علل پرمویی در زنان و درمان آن

0
8,187
305646.jpeg alt_text
305646.jpeg caption

برخی از بانوان با رشد موهای ضخیم نامتعارف در صورت یا سینه خود مواجه می شوند که برای آنها ناراحت کننده خواهد بود و در پی راهی برای برطرف شدن آن می روند. رویش موهای ضخیم مردانه در صورت یک خانم میتواند بسیار آزاردهنده باشد.  یکی از شایعترین علل پرمویی در خانم ها افزایش هورمون های جنسی مردانه یا اندروژن ها در بدن است. در مقاله زیر به بررسی علل پر مویی در زنان می پردازیم.

 

تعریف پرمویی در زنان

به عبارتی به رویش موهای خشن در نواحی وابسته به آندروژن شامل پشت لب، چانه ، سر، پشت، سینه ، شکم و داخل کشاله ران در زنان اصطلاحاً هیرسوتیسم یا پرمویی می گویند.

 

 

پر مویی در زنان

افزایش رشد موهای کرکی

هیپرتریکوز یعنی افزایش رشد موهای کرکی غیر آندروژنیک در هر دو جنس . ویریلیزاسیون یا مرد نمایی به هیرسوتیسم همراه با سایر علایم افزایش هورمون های جنسی یا آندروژن می گویند که شامل موارد زیر است: جوش های صورت ، طاسی طرح مردانه، بم شدن صدا ،کاهش اندازه پستان، بزرگ شدن کلیتوریس، اختلال قاعدگی، افزایش میل جنسی ،تمایلات مردانه افزایش توده عضلانی و بوی بد. 

 

علل هیرسوتیسم در زنان

برای پدید آمدن هیرسوتیسم یا باید مقدار اندروژن ها افزایش یابد ( در ۸۰ درصد موارد) یا پاسخ فولیکول‌های مو به اندروژن ها تشدید شود.  علل هیرسوتیسم بدون ویریلیزاسیون شامل موارد زیر است:

 

۱. ژنتیک 

در بسیاری از موارد هیرسوتیسم زمینه نژادی و فامیلی وجود دارد.

 

۲. فیزیولوژیک

در زمان بلوغ ، حاملگی، یائسگی ممکن است این پدیده به صورت طبیعی اتفاق بیفتد.

 

۳. علل غددی

عواملی از جمله کم کاری تیروئید که می تواند منجر به افزایش تستوسترون آزاد شود، می‌تواند موجب هیرسوتیسم گردد .

 

سندروم تخمدان پلی کیستیک

از شایع ترین علل هیرسوتیسم در بانوان است که در ۷۰ الی ۸۰ درصد موارد همراه با کاهش FSH و افزایش LH است . شایع ترین علت هایپر آندروژنیسم در زنان است. این زنان علائم ویریلیزاسیون ندارند ولی علائم هیرسوتیسم خفیف را نشان می‌دهند .

 

۴. داروها 

داروهایی از جمله اندروژن ها ، دیازوکساید، کورتون ، قرص های جلوگیری، فنی توئین، داروهای به وجود آورنده ی پرولاکتینمیا از جمله متوکلوپرامید، متیل دوپا ، استروژنها، فنوتیازین، تیوگزانتین ها و مشتقات تریاک. ضایعات عصبی: مشکلات عصبی از جمله مولتیپل اسکلروز نیز می تواند منجر به ایجاد هیرسوتیسم شود.

 

علل هیرسوتیسم با ویریلیزاسیون

  • تومور های تخمدانی 
  • هایپرپلازی مادرزادی آدرنال 
  • تومورها از جمله کوشینگ سندروم 
  • علل ناشناخته که تشخیص ان با رد سایر علل و قاعدگی نرمال و بررسی آزمایشگاهی نرمال مشخص می‌شود . در این افراد معمولاً چاقی و سابقه خانوادگی پرمویی وجود دارد . در این بیماران حتماً باید سطح هورمون های جنسی، هورمون های تیروئید و هورمون های هیپوفیز چک شود.

 

درمان پر مویی در زنان

درمان قطعی بیماری اصلاح بیماری زمینه ای در صورت وجود است . درمان دارویی فقط روی موهای وابسته به اندروژن اثر دارد. معمولاً در موارد درمان دارویی از OCP استفاده می شود.

 

افزایش موهای بدن

افزایش موهای بدن در نواحی غیر وابسته به اندروژن که در زن و مرد به صورت مادرزادی یا اکتسابی، موضعی و یا منتشر بروز می‌کند و با رشد و تیره شدن موهای کرکی نمایان میشود. نوع اکتسابی مهم است و می تواند نشانه بیماری مهمی در بدن باشد. علل هایپرتریکوز اکتسابی شامل موارد زیر است:

کم کاری تیروئید ، اختلالات تغذیه ای از جمله سوء تغذیه و بی اشتهایی عصبی، ضایعات التهابی مثل اگزمای تماسی، ترومبوفلبیت ،پانسمان بسته طولانی و یا گچ گیری نادرست، اختلالات عصبی از جمله مولتیپل اسکلروز، تومورها و داروهایی از جمله دیازوکساید، ماینوکسیدیل ، استرپتومایسین ، پنی سیلین، دانازول ، کورتون. معمولاً تا یک سال بعد از قطع دارو اثر ان از بین می‌رود. درمان هم درمان عامل زمینه‌ای و روشهای فیزیکی از جمله کندن مو می باشد.

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید