آبسه ریوی حفره ای پر از چرک در داخل بافت ریه است که توسط سلول های ملتهب احاطه شده است. آبسه ریوی معمولا ناشی از عفونت ریه بدنبال تنفس باکتری های بیماری زاست. در آبسه ریوی، باکتری ها موجب از بین رفتن سلول های بافت ریه (نکروز سلولها) و تجمع چرک در محل نکروز سلولی می شود. معمولا آبسه ریه بدنبال عفونت ریه درمان نشده ( پنومونی) ایجاد می گردد.
علائم آبسه ریوی
- درد قفسه سینه خصوصا هنگام نفس کشیدن
- سرفه
- خستگی
- بوی بد تنفس
- تعریق
- تب 3/38 درجه سانتیگراد یا بالاتر
- لرز
- کاهش وزن
- بی اشتهایی
- تعریق شبانه
- خلط که اغلب حاوی چرک بوده و بوی بدی دارد .گاهی خون نیز در خلط وجود دارد
علل آبسه ریوی
1. ناتوانی در سرفه کردن که بدنبال بیهوشی، بی حسی، مصرف الکل و یا مواد مخدر و بیماری های سیستم عصبی دیده می شود.
2. بهداشت دهانی ضعیف که باعث می شود باکتری های بیماری زا به میزان بیشتری به ریه ورود پیدا کنند.
3. ضعف سیستم ایمنی که باعث می شود بدن نتواند به خوبی در برابر میکروب های بیماری زا از خود دفاع کند و عوامل بیماری زایی مثل استافیلوکوک اوروئوس و یا سل به سرعت ریه را عفونی کرده و مستعد ایجاد آبسه می نماید.
4. بسته شدن راه های هوایی توسط جسم خارجی و یا تومور که منجر به تشکیل موکوس در پشت انسداد شده و در صورت وارد شدن باکتری به این موکوس عفونت و سپس آبسه ریوی ایجاد می شود.
5. ورود باکتری از راه خون که نادر بوده و باکتری ها از محل عفونی دیگری در بدن توسط جریان خون به ریه رسیده و باعث ایجاد عفونت و سپس آبسه ریوی می شوند.
شایع ترین باکتری آبسه ریوی
شایعترین باکتریهای ایجاد کننده آبسه ریوی شامل کلبسیلا، پسودوموناس، استافیلوکوک اورئوس ویا استرپتوکوک بتاهمولیتیک میباشند. برای تشخیص آبسه ریوی نیاز به انجام عکس برداری ساده و یا سی تی اسکن از قفسه سینه است. در عکس ها حفره هایی با سطوح مایع-هوا دیده می شود.آزمایش و کشت خون نیز معمولا درخواست می گردد.
درمان
درمان آبسه بسته به شرایط بیمار متفاوت است. درمان با تجویز آتی بیوتیک تزریقی به مدت سه تا هشت هفته (تا زمانی که در عکس ساده قفسه سینه آبسه دیده نشود) انجام می شود. در بعضی افراد که سایز آبسه ریوی آنها زیاد است گاهی نیاز به تخلیه آبسه وجود دارد. در صورت وجود جسم خارجی در راه های هوایی و انسداد ریوی نیاز به انجام برونکوسکوپی و برطرف کردن انسداد است.
پیشگیری از آبسه ریوی
1. رعایت بهداشت دهان و درمان
2. درمان به موقع عفونت های ریوی
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصصین ریه ما نوبت بگیرد.