در حالت عادی ضربان قلب باید در یک دقیقه بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه باشد و نیز به گونه ای باشد که فرد متوجه کارکرد قلبش نباشد و اگر به هر علتی ضربان قلب تند، کند یا نامرتب (گاهی تند و گاهی کند) شود نشان دهنده آریتمی قلب است. آریتمی فوق بطنی که منشا آن از قسمت های حفره های دهلیزی است، معمولا خوش خیم بوده و تنها باعث تپش قلب و گاهی سرگیجه می شود. اما آریتمی بدخیم که منشا آن از بطن ها و از حفره های پمپاژ کننده قلب است، در صورت تداوم باعث ایست قلبی شده و در نهایت منجر به مرگ افراد می شود. علایم این نوع آریتمی نیز بر اساس نوع، محل و تداوم از یک طیف ساده مانند تپش قلب شروع و تا سرگیجه، سنکوب و در نهایت ایست قلبی ادامه می یابد. "
آریتمی زمانی اتفاق میافتد که سیگنالهای الکتریکی که ضربان قلب را هماهنگ میکنند، به درستی به قلب نرسند و درست کار نکنند.
چه عواملی باعث بروز آریتمی میشوند؟
هر عاملی که باعث ایجاد اختلال در تکانهای الکتریکی که باعث منقبض شدن قلب میشوند، آریتمی قلب را ایجاد میکند. قلب یک انسان سالم باید در هنگام استراحت در دقیقه ۶۰ تا ۱۰۰ بار بزند. هر چه یک فرد ورزشکارتر باشد و بدن سالمتری داشته باشد، تعداد ضربان قلبش در یک دقیقه در حالت استراحت کمتر است. برای مثال قهرمانان المپیک ضربان قلبی کمتر از ۶۰ بار در دقیقه دارند و این به آن خاطر است که قلب آنها بازده بهتری دارد.
بعضی آریتمیها علامت خاصی ندارند. نشانههای آریتمی شامل سرگیجه، نفس کم آوردن و تپش و لرزش هم هست.
علل بروز آریتمی بسیار متفاوت هستند و شامل مصرف دخانیات، دیابت و استرس هم میشوند. ضربان قلب آرام همیشه نشانه بیماری نیست.
علائم آریتمی
بعضی بیماران هیچ علامتی ندارند، اما دکتر ممکن است در آزمایشات روتین و یا نوار قلب به وجود بیماری پی ببرد. حتی اگر بیمار نشانهها را داشته باشد و خود تشخیص دهد، به این معنی نیست که مسئله حاد و جدی است. برای مثال ممکن است بیمارانی که بیماریشان خیلی وخیم است علائمی نداشته باشند در حالی که افرادی که تمام علائم را نشان میدهند مشکل زیادی نداشته باشند.
در هر صورت علائم انواع آریتمی در پایین برای شما شرح داده شده:
- علائم تاکیکاردی (تند تپشی)
تاکیکاردی حالتی است که ضربان قلب تندتر از حالت نرمال است. علائم آن شامل:
نفس کم آوردن
سرگیجه
سنکوپ (غش کردن یا نزدیک غش رفتن)
احساس لرزش در قفسه سینه
درد در قفسه سینه
منگی و گیجی
ضعف ناگهانی
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا به صورت آنلاین از فوق تخصص جراحی قلب و عروق ما وقت خودتون رو بگیرید