لیزر فرکشنال چیست و عوارض ناشی از آن

0
1,685
17881.jpeg alt_text
17881.jpeg caption

پوست بیرونی ترین قسمت بدن انسان هست که  از آن در برابر محیط پیرامون محافظت می کند. سنگین ترین عضو بدن بوده و مساحتی به گستردگی حدود دو متر مربع دارد. ضخامت پوست در قسمت های مختلف بدن با هم متفاوت هست. کف ما و پشت کمر بیشترین ضخامت را دارد در حالی که نازکترین پوست مربوط به پلک ها می باشد.

پوست از چند لایه تشکیل شده است؟

پوست از سه لایه تشکیل شده هست:

سطحی ترین لایه، اپیدرم می باشد.این لایه شامل سلولهای سنگفرشی بوده و لایه شاخی پوست هم مربوط به این لایه هست. سلولهای آن دائما در حال ریزش و بازسازی هستند. ملانوسیت ها(سلولهای تولید کننده ملانین) در این لایه هستند. دومین لایه، ضخیم ترین لایه هست و درم نام دارد. مویرگ های خونی، عروق عصبی و گیرنده های مکانیکی و درد و.. پوست در این لایه قرار دارند. سلولهای مسئول تولید و ترمیم سلولهای پوستی در این لایه قرار دارند. عمقی ترین لایه هیپو درم نام دارد و حاوی بافت همبند می باشد. این لایه پوست را به عضلات و بافت های زیر پوست، متصل میکند. ملانوسیتها در پاسخ به عوامل مختلف نظیر نور خورشید، استرس ها،تغییرات هورمونی، التهابات و سوختگی ها، تحریک شده و تولید ملانین میکنند. ملانین ماده رنگی پوست هست که در اثر ازدیاد تولید آن، پوست دچار تیرگی می شود. ملانین اشعه فرابنفش خورشید را جذب کرده و از پوست درمقابل ابتلا به سرطان های پوست محافظت میکند. به همین جهت هست که شیوع سرطان پوست در سفید پوستان بیش از سایرین هست. گاهی اوقات ساخته شدن ملانین به صورت غیر یکنواخت در پوست ،موجب بروز لک های پوستی میشود. شیوع لوه های پوستی با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد و در افراد مسن بیشتر دیده میشود.  برای درمان و رفع لک های پوستی، کلیه روش ها بر پایه کاهش تولید ملانین توسط ملانوسیت ها و همچنین تخریب ملانین استوار می باشد. اسید آمینه تیروزین، تحت اثر آنزیم تیروزیناز تجزیه شده و طی واکنش های شیمیایی، ملانین در نهایت تولید میشود. یکی از مکانیسم اثر کرم ها و ترکیبات روشن کننده پوست، سبب مهار آنزیم تیروزیناز شده و از تولید ملانین پیشگیری میکنند.

علل خشکی و التهاب پوست

برخی از این داروها، نظیر هیدروکینون خوراکی بوده و مقالات نشان داده است که خواص سایتوتوکسیک داشته و میتواند سبب بروز عوارضی همچون، خشکی و التهاب پوست شود. برخی مطالعات هم‌حاکی از خاصیت سرطان زایی این دارو هستند. به علت شروع اثر طولانی مدت کرم های روشن کننده پوست، و عوارض داروهای خوراکی، استفاده از لیزر جهت از بین بردن لک های پوستی، اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. دستگاههای لیزر، لایه اپیدرم و بعضا درم را مورد هدف قرار میدهند. با تخریب لایه درم، ملانوسیت ها تخریب شده و ملانین موجود در ساختار پیدرم به بیرون راه پیدا میکند. با این کار تیرگی پوست از بین میرود. برخی دیگر از انواع لیزر، علاوه بر اپیدرم، درم را نیز مورد هدف قرار میدهند و به این ترتیب نه تنها رنگ دانه پوست را از بین می برند، با تحریک سلولهای زایای پوست در درم، باعث رشد و ترمیم سلولهای پوستی میشوند. الیاف کلاژن در لایه درم به فراوانی یافت میشوند.لیزر سبب تحریک ساخت کلاژن میشود،به همین جهت از لیزر جهت رفع چین و چروک  و جوان سازی پوست می شود.

لیزر فرکشنال چیست؟

لیزر فرکشنال

یکی از انواع لیزرها، لیزر فرکشنال هست  که مکانیسم اثر آن به صورت تابش اشعه های لیزر و به دنبال آن تخریب درم و اپیدرم هست. یکی از مواردی که استفاده از لیزر را محدود میکند، درد آن هست که انواع جدید لیزر شامل لیزر فرکشنال، درد کمتری نسبت به انواع قدیمی تر دارند. به علت درد و عوارض کمتر، امروزه انواع جدید تر نظیر لیزر فرکشنال به انواع قدیمی تر آن ترجیح داده می شود. از لیزر فرکشنال به طور گسترده در از بین بردن لک های پوستی مقاوم به ویژه لک های بارداری و لکه های پوستی ارثی استفاده میشود. اشعه این لیزر با تحریک سلولهای زایای درم نه تنها سبب افزایش ترمیم و کلاژن سازی می شوند، می توانند در از بین بردن اسکارهای پوستی نیز مورد استفاده قرار بگیرند.

عوارض کوتاه مدت لیزر فرکشنال

از جمله عوارض کوتاه مدت لیزر فرکشنال و سایر لیزرها،می توان به التهاب پوستی پس از آن اشاره کرد. بلافاصله پس از لیزر پوست قرمز و ملتهب بوده. از ۱ الی ۲ روز بعد شردع به پوسته ریزی میکند و همزمان از التهاب آن کاسته میشود. در این مدت استفاده از کمپرس سرد و ترکیبات ضد التهاب نظیر پماد زینک کمک کننده هستند. درنتیجه تحریک‌سلولهای پوستی برای کلاژن سازی، مدت زمانی لازم هست و معمولا پس از دو ماه کلاژن سازی انجام میشود و نتیجه دلخواه نمایان می شود. اشعه های لیزر تا ضخامت لایه درم پوست می باشد، لذا ارگان های داخلی بدن را تحت تاثیر قرار نمی دهند و آسیب رسان نیستند.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص پوست و مو ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید