انواع پوست و ضدافتاب ها

0
1,411
554570.jpeg alt_text
554570.jpeg caption

ضد آفتاب ها باعث حفاظت پوست در برابر اشعه میشود.  مهمترین فواید آن پیشگیری از سرطانهای پوست و پیری زودرس چهره است که با استفاده از ضد آفتاب میتوان از آن پیشگیری کرد. 

انواع پوست بر اساس واکنش آنها در برابر آفتاب 

  • تیپ یک سریع نمی‌سوزد هیچگاه تیره و برنزه نمی‌شود که شامل افراد با پوست خیلی سفید است.  
  • تیپ ۲ سریعاً می سوزد ، کمی برنزه می شود که شامل افراد با پوست و موی روشن چشمان آبی می باشد که معمولاً کک و مک دارند. 
  • تیپ ۳ پوست به طور خفیف می سوزد و به تدریج تیره و برنزه می شود. 
  • تیپ ۴ کمی می سوزد به آسانی تیره و برنزه می شود که شامل پوست افراد نواحی مدیترانه‌ای و ایرانیان می باشد.  تیپ ۵ به ندرت دچار آفتاب سوختگی می شوند ، پوست به وضوح تیره و برنزه می‌شود که شامل هندی ها افراد خیلی سبزه و نواحی جنوب ایران می باشد. 
  • تیپ ۶ هرگز سوختگی ایجاد نمی شود که این افراد معمولاً پوست شدیداً تیره مانند سیاهپوستان دارند.  

انواع ضد افتاب 

ضدآفتاب ها دو دسته هستند:

  •  شیمیایی که حاوی موادی مثل استرهای پابا، بنزوفنون ها و سینامات ها هستند که اشعه فرابنفش را جذب می کند شامل روغن های گیاهی روغن زیتون.  
  • حفاظت های فیزیکی یا اکرن ها حاوی مواد مات مثل زینک اکساید، تیتانیوم دی اکسید، تالک ،کالامین، سولفات باریوم، اکسید منیزیم هستند که سبب انعکاس اشعه ماورای بنفش می شوند.  شدت و ضعف اثر بستگی به ضخامت لایه دارو روی پوست دارد که به دلیل چرب کنندگی و جذب گرد و غبار طرفداران کمی دارند.  در صورتی که از زینک اکساید به عنوان ضدآفتاب استفاده شود باید به صورت لایه مشخص روی پوست مالیده شود تا نقش محافظتی داشته باشد که خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرد.  

اکثر ضد آفتاب های تجارتی مخلوطی از هر دو ترکیب بالا را دارند. نکته مهم ضد آفتاب مقدار SPF آن است. بهتر است از ضد آفتابی استفاده شود که SPF بالای ۱۵ داشته باشد که حدود ۹۳ درصد حفاظت ایجاد می‌کند.  ضد آفتاب با SPF بالای ۱۵ به طور کامل تشکیل تومور را مهار و از تغییرات پوستی اشعه ماورای بنفش کاملاً جلوگیری می‌کند و ۸۰ درصد ادم پوستی ناشی از اشعه ماورای بنفش را کاهش می‌دهد.  این ضدآفتابها اگزمای تماسی ناشی از آفتاب را کاهش می دهند.  اثرات مضر حفاظت شدید از آفتاب: آلرژی یا حساسیت به آفتاب، جلوگیری از ساخت ویتامین D در پوست ( ۱۵ دقیقه تابش مستقیم که از پشت شیشه نباشد در روز به دست و صورت یا بدن برای تولید مقدار کافی ویتامین D فعال و سایر اثرات مفید نور خورشید کافی است). توجه کنید که نور به صورت و دستگاه تناسلی بچه نتابد. جذب ضدآفتاب ها در پوست سوخته افزایش می یابد که بهتر است در این موارد از اکران ها مثل زینک اکساید استفاده شود.  

مواد و نحوه مصرف ضدآفتاب ها

اطفال زیر شش ماه بهتر است با پوشاندن از آفتاب محافظت شوند ولی پس از ۶ ماهگی شامل موارد استفاده از ضدآفتاب می شوند.  از ضدآفتاب با SPF بالای ۱۵ استفاده شود و به تمام نواحی در معرض نور مالیده شود شامل دست ها، پشت گردن، گوش ها ، لب پایین، بالای سینه، پوست سر افراد تاس. بهتر است از ضدآفتاب در بچه های زیر ۶ ماه و در زن حامله( که اثرات منفی آن ثابت نشده است) و از ضدآفتاب های الکلی در اطفال زیر ۱۲ سال استفاده نشود. 

 نحوه استفاده از ضد آفتاب

 از نیم ساعت قبل از مواجهه با آفتاب به نواحی در معرض مالیده شود.  در صورت اقامت طولانی در آفتاب هر دو ساعت مرتباً تکرار شود.  بعد از تعریق و شنا کردن ( قدرت حل کنندگی آب معمولی بیشتر از آب دریاست لذا میزان شسته شدن ضد آفتاب با آب استخر بیش از آب دریاست) حتماً تکرار شود.  استفاده از ضدآفتاب مجوزی برای ماندن های طولانی در آفتاب نیست و به معنی حفاظت ۱۰۰% در برابر اشعه نیست.  جهت کامل کردن حفاظت علاوه بر ضد آفتاب، پوشیدن لباس مناسب، استفاده از کلاه و اجتناب از آفتاب بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر الزامی است.  در مورد لباس هر چه الیاف ریز تر و کلفت تر باشد حفاظت بیشتر است.  اگر لباس خیس شود میزان عبور اشعه ماورای بنفش افزایش می یابد.  

در این موارد استفاده مداوم از ضد آفتاب لازم است:

  • افرادی که در مناطق آفتابی و مرتفع زندگی می‌کنند، پوست های نوع ۱ و ۲ هر صبح بعد از شستشوی صورت، پوستهای نوع ۳ و ۴ در صورتی که به مدت طولانی در معرض نور قرار داشته باشند ولی پوستهای نوع ۵ و ۶ نیازی به ضد آفتاب ندارند.  
  • اسکی، شنا، کوهنوردی و ورزش در ساعات نیمروز 
  • در مواردی که حساسیت شدید به نور آفتاب وجود دارد 
  • درماتوزهای حساس به نور مثل لوپوس اریتماتو،  پورفیریا و کهیر آفتابی باید به طور ممتد از ضد آفتاب استفاده شود.   

عوارض ضدآفتاب ها 

  • درماتیت تماسی، رنگی کردن لباس و پوست. 
  • درماتیت تماسی در موارد نادر مربوط به مواد افزودنی در فرمولاسیون ضد آفتاب هاست.  

خصوصیات ضد آفتاب خوب

  •  در مورد ضد افتاب ها SPF بالای ۱۵ داشته باشد که مانع از رسیدن اشعه به پوست می شود.  
  • باید قدرت انعکاس و جذب کافی اشعه را داشته باشد.  
  • باعث تحریک پوست نگردد و به خوبی تحمل شود. 
  •  فرمولاسیون به گونه‌ای باشد که در سطح پوست با شست و شو براحتی از بین نرود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص پوست و مو ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید