بررسی انواع مسکن و کاربردهای آن

0
2,304
521582.jpeg alt_text
521582.jpeg caption

درد احساس نا خوشایند ناشی از تحریک گیرنده های آ عصبی می باشد. محرک های آسیب رسان خارجی (نظیر نوک سوزن و یا ضربه)و یا التهاب بافتی داخلی(نظیر سر درد و یا گرفتکی گردن)سبب تحریک گیرنده های درد می شوند و به دنبال آن پیام عصبی از طریق رشته های عصبی به شاخ یا قسمت پشتی نخاع ارسال شده و پیام درد در نخاع پردازش میشود و سپس پیام حرکتی از نخاع توسط رشته های عصبی به عضلات رسیده و منجر به حرکت عضله و دور شدن از عامل آسیب رسان خارجی می شود.
در مواردی که عامل آسیب رسان و ایجاد کننده درد،داخلی باشد،انتقال دهنده های عصبی در مغز نظیر گابا،با اثر مهاری که درسیستم عصبی مرکزی اعمال میکنند، سبب تعدیل و کاهش شدت درد می شوند. اغلب موارد،پس از حذف عامل آسیب رسان، درد برطرف میشود،اما گاهی اوقات درد پایدارتر بوده و نیاز به مداخله دارویی و پزشکی دارد.

شایعترین داروی مسکن

شایعترین داروی مسکن که مورد استفاده قرار میگیرد و توسط پزشکان تجویز میشود، داروهای مسکن غیراپیوییدی می باشد. استامینوفن در این دسته جا دارد. این دارو آستانه درد را بالا میبرد. یکی دیگر از تاثیرات این دارو، خاصیت ضد تب آن هاست که با تاثیر مستقیم بر مرکز کنترل حرارت بدن در هیموتالاموس، سبب کنترل تب میشود این دارودر کبد متابولیزه شده و در نهایت از طریق
کلیه ها دفع می شود.

اپیوییدها یا همان مخدرها

دسته دوم مسکن ها که برای کنترل درد مورد استفاده قرار میگیرند، اپیوییدها یا همان مخدرها هستند. این گروه داروها برای کنترل دردهای شدید تجویز میشوند. مورفین، پتدین و..،از جمله داروهای این دسته هستند که بیشتر مصارف بیمارستانی دارند. کدیین یکی از اعضای این خانواده بوده که در ترکیب با استامینوفن(استامینوفن کدیین) در کنترل دردهای  خفیف تا متوسط کار برد دارد. برخی داروهای این دسته سبب وابستگی میشوند.

داروهای ضد التهاب غیر استروییدی

دسته بعدی مسکن ها که به طور شایع تجویز می شوند، داروهای ضد التهاب غیر استروییدی بوده که شامل ژلوفن، ایبوپروفن، اینومتاسین و..می باشند. دفع این داروها از طریق کلیه ها می باشد. شایعترین عارضه مصرف این داروها، عوارض گوارشی می باشد.

داروهای ضد تشنج

استفاده از داروهای ضد تشنج در کنترل دردهایی که منشا نوروپاتی و عصبی دارند، کاربرد دارد. کاربامازپین نوعی داروی ضد تشنج بوده که در دردهای سر و صورت ناشی از نورالژی عصب تریژمینال(عصب سه قلو)، مورد استفاده قرار می گیرند.
گاباپنتین نیز نوعی داروی ضد تشنج بوده که در نوروپاتی های عصبی در بیماران دیابتی و یا بیماریهای عصبی نظیر مالتیپل اسکلروزیس کاربرد دارد. انجام حرکات ورزشی نظیر ورزش های آبی و همچنین ماساژ درمانی در کنترل درد موثر می باشد.

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از پزشک متخصص ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید