هیرسوتیسم یا بیماری پر مویی چیست؟

0
1,760
130285.jpeg alt_text
130285.jpeg caption

رشد موها توسط فولیکول مو کنترل میشود که در واقع عمقی ترین قسمت یک تار مو بوده و در ضخامت لایه درم پوست جا گرفته است. یک تار مو در چرخه رشد خود سه مرحله (فاز) را سپری می کند. اولین فاز آناژن نام دارد که حدود ۸۰ درصد فولیکول ها در این فاز قرار دارند که در واقع در این فاز،فولیکول مو در مرحله رشد خود قرار دارند. دومین فاز، کاتاژن بوده که واسط مرحله آناژن و تلوژن بوده و در این مرحله رشد مو متوقف میشود. سومین فاز تلوژن نام دارد که فاز ریزش بوده و در حالت عادی حدود پنج در صد در این فاز هستند.

هیرسوتیسم چیست؟

رشد موها در افراد مختلف و نژادهای مختلف متفاوت هست. زنان نسبت به مردان رشد موهای بهتری دارند نوع تغذیه و محل زندگی هم تاثیر مهمی در رشد مو دارد. عامل مهم دیگری که در رشد مو موثر بوده، هورمون ها می باشند. هرگاه رشد طبیعی موها از حالت عادی خود خارج شود و فرد دچار پرمویی شود، به چنین حالتی هیرسوتیسم گفته می شود. هیرسوتیسم در هر دوجنس زن و مرد می تواند ایجاد شود اما از آنجا که مردان با افزایش موهای بدن خود مشکلی ندارند، این حالت در مردان بیماری تلقی نمیشود و بیشتر زنان هستند که از آن رنج می برند. در هیرسوتیسم موها با شکل طبیعی مو تفاوت دارند و اغلب تیره تر بوده و ضخامت آنها هم بیشتر هست و در مکان های غیر معمول رویش مو نظیر روی چانه، شکم و روی سینه ها و..رشد میکنند. هیریوتیسم به تنهایی بیماری محسوب نمی شود و در واقع علامتی از یک بیماری می باشد و شیوع آن حدود پنج تا ده درصد می باشد.

هورمون های مردانه

هورمون های مردانه نظیر تستوسترون نقش ویژه ای در هیرسوتیسم دارند. در زنان به میزان کم تستوسترون از تخمدان ها ترشح می شود و هرگاه سطح تستوسترون افزایش پیدا کند، هیرسوتیسم می تواند رخ دهد. گاهی فولیکول مو نسبت به این هورمون حساستر شده و پاسخ دهی آن افزایش پیدا می کند. گاهی هم تولید آن افزایش پیدا می کند که می توان به تومورهای ترشح کننده هورمون ها اشاره کرد.

بیماری تخمدان پلی کیستیک

بیماری تخمدان پلی کیستیک نیز به دنبال افزایش تولید هورمون تستوسترون بروز پیدا کرده و مبتلایان دچار افزایش مو زائد و آکنه هستند. افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک معمولا قاعدگی های نا منظم داشته و در بررسی های سونوگرافی کیست های کوچک متعدد در تخمدان خود دارند. در افرادی که دچار نارسایی غده آدرنال  و سندرم کوشینگ هستند نیز پرمویی دیده می شود. مصرف برخی داروها نظیر داروهای هورمونی،استرویئد ها،داروهای ضد تشنج نظیر فنی تویئن و برخی داروهای ضد فشار خون نظیر تریامترن و ماینوکسیدیل و.. از این دسته هستند. در بررسی علل هیرسوتیسم نیاز هست سطح کلیه هورمون ها چک شود و علاوه بر آن افراد تحت سونوگرافی نیز قرار بگیرند. به دنبال رفع علت هیرسوتیسم، از رویش موهای جدید جلوگیری میشود اما موهایی که از قبل رشد کرده اند، از بین نرفته و فولیکول آنها در لایه درم پوست وجود داشته و لازم هست با دیگر روش ها نظیر لیزر، اپیلاسیون و..از بین برده بشوند.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید