علت سوزن سوزن شدن کف دست و پا

0
29,971
709072.jpeg alt_text
709072.jpeg caption

 سوزن سوزن شدن یا مورمور شدن دست ها یا پاها، یکی از مشکلات شایع و آزاردهنده است. سوزن سوزن شدن کف پا که ممکن است به صورت ملایم یا شدید در افراد مختلف مشاهده شود علل متفاوتی می تواند داشته باشد، از خستگی ساده گرفته تا موارد جدی تری مانند آسیب دیدن اعصاب یا ناهنجاری های ستون فقرات و مشکلات گردش خون. در اصطلاح به این حالت پارستزی گفته می شود که شامل احساس گرما، قرمز شدن، ورم، درد، سوزن سوزن شدن یا مور مور شدن است. برخی افراد تصور می کنند که علت سوزن سوزن شدن کف پا، بالا بودن چربی خون است، در صورتیکه چنین نیست؛ سوزن سوزن شدن کف پا می توانند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله: اضافه وزن، فعالیت زیاد، مشکلات خونی، مصرف الکل، گیر افتادن عصب، کمبود ویتامین B، نقرس، تومور عصبی، نوروپاتی محیطی، دیابت، قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا شیمیایی، ضربه خوردن و درماتیت تماسی. برای تشخیص علت این عارضه، ابتدا لازم است تست نوار عصب و عضله انجام شود و در صورت نرمال بودن، تست قند خون و کارکرد تیروئید صورت پذیرد. ابتلا به دیابت و آسیب دیدن اعصاب ناحیه کمر، می تواند موجب نوروپاتی (از دست دادن احساس در پاها) شود که این حالت موجب احساس سوزش در انگشتان دست و پا رنج می شود؛ برخی افراد به دلیل مشکلات همزمان در سایر نقاط بدن، ممکن است به سندروم سوزن سوزن شدن مبتلا شوند. گاهی اوقات علت سوزن سوزن شدن کف پا، ایدیوپاتیک یا ناشناخته است، در سایر مواقع این عارضه به یکی از دلایل زیر بروز پیدا می کند: 

1) عصب تحت فشار (عصب پین شده)

تنگ شدن کانال نخاعی، سُرخوردن مهره ها در ناحیه کمر و فتق دیسک کمر موجب تحریک عصب سیاتیک و ایجاد درد در ناحیه پا می شود. در واقع درگیری عصب سیاتیک در ناحیه کمر، در افرادی که فتق دیسک کمر دارند، شایع ترین علت سوزش کف است که به صورت خواب رفتگی پاها، داغی کف پا و یا احساس سرد شدن پاها نمایان می شود. تحت فشار قرار گرفتن عصب در مناطق مختلف بدن می تواند باعث سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها شود.

2) سموم

قرار گرفتن در معرض برخی از مواد سمی مانند آرسنیک، تالیم، جیوه، ضدیخ یا خوردن ماده سمی میتواند باعث سوزن سوزن شدن پاها شود.

3) دیابت

بالا بودن سطح قند خون می تواند باعث آسیب دیدن اعصاب و بروز نوروپاتی دیابتی  و سوزش کف پا، داغی و خواب رفتگی کف پا شود. 

4) کمبود ویتامین

کمبود ویتامین هایی که برای عملکرد صحیح اعصاب مورد نیاز هستند می توانند باعث سوزن سوزن شدن دست یا پاها شوند. برای مثال: کمبود ویتامین های گروه B، به ویژه B1 و B6  که ممکن است بعد از جراحی معده اتفاق بیفتد، می تواند سبب داغی و سوزن سوزن شدن کف پا شود. البته مصرف زیاد ویتامین B6 نیز می تواند باعث سوزن سوزن دست ها و پاها شود.

5) مشکلات تیروئیدی

مشکلات تیروئیدی به ویژه کم کاری تیروئید، با ایجاد اختلال در سرعت هدایت عصب و نورپاتی، می تواند باعث داغی، گزگز، مورمور، خواب رفتگی و حتی ضعف عضلات دست و پا شود.

6) اختلالات کف پا

گاهی سوزن سوزن شدن کف پا می تواند به دلیل اختلالات کف پا، مانند صافی کف پا یا درگیری نقاط ماشه ای به دلیل ایستادن های طولانی مدت، ایجاد شود.

7) الکل

مصرف زیاد الکل باعث آسیب دیدن اعصاب و بروز نوروپاتی محیطی می شود که با آن نوروپاتی الکلی گفته می شود و می تواند باعث سوزن سوزن شدن دست و پا شود.

8) بیماری ام.اس

به گزارش انجمن ملی مالتپیل اسکلروزیس، یکی از علائم اولیه ابتلا به این بیماری، احساس سوزن سوزن شدن در پاها است.

9) اضطراب

استرس و اضطراب باعث کاهش فشار خون و احساس سوزن سوزن شدن در پاها می شود.

10) بارداری

در دوران بارداری، بزرگ شدن رحم باعث فشار به اعصاب پا و سوزن سوزن شدن پاها می شود.

11) مصرف برخی از داورها

هر دارو در کنار مزیت هایی که دارد دارای معایبی است، برخی از داورها به دلیل عوارض جانبی باعث احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا می شوند. مانند داروهای: سرطان، ایدز، تشنج، بیماری های قلبی، فشار خون بالا.

12) عفونت

برخی از عفونت ها موجب التهاب اعصاب و سوزن سوزن شدن دست و پا می شوند. مانند: ایدز، هیپاتیت، زونا، لایم. سوزن سوزن شدن کف پا معمولاً با علائم دیگری همانند ضعف، بی حسی، دشواری در تنفس و درد همراه است. برای رهایی از این عارضه، باید علت آن به طور دقیق با معاینات پزشک مشخص شود، در این صورت درمان بسیار ساده می تواند باشد. فعالیت هایی مانند پوشیدن کفش های مناسب، شستن پاها با آب سرد، پوشیدن جوراب نخی، مصرف مواد مغذی به ویژه مواد غذایی حاوی ویتامین B، استراحت کافی و بالا نگه داشتن پاها در زمان استراحت و عدم مصرف الکل تا قبل از شروع درمان توسط پزشک می تواند بسیار کمک کننده باشد.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت انلاین از متخصص عمومی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید