نقش مینرال ها و مواد معدنی در قدرت سیستم ایمنی بدن

0
2,393
168265.jpeg alt_text
168265.jpeg caption

بدن در برابر تهاجم عوامل بیگانه و شرایط خطرناک، به واسطه سیستم ایمنی از خود دفاع می کند. سیستم ایمنی از نظر عملکرد و برخورد با عامل بیگانه به دو دسته تقسیم‌ میشود.

سیستم‌ ایمنی غیر اختصاصی

در برابر همه عوامل بیگانه عملکرد یکسان دارد و قادر به شناسایی آنها نیست و یک پاسخ به آنها می دهد. اولین قسمت این دفاع، پوست بدن هست که از ورود کلیه عوامل بیگانه (بدون آن که بین آنها افتراقی قایل شود) به بدن جلوگیری می کند.

 سیستم ایمنی اختصاصی

این بخش شامل ایمنی هومورال و ایمنی سلولی می باشد. ایمنی هومورال به واسطه لنفوسیت های گروه ب، انجام میشود و باتولید پادتن ها با عوامل مهاجم مبارزه میشود. ایمنی سلولی به واسطه لنفوسیت های تی، انجام می شود و سلولهای آلوده به ویروس و سلولهای سرطانی مورد هدف قرار می گیرند.

نقص ایمنی چیست؟

گاهی اوقات اجزای سیستم ایمنی به درستی عمل نمیکنند و یا نقص در میزان تولید هورمون ها و پاسخ دهی به عوامل بیگانه دارند. این افراد مبتلا به نقص ایمنی هستند. نقص ایمنی انواع مختلفی دارد و بسته به اینکه از چه نوعی هستند و چه شدتی دارند، در سنین مختلف بروز پیدا می کنند. انواع شدید معمولا در دوران کودکی و به ویژه درسال اول زندگی بروز پیدا می کنند. شکایت اصلی مبتلایان، عفونت های مکرر می باشد. خفیف ترین عفونت ها در این افراد، به شدیدترین صورت ممکن بروز پیدا میکند و اینها مستعد ابتلا به عفونت های فرصت طلب (عفونت هایی که هم زیست بدن هستند و در شرایط عادی ایجاد بیماری نمیکنند) هستند. یکی دیگر از شکایت های کودکان مبتلا، اختلال در وزن گیری می باشد، که به دنبال بررسی علل مختلف کاهش وزن، تشخیص داده می شوند. گاهی اوقات سیستم ایمنی، سلولهای خود بدن را به عنوان یک عامل بیگانه شناسایی کرده و آنها را مورد تهاجم قرار میدهد و باعث بیماریهای خود ایمنی میشود. اساس ایجاد بیماری هایی نظیر ام اس و دیابت تیپ یک، بر این پایه استوار هست. یک سیستم ایمنی کارآمد و سالم، نقش مهمی در کاهش شدت علامت بیماری ها و کوتاه کردن دورانونقاهت دارد.

نقش مینرال ها و مواد معدنی در قدرت سیستم ایمنی بدن

نقش مینرال ها در ایمنی بدن

 نقش برخی مینرال ها و مواد معدنی در قدرت سیستم ایمنی، مورد بحث بوده و بعضا اثبات شده است. از میان ویتامین ها، مصرف ویتامین سی توصیه شده است. این ویتامین نه تنها خاصیت انتی اکسیدانی بالایی دارد، ترمیم و تولید سلولهای بدن را تحریک می کند. مرکبات نظیر پرتقال و لیموشیرین، منبع غنی از ویتامین سی هستند. سیر دارای ترکیبی به نام آلیسین بوده که به واسطه آن، سبب تقویت سیستم ایمنی می شود و مصرف آن در فصولی که عفونت های ویروسی، شیوع بالایی دارند، توصیه میشود. ویتامین دی، در تنظیم عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد به طوری که اثبات شده است که مصرف نا کافی آن در دوران کودکی و بزرگسالی، میتواند با افزایش ریسک ابتلا به بیماری ام اس و دیابت تیپ یک در بارداری باشد.

یکی از ریسک های ابتلا به عفونت تنفسی در کودکان

برخی مطالعات نشان داده اند که یکی از ریسک فاکتور های عفونت تنفسی مکرر و پنومونی در کودکان، سطح پایین ویتامین دی می باشد. ویتامین ای سرشار از آنتی اکسیدان بوده و برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی توصیه میشود. بادام و سایر مغز ها غنی از ویتامین دی می باشند. از میان گروه ویتامین های ب، ویتامین ب شش نقش مهمی به عنوان کاتالیزورهای واکنش های بدن دارد. در بسیاری از واکنش های سیستم ایمنی، این ویتامین ایفای نقش می کند. گوشت پرندگان همانند مرغ و بوقلمون و همچنین گوشت قرمز منبع خوبی از این ویتامین هستند. سوپ مرغ در دوران نقاهت سرماخوردگی پیشنهاد می شود. روی هم از جمله مواد معدنی هست که در ایمنی دخالت دارو، مصرف غذاهای دریایی که حاوی روی کافی هستند و همچنین مکمل های روی، جهت تقویت سیستم ایمنی به ویژه در عفونت های ویروسی کودکان توصیه می شود.

تاثیرات ورزش بر سیستم ایمنی بدن

ورزش کردن نیز برای تقویت سیستم ایمنی موثر هست. افرایش خونرسانی حین ورزش کردن، میتواند سبب تحریک سیستم ایمنی شود و مقاومت عضلات را افزایش دهد. به طور کلی برای داشتن سیستم ایمنی کارآمد مصرف غذاهای سالم و مکمل ها در کنار ورزش کرون منظم و با شدت متوسط، توصیه می شود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص گوش و حلق و بینی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید