف و درمان آن

0
51,420
409505.jpeg alt_text
409505.jpeg caption

دردهایی که معمولا در اطراف ناف باعث ایجاد ناراحتی می شوند معمولا با عنوان درد دور ناف شناخته می شوند. این درد ها می توانند محدود وسیع تری را شامل شده و حتی به پشت آن نیز بزنند. قسمت بند ناف می تواند اندام های مختلفی مانند بخشی از معده، روده بزرگ، روده کوچک و پانکراس را شامل گردد.

علل درد دور ناف

به علت وسعت اندام های موجود در این منطقه، برخی از علل ایجاد کننده این دردها نادر و در برخی از موارد حاکی از شرایط مزمنی دارند که فرد با آن مواجه است. برخی از علل آن عبارتند از:

•    فتق ناف

این حالت اغلب در میان کودکان اتفاق می افتد ولی به معنی آن نیست که بزرگسالان از ابتلای به آن مستثنی هستند. در کودکان فتق ناف در سن حدود دو سالگی برطرف می شود اما در بزرگسالان ممکن است برای برطرف نمودن آن نیاز به عمل های جراحی وجود داشته باشد.

•    انسداد روده کوچک

این انسداد ممکن است به صورت جزیی و یا کلی در افراد اتفاق بیفتد. دلایل بسیاری می توانند باعث بروز انسداد روده کوچک شوند از جمله آن ها می توان به سابقه جراحی های روده و ایجاد چسبندگی در محل جراحی، عفونت، تومور، بیماری های التهابی روده و فتق اشاره نمود. در مبتلایان به بیماری انسداد روده کوچک علاوه بر درد دور ناف ممکن است علائم دیگری مانند یبوست یا عدم حرکت های روده، نفخ شکم، تهوع و استفراغ، تب و سایر علائم را نیز تجربه کنند.

•    آپاندیسیت

یکی از نشانه های اولیه برای وجود آپاندیسیت، درد دور ناف می باشد که این درد می تواند به سمت راست زیر شکم هم منتشر گردد. التهاب آپاندیس یا همان آپاندیسیت شرایط جدی می باشد و باید به صورت اورژانسی برای جلوگیری از پاره شدن آپاندیس مورد درمان قرار بگیرد. اسهال یا یبوست، از دست دادن اشتها، دردهای شکمی که با سرفه یا هر نوع حرکت تشدید می یابند و تب از جمله دیگر علائم آپاندیسیت به همراه درد دور ناف می باشند.

•    زخم های گوارشی

معده یا بخش بالایی از روده از جمله مناطقی هستند که ممکن است دچار زخم های گوارشی گردند. این زخم ها اغلب به دلایل مختلفی مانند عفونت های میکروبی مانند هلیکوباکترپیلوری و یا حتی با استفاده بلند مدت از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن و یا آسپرین ممکن است ایجاد شوند. زخم های گوارشی ممکن است ناراحت کننده باشند و علاوه بر درد دور ناف با سوزش ناف و قفسه سینه همراه گردند.

•    آنوریسم آئورت شکمی

یکی از حاد ترین دلایل برای درد دور ناف، آنوریسم آئورت شکمی می باشد. آئورت شکمی بخش انتهایی از بزرگترین رگ خونی بدن یا آئورت می باشد این رگ که حمل کننده مقادیر بالایی از حجم خونی برای انتهایی پایینی بدن می باشد ممکن است تحت شرایط نادر دچار آنوریسم و به دنبال آن پارگی گردد. درد شدید و ناگهانی شکم همراه با افت فشار خون و ضربان قلب بالا از دیگر علائم آن است.

•    ایسکمی مزانتریک یا مرگ بافت روده

این حالت به دنبال انسداد خون رسانی به بخشی از بافت روده در اثر لخته خون ایجاد می شود.

 

   سنگ کیسه صفرا

حملات ناشی از درد شکم کیسه صفرا بسیار دردناک است. این درد از وسط شکم شروع شده و به درد دور ناف ختم می شود. تنها راه درمان سنگ کیسه صفرا جراحی است و بعد از آن نیز دردهای شکمی تسکین می یابد.  

 

   گاستروانتریت 

گاستروآنتریت که با عنوان آنفولانزای معده نیز شناخته می شود در اثر مصرف غذا و نوشیدنی ناسالم یا تماس مستقیم با فرد آلوده ایجاد می شود. درد دور ناف شکم، درد و گرفتگی معده از علائم معمول این شرایط است. گاستروانتریت معمولا به خودی خود بهبود می یابد، مگر در مواردی که بیش از سه روز طول بکشد و نیاز به اقدامات پزشکی است. 

 

   پانکراتیت

التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت یک بیماری مزمن است. یکی از علائم معمول پانکراتیت، درد ناف شکم است. درمان می تواند به مدیریت این بیماری کمک کند اما درد ناف شکم بطور کامل برطرف نمی شود. 

 

   اختلالات روده کوچک

این اختلالات مانند بیماری کرون می توانند باعث درد شدیدی در داخل و دور ناف شکم شود. این نوع شرایط مزمن و دردناک بوده، اما قابل درمان هستند.(1)

 

درمان درد دور ناف

بسته به علت ایجاد کننده آن متغییر خواهد بود. در صورتی که درد دور ناف به مدت چند روز متوالی ادامه داشت و با علائم دیگری مانند تهوع و استفراغ، درد شدید شکم، زردی و خون در مدفوع همراه بود، بهتر است این موضوع با پزشک مربوطه در میان گذاشته شود. 

 

  • شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از پزشک متخصص ما نوبت بگیرید.
Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید