تشخیص آندومتریوز و درمان آن

0
4,280
672067.jpeg alt_text
672067.jpeg caption

رحم عضوی در بدن بوده که در دوران باروری زنان نقش مهمی دارد. رحم از طریق لوله فالوپ با تخمدان ها مرتبط بوده و در هر سیکل قاعدگی از تخمدان ها یک تخمک آزاد شده و از طریق لوله فالوپ وارد رحم میشود. پس از ورود اسپرم به رحم،لقاح صورت گرفته و سلول تخم تشکیل میشود. سلول تخم در دیواره داخلی رحم جا گرفته و تا انتهای بارداری و رشد جنین در آن سکنا میگیرد.

دیواره داخلی رحم

دیواره داخلی رحم آندومتر نامیده می شود. آندومتر از سلولهای پوششی و همچنین غدد ترشحی تشکیل شده است. قطر و ضخامت آندومتر تحت تاثیر هورمون های جنسی زنانه (استروژن و پروژسترون) می باشد. استروژن سبب افزایش سلولهای پوششی شده و تعداد غدد ترشحی دیواره رحم، تحت تاثیر پروژسترون قرار دارد. در صورتی که بارداری رخ بدهد،سطح هورمون استروژن و پروژسترون بالا رفته و سبب شده ضخامت آندومتر و غدد مترشحه آن افزایش پیدا کند. در صورت عدم وقوع بارداری، به علت پایین بودن سطح هورمون ها، عروق کوچک تغذیه کننده آندومتر، تحلیل رفته و سبب ریزش سلولهای آندومتر میشوند و همراه ریزش سلولها خونریزی هم صورت میگیرد و به این ترتیب قاعدگی آغاز میشود. بافت طبیعی آندومتر علاوه بر سطح داخل رحم، می تواند به طور پاتولوژیک (بیمارگونه) در نقاط دیگر وجود داشته باشد به چنین حالتی آندومتریوز گفته می شود. در واقع در این افراد با شروع سیکل تخمدانی، علاوه بر دیواره رحم، در هرجای دیگری از بدن که بافت آندومتر رحم وجود داشته باشد، نیز دچار خون ریزی شده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کنند. آندومتریوز بیشتر در خانم های سن باروری دیده شده و بر اساس مقالات شیوع آن کمتر از ۱۰ درصد می باشد.

شایعترین مکان آندومتریوز

شایعترین مکان آندومتریوز حفره لگن و پس از آن  تخمدان ها می باشند. بلوغ زودرس و یائسگی دیر رس، سطح بالای هورمون استروژن، مصرف سیگار و الکل، وزن پایین از جمله عوامل مستعد کننده ابتلا به آتدومتریوز هستتد.

آندومتریوز حفره لگن

آندومتریوز حفره لگن برای فرد درد های مزمن لگنی ایجاد می کند. در هر سیکل قاعدگی آندومتریوز خونریزی کرده و این خون در حفره لگن جمع شده و سبب تحریک پریتوئن و احشا شده و ایجاد درد می کند. معمولا در حفره شکم این افراد رسوب آهن (به دنبال خون ریزی) وجود دارد.

آندومتریوز های تخمدان

آندومتریوز های تخمدان، سبب تجمع خون در آن شده و می تواند بر عملکرد طبیعی تخمدان تاثیر بگذارد. گاهی در لوله فالوپ آندومتریوز وجود دارد و میتواند سبب انسداد لوله فالوپ شده و از انتقال طبیعی تخمک  به رحم جلوگیری کند و از این طریق سبب نازایی فرد شود. این افراد به هنگام رابطه جنسی از دردهای لگنی شکایت دارند. زنان مبتلا به آندومتریوز در دوران بارداری بدون علامت هستند و خونریزی در آنها رخ نمی دهد.

تشخیص آندومتریوز

تشخیص آندومتریور

تشخیص آندومتریور به دنبال معاینات بالینی و شرح حال داده میشود. آندومتریوز تخمدان گاهی با سونوگرافی تشخیص داده می شود. روش قطعی تشخیص آندومتریوز از طریق نمونه برداری بافت مشکوک به آندومتریوز و ارسال نمونه به جهت مطالعات بافت شناسی می باشد.

 درمان آندومتریوز

در درمان آندومتریوز از مسکن ها جهت کاهش درد و همچنین از داروهای هورمونی جهت کنترل خونریزی و کوچک شدن آندومتریوز استفاده می شود. در موارد شدید و عود کننده جراحی درمان پیشنهادی می باشد.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص زنان و زایمان ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید