آیا می‌توان با نارسایی تخمدان باردار شد؟

0
2,308
نارسایی تخمدان

نارسایی زودرس تخمدان شرایط نسبتا نادری است که از هر 1000 زن زیر 30 سال فقط 1 نفر و از هر 1000 زن زیر 40 سال 30 نفر به آن دچار می شود. نارسایی زودرس تخمدان شرایطی است که در آن تعداد تخمک های زنده باقی مانده در تخمدان ها به پایان ذخیره تخمدان خود می رسند. اگر نارسایی زودرس تخمدان در شما تشخیص داده شده باشد، احتمالاً سؤالاتی خواهید داشت. شاید مهمتر از همه این باشد، آیا هنوز هم امکان بارداری با این وضعیت برای شما وجود دارد یا خیر؟

نارسایی تخمدان چیست؟

نارسایی زودرس تخمدان (POI) زمانی تشخیص داده می‌شود که تخمدان‌های شما قبل از 40 سالگی، یعنی قبل از رسیدن به یائسگی، ترشح تخمک‌های زنده خود را متوقف کنند. زمانی که این اتفاق می‌افتد، تخمدان‌های شما مقادیر معمولی هورمون استروژن را تولید نکرده یا تخمک‌ها را به طور منظم آزاد نمی‌کنند.

گاهی اوقات نارسایی اولیه تخمدان با یائسگی زودرس به اشتباه گرفته می شود، اما این شرایط یکسان نیستند. زنان مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان ممکن است سال‌ها پریود نامنظم یا گهگاه داشته باشند و حتی ممکن است باردار شوند. اما زنان مبتلا به یائسگی زودرس پریود نمی شوند و نمی توانند باردار شوند.

بازگرداندن سطح استروژن در زنان مبتلا به نارسایی اولیه تخمدان به پیشگیری از برخی عوارضی که در نتیجه استروژن پایین رخ می دهد، مانند پوکی استخوان کمک می کند. عوامل زیادی در ایجاد این نارسایی نقش ایفا می کنند، مانند:

  • بیماری های خود ایمنی
  • مشکلات هورمونی
  • شرایط ژنتیکی مانند سندرم ترنر
  • کمبود آنزیمی
  • عفونت ها، مانند اوریون
  • درمان های سرطان مانند شیمی درمانی

ممکن است تا زمانی که اقدام به بارداری نکرده باشید، متوجه وجود چنین مشکلی در خود نشوید. به یاد داشته باشید، اگر در سنین زیر 35 سال سن قرار دارید و تا 12 ماه پس از تلاش برای بارداری موفق نشده باشید و یا اگر 35 سال یا بیشتر دارید، اگر در عرض شش ماه باردار نشدید، بهتر است با یک متخصص زنان و زایمان در این باره مشورت کنید.

با این حال، ممکن است دچار قطع عادت ماهیانه شده یا علائم یائسگی را تجربه کنید، مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و تغییرات خلقی.

علائم نارسایی زودرس تخمدان

علائم و نشانه های این وضعیت مشابه علائم یائسگی یا کمبود استروژن است. آنها عبارتند از:
پریودهای نامنظم یا حذف شده، که ممکن است سال ها وجود داشته یا بعد از بارداری یا پس از قطع قرص های ضد بارداری ایجاد شده باشد.

  • مشکل باردار شدن
  • گرگرفتگی
  • عرق شبانه
  • خشکی واژن
  • خشکی چشم
  • تحریک پذیری یا مشکلات تمرکز
  • کاهش میل جنسی
  • درد هنگام رابطه جنسی

علت

تحقیقات نشان می دهد که POI با مشکلات فولیکول ها مرتبط است. فولیکول ها کیسه های کوچکی در تخمدان هستند که تخمک ها در داخل آنها رشد یافته و بالغ می شوند. یکی از انواع مشکلات فولیکول این است که فولیکول‌های شما زودتر از حد معمول تمام می‌شوند. دیگر این که فولیکول ها به درستی عمل نمی کنند. علت نارسایی زودرس تخمدان ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  1. تعداد کم فولیکول
  2. تغییرات کروموزوم. برخی از اختلالات ژنتیکی با نارسایی اولیه تخمدان مرتبط هستند. این موارد شامل شرایطی است که در آن شما دارای یک کروموزوم X معمولی و یک کروموزوم X تغییر یافته (سندرم ترنر موزاییک) باشید و یا کروموزوم های X شکننده و شکسته هستند (سندرم X شکننده).
  3. سموم. شیمی درمانی و پرتو درمانی از علل شایع نارسایی ناشی از سم هستند. این درمان ها می توانند به مواد ژنتیکی موجود در سلول ها آسیب برسانند. سایر سموم مانند دود سیگار، مواد شیمیایی، آفت کش ها و ویروس ها ممکن است نارسایی تخمدان را تسریع کنند.
  4. پاسخ سیستم ایمنی به بافت تخمدان (بیماری خود ایمنی). در این شکل نادر، سیستم ایمنی بدن شما آنتی بادی هایی را علیه بافت تخمدان تولید می کند که به فولیکول های حاوی تخمک و به خود تخمک آسیب می رساند. اینکه چه عاملی باعث تحریک پاسخ ایمنی می شود، مشخص نیست، اما قرار گرفتن در معرض ویروس یکی از احتمالات است. بیماری های خود ایمنی، از جمله تیروئیدیت و بیماری آدیسون.
  5. عوامل ناشناخته. علت این نارسایی در حدود 90 درصد موارد ناشناخته (ایدیوپاتیک) است. متخصص زنان شما ممکن است آزمایش های بیشتری را برای یافتن علت توصیه کند، اما در بسیاری از موارد، علت نامشخص است.

عوامل خطر

عواملی که خطر ابتلا به این نارسایی را افزایش می دهند عبارتند از:

  • سن. این خطر در سنین 35 تا 40 سالگی افزایش می یابد. اگرچه این وضعیت قبل از 30 سالگی نادر می باشد، اما نارسایی اولیه تخمدان در زنان جوان تر و حتی در نوجوانان نیز امکان پذیر است.
  • سابقه خانوادگی. داشتن سابقه خانوادگی نارسایی اولیه تخمدان خطر ابتلا به این اختلال را دو چندان می کند.
  • جراحی تخمدان. جراحی های مربوط به تخمدان ها خطر نارسایی اولیه تخمدان را افزایش می دهند.

عوارض

از آنجایی که POI باعث می شود سطوح پایین تری از هورمون های خاص را داشته باشید، شما در معرض خطر بیشتری برای سایر بیماری ها هستید، از جمله:

  • اضطراب و افسردگی
  • سندرم خشکی چشم و بیماری سطح چشم
  • بیماری قلبی
  • ناباروری
  • کم کاری تیروئید
  • پوکی استخوان

آیا در صورت نارسایی زودرس تخمدان می توانم باردار شوم؟

در حالی که این امکان وجود دارد، اگر مبتلا به این نوع نارسایی باشید، بعید است که بتوانید تنها از طریق مقاربت باردار شوید. با این حال، تنها به این دلیل که تخمدان های شما تخمک را آزاد نمی کنند، به این معنی نیست که قادر به بارداری نخواهید بود. شما فقط باید گزینه های درمان باروری خود را بررسی کنید و درمانی را پیدا کنید که برای شما بهتر عمل کند.

گزینه های درمان باروری

در بیشتر موارد، گزینه لقاح آزمایشگاهی (IVF) بهترین شانس را برای باردار شدن به شما می دهد. اگر هنوز مقداری تخمک داشته باشید، احتمالا متخصص زنان دارویی برای تحریک تخمک‌گذاری به شما تجویز خواهد کرد تا امکان برداشت و بارورسازی تخمک‌های شما وجود داشته باشد. با این حال، اگر ذخایر تخمدان شما تمام شده باشد، گزینه تخمک اهدایی یکی دیگر از گزینه های پیش روی شما خواهد بود.

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر برای مدت سه ماه یا بیشتر دچار قطع قاعدگی شده اید، برای تعیین علت به پزشک مراجعه کنید. اگر چه دلایل متعددی برای قطع پریود از جمله بارداری، استرس، یا تغییر در رژیم غذایی یا عادت های ورزشی وجود دارد اما بهتر است هر زمان که چرخه قاعدگی شما تغییر کرد، مورد ارزیابی قرار بگیرید.
حتی اگر پریود نشدن برایتان مهم نیست، توصیه می‌شود با پزشک خود درباره علت ایجاد این تغییرات مشورت کنید. سطوح پایین استروژن می تواند منجر به پوکی استخوان و افزایش خطر بیماری قلبی شود.

منبع

اگر نیاز به راهنمایی بیشتر در این زمینه دارید می توانید با متخصصین زنان و زایمان طبینجا در این باره مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید