درمان سوزش معده

0
1,255
204210.jpeg alt_text
204210.jpeg caption

اگر شما هم سوزش معده را تجربه کرده باشید، این درد و یا احساس را به خوبی می‌شناسید: یک سکسکه‌ی خفیف و به دنبال آن احساس سوزش در گلو و سینه. این حالت ممکن است با مصرف برخی مواد غذایی از جمله غذاهای تند و یا پرچربی در شما تشدید شود. از طرفی  ممکن است شما مبتلا به بیماری GERD و یا ریفلاکس معدی و مروی باشید. این بیماری به علل گوناگونی به وجود می‌آید و علائم مختلفی دارد.  به هر روی، سوزش معده آزاردهنده و گاهی غیرقابل تحمل است. در متن پیش رو قصد داریم شما را با راه‌های پیشگیری و یا درمان سریع سوزش معده آشنا کنیم. در این مقاله می‌خوانید:

  • ده راه سریع برای کاهش و درمان سوزش معده
  • درمان‌های دارویی سوزش معده
  • درمان طبی سوزش معده
  • چه زمانی سوزش معده نیاز به مراجعه‌ی اورژانسی دارد؟

ده راه سریع برای کاهش و درمان سوزش معده

1.لباس‌های گشاد بپوشید.

سوزش معده زمانی رخ می‌دهد که محتویات معده به درون مری پس زده شده و باعث آسیب به بافت مری می‌شود. در برخی مواقع ممکن است احساس سوزش معده به خاطر فشار ناشی از پوشیدن لباس‌های تنگ بر روی معده باشد. اگر چنین است، قدم اول پوشیدن لباس‌های گشاد است!

2.صاف بایستید.

وضعیت قرارگیری بدن شما هم در بروز سوزش معده موثر است. اگر نشسته‌اید و یا دراز کشیده‌اید، بایستید. اگر ایستاده‌اید، تلاش کنید صاف‌تر بایستید.  یک پوزیشن مستقیم باعث می‌شود که فشار کمتری به اسفنگتر تحتانی مری (LES) وارد شود. LES یک حلقه‌ی عضلانی است که مانع از بازگشت اسید معده به مری می‌شود.

3.بالاتنه‌ی خود را حین خواب بالا ببرید.

درازکشیدن می‌تواند دل درد و سوزش معده را بدتر کند. وقتی زمان خواب فرا می‌رسد، سطح خواب خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که بالاتنه‌تان بالاتر قرار بگیرد. مطابق مطالعات «کلینیک مایو» تنها بالابردن سر از طریق چند بالش کافی نیست و هدف بالا بردن کمر به بالاست.

4.جوش شیرین را با آب مخلوط کنید.

شما ممکن است درمان خانگی سوزش معده را دردسترس داشته باشید، بدون این که خودتان بدانید! مقداری جوش شیرین می‌تواند از طریق خنثی کردن اسید معده، سوزش معده‌ی شما را بهتر کند.  برای این کار یک قاشق چای‌خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب مخلوط کنید و آن را به آهستگی بنوشید؛ در حقیقت در زمان سوزش معده باید همه چیز را به آهستگی بنوشید.

5.زنجبیل را امتحان کنید.

زنجبیل هم می‌تواند به عنوان یک درمان خانگی مورد استفاده قرار بگیرد. زنجبیل می‌تواند احساس حالت تهوع را بهبود بخشد و در برخی موارد سوزش معده را بهتر کند. ریشه‌ی زنجبیل رنده شده یا خردشده را به غذاهای روزمره‌تان اضافه کنید. برای درست کردن چای زنجبیل ریشه‌ی زنجبیل خام و یا چای کیسه‌ای‌های آماده را در آب جوش بیندازید و بعد از مدتی میل کنید.

6. از مکمل‌های شیرین بیان استفاده کنید.

شیرین بیان هم یکی دیگر از درمان‌های خانگی شناخته شده برای سوزش معده است. گفته می‌شود که شیرین بیان غشای موکوزی سطح مری را افزایش می‌دهد و بنابراین از مری دربرابر آسیب ناشی از اسید معده محافظت می‌کند. با این حال خوردن مقادیر زیاد شیرین بیان می‌تواند فشار خون را افزایش دهد، سطح پتاسیم خون را کاهش دهد و با داروهای خاصی تداخل داشته باشد. همیشه پیش از مصرف شیرین بیان با پزشک خود مشورت کنید.

7. یک جرعه سرکه‌ی سیب میل کنید.

سرکه‌ی سیب یکی دیگر از درمان‌های خانگی دردسترس است که برخی استفاده می‌کنند و اعتقاد دارند اسید معده را خنثی می‌کند. با این حال این تاثیرات تاکنون به اثبات نهایی نرسیده‌اند و نیاز به تحقیقات بیشتری دارند. اگر تصمیم گرفتید از سرکه‌ی سیب برای بهبود سوزش معده استفاده کنید، مقداری از آن را در یک لیوان آب حل کنید و بعد از صرف غذا میل کنید.

8. آدامس بجوید.

جویدن آدامس نیم ساعت بعد از صرف غذا می‌تواند سوزش معده را بهبود ببخشد. آدامس جویدن ترشح بزاق را افزایش می‌دهد و به خنثی کردن اسید بازگشتی به مری کمک می‌کند.

9. سیگار نکشید.

احتمالا پیش از این شنیده‌اید که سیگار برای سلامتی ضرر دارد. اما آیا می‌دانستید که مصرف سیگار می‌تواند با سوزش معده مرتبط باشد؟ اگر سیگاری هستید و از سوزش معده شکایت دارید، بهتر است فورا آن را ترک کنید.

10.پیاز خام نخورید.

تحقیقات نشان داده‌اند که یک وعده‌ی غذایی حاوی پیاز خام در افراد مبتلا به ریفلاکس و سوزش معده علائم را به مراتب نسبت به یک وعده‌ی بدون پیاز خام بدتر می‌کند.  آروغ زدن مکرر خود نشان‌دهنده‌ی این است که به دلیل مقادیر بالای فیبر قابل تخمیر در پیاز، گاز بیشتری در روده تولید می‌شود. از طرفی پیاز خام می‌تواند مخاط مری را تحریک و علائم را بدتر کند. بنابراین اگر مصرف پیاز خام علائم شما را بدترمی‌کند بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.

درمان‌های دارویی سوزش معده

درمان سوزش معده

حتما مطالعه کنید: روش های خانگی کاهش اسید معده

درمان‌های متنوع و بسیار زیادی برای درمان سوزش معده وجود دارند. پزشک شما در انتخاب داروی مناسب می‌تواند به شما کمک کند.

1.آنتی اسیدها

این داروها به خنثی کردن اسید معده کمک می‌کنند. این دسته دارویی ممکن است حاوی منیزیوم و یا کلسیم‌کربنات باشند و برای برطرف کردن علائم گهگاهی سوزش معده مناسب اند.  اسهال و یبوست از عوارض رایج برخی آنتی اسیدها هستند. چنانچه مبتلا به بیماری مزمن کلیوی هستید، هرگز از آنتی‌اسیدهای حاوی منیزیوم استفاده نکنید. آنتی اسیدها برای استفاده‌های گهگاهی مناسب هستند و هرگز نباید آن‌ها را طولانی مدت مصرف کنید.

2.H2بلاکرها

این دسته‌ی دارویی میزان اسید معده را کاهش می‌دهند؛ با این که به سرعت آنتی‌اسیدها عمل نمی‌کنند اما اثرات طولانی مدت‌تری دارند. پزشک ممکن است این داروها را درهمراهی با آنتی‌اسیدها تجویز کند. این دسته‌ی دارویی برای استفاده‌ی کوتاه مدت مناسب هستند و هرگز نباید بیش از 2هفته مداوم مصرف شوند. می‌توانید آن‌ها را قبل از وعده‌ی غذایی و یا پیش از خواب مصرف کنید. برخی از این داروها ممکن است با داروهای ضدصرع، رقیق‌ کننده‌های خون و یا تنظیم‌ کننده‌های ریتم قلبی تداخل داشته باشند. درصورت مصرف هریک از این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

3.PPIها یا مهرکننده‌های پمپ پروتئینی

این دسته دارویی برای افرادی که بیش از 2بار در هفته علامتدار می‌شوند مناسب است. این‌ها میزان اسیدی را که معده تولید می‌کند، کاهش می‌دهند و بهتر از H2بلاکرها عمل می‌کنند. از طرفی می‌توانند نسبت H2بلاکرها برای مدت زمان بیشتری استفاده شوند.  معمولا توصیه می‌شود این داروها ناشتا و هنگامی که معده خالی است، نیم ساعت تا یک ساعت قبل از صرف اولین وعده غذایی مصرف شوند.

درمان طبی سوزش معده

اگر علائم شما با وجودمصرف دارو بهتر نشود، و یا نتوانید عوارض آن ها را تحمل کنید، ممکن است نیاز باشد که جراحی کنید. با این حال انجام جراحی برای درمان سوزش معده بسیار نادر است.

چه زمانی سوزش معده نیاز به مراجعه‌ی اورژانسی دارد؟

سوزش معده اغلب مشکلی خفیف و قابل حل است. اما اگر همراه سوزش معده علائم دیگری را هم تجربه کردید، ممکن است نشان‌دهنده‌ی یک مشکل جدی باشد. در صورت وجود هریک از موارد زیر به اورژانس مراجعه کنید و یا پزشکتان را مطلع سازید:

-حین بلع درد دارید.

-احساس خفگی می‌کنید

-رنگ مدفوعتان سیاه و قیری شده است

-صدایتان خش‌دار شده است

-استفراغتان خونی شده و یا شبیه قهوه است

-تنگی نفس دارید

جمع‌بندی

برای درمان سوزش معده راه‌های بسیار زیادی از جمله درمان‌های خانگی، داروها و تغییر سبک زندگی وجود دارد.

از طرفی تغییر برخی عادات روزمره می‌تواند در پیشگیری از بروز علائم موثر باشد. ازجمله:

-عدم مصرف غذاهای محرک سوزش معده مثل غذاهای تند و پرچربی

-صرف غذا حداقل سه ساعت قبل از به خواب رفتن

-دراز نکشیدن بلافاصله پس از صرف غذا

-داشتن وزن ایده‌آل

اگر بیش از دوبار در هفته دچار سوزش معده می‌شوید، با پزشکتان مشورت کنید. ممکن است نیاز به دارو و یا درمان‌های دیگر داشته باشید.

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید