بیماری کلستاز و راه های تشخیص آن

0
7,642
261724.jpeg alt_text
261724.jpeg caption

صفرا ماده ای هست که توسط هپاتوسیت های کبدی ساخته میشود و پس از ساخته شدن وارد کانالیکولها و مجاری صفراوی داخل کبدی شده و در نهایت مجاری داخل کبدی با هم یکی شده و از کبد خارج میشود و به کیسه صفرا وارد شده و در آنجا ذخیره می شود. به دنبال مصرف مواد غذایی، به منظور هضم، صفرا وارد روده ها میشود. به توقف جریان صفرا در داخل مجاری صفراوی، کلستاز گفته میشود. کلستاز میتواند ناشی از علل داخل کبدی و یا خارج کبدی باشد. گاهی اوقات مجاری صفراوی داخل کبدی در دوران جنینی به درستی تشکیل نشده اند (آترزی مجاری صفراوی) و یا در زمینه سندرم های ژنتیکی، مانند سندرم آلاژیل، مجاری تشکیل نشده اند. در این موارد صفرا در مجاری کبدی تجمع پیدا کرده و نمیتواند خارج شود و زمینه ساز ایجاد کلستاز می شود. هپاتیت های ویروسی و بیماریهای متابولیک نظیر گالاکتوزومی میتواند از دیگر علل داخل کبدی کلستاز باشند. برخی تومورهایی که با اثر فشاری خود به کبد،مانع تخلیه صفرا می شوند، علت دیگر کلستاز هستند. یکی دیگر از علل، تغلیظ صفرا می باشد‌صفرای غلیظ شده تمایلی به خروج از کبد ندارد و زمینه ساز کلستاز میشود.

شیوع بیماری کلستاز

مطالعات اپیدمیولوژی نشان می دهد که شیوع این بیماری در مردان بیش از زنان هست. حدود ۲ درصد زنان باردار، در دوران بارداری دچار این اختلال می شوند. به نظر میرسد که تغییرات هورمونی در دوران بارداری، در ایجاد کلستاز بارداری نقش دارند. شیوع ابن بارداری در زنان باردار جنوب شرق آسیا، بیشتر از سایر مناطق هست و تحقیقات نشان داده است که این اختلال با تولد نوزاد مرده و نوزاد نارس، ارتباط مستقیم دارد. این اختلال بیشتر در اواسط تا اواخر سه ماهه سوم بارداری بیشتر بوده اما امکان وقوع آن در کل ایام بارداری وجود دارد. احتمال کلستاز در بارداری های دوقلویی و بیشتر،چند برابر بارداری های دبگر می باشد. اگر زنی در بارداری قبلی دچار کلستاز شده باشد، حدود ۶۰ درصد احتمال دارد در بارداری های دیگر نیز مبتلا شوند. اولین  نشانه کلستاز در زنان باردار، خارش پوست آنها می باشد. خارش بیشتر کف دست و پاها بوده و عمدتا شبها شدت بیشتری دارد. در دوران بارداری، به دنبال رشد جنین، پوست دچار کشیدگی شده و در نتیجه این کشش، ملتهب شده و ایجاد خارش می کند. کلستاز بارداری باید از این نوع خارش افتراق داده شود. به همین جهت پزشک معمولا آزمایش تستهای کبدی درخواست میکند. آنزیم های کبدی در کلستاز افزایش پیدا می کنند. این افراد معمولا دچار زردی شده و ادرارشان تیره میشود. به دنبال عدم ورود صفرا به روده ها، مدفوع افراد بی رنگ هست. صفرا سبب رنگی شدن مدفوع میشود.

راه های تشخیص بیماری کلستاز

تشخیص این اختلال از طریق آزمایش خون مشخص میشود. برای کاهش علائم از ترکیبات موضعی ضد التهاب استفاده میشود و در صورتی که شدت علائم زیاد باشد، لازم هست تحت نظر پزشک دارو مصرف شود. در اغلب مواقع این حالت پس از دوران بارداری برگشت پذیر هست.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی و متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید