بسیاری تصور میکنند متخصص داخلی همان پزشک عمومی است و حوزهی فعالیت این دو یکسان است. اما همانطور که از عناوین برمیآید، این دو یکسان نبوده و متخصص داخلی در حیطهی شناخت و درمان بیماریهای مربوط به دستگاههای گوناگون بدن نسبت به پزشکان عمومی تخصصیتر عمل میکند. در مقالهی پیش رو سعی داریم تا شما را متخصص داخلی بیشتر آشنا کنیم.
در این مقاله میخوانید:
- متخصص داخلی کیست و چه میکند؟
- واژهی تخصص داخلی به چه معناست؟
- متخصصین داخلی نیاز به کسب چه مهارتهایی دارند؟
- رشتههای فوق تخصصی داخلی
- متخصص داخلی چگونه به شما کمک میکند؟
- چه زمانی به متخصصین داخلی مراجعه کنیم؟
متخصص داخلی کیست و چه میکند؟
پزشکانی را که در زمینه بیماریهای داخلی فعالیت میکنند میتوان اینترنیست، اینترنیست عمومی و نیز دکتر بیماریهای داخلی نامید (ولی این واژه را نباید با واژه اینترن اشتباه گرفت که ترجمهی انگلیسی کلمه کارورز بوده و به معنای دانشجوی پزشکی در دو سال پایانی تحصیل پزشکی عمومی است.)
گرچه متخصصین داخلی جزء خطوط اولیه جبهه درمان به شمار میآیند، اما با پزشکان خانواده و پزشکان عمومی تفاوت دارند و حوزهی تخصص آنها محدود به تشخیص و درمان بیماریهای بزرگسالان نمیشود؛ ایشان بسته به تحصیلات بعدی ممکن است در زمینههای جراحی، زنان و اطفال نیز ورود داشته باشند.
برای تبدیل شدن به پزشک بیماریهای داخلی پس از اتمام دوران پزشکی عمومی باید به مدت چهار سال در زمینهی تخصصی مشغول به تحصیل شد. پس از دریافت مدرک تخصص، متخصص داخلی میتواند جهت دریافت مدرک فوقتخصصی در زمینههای مختلف(در ادامه ذکر میشود.) اقدام کند این دوره تحت عنوان فلوشیپ (دستیاری) شناخته میشود که به مدت دو تا سه سال بسته به موضوع تحصیلی متفاوت خواهد بود.
متخصص داخلی هم به تشخیص و درمان بیماران به صورت سرپایی در مطب یا بیمارستان پرداخته و هم به پایش وضعیت بیماران پس از بستری در بخش تخصصی یا فوق تخصصی مربوطه میپردازد. البته ذکر این نکته نیز لازم است که بعضی از متخصصین داخلی تنها به ارائه خدمات به بیمارانِ بستری در بیمارستان ها اشتغال دارند.
واژهی تخصص داخلی به چه معناست؟
عبارت پزشکی داخلی در واقع از زبان آلمانی ترجمه و به دایره لغات علم پزشکی اضافه شده است. عبارتی که در آلمان قرن نوزدهم میلادی به پزشکانی اطلاق شد که علوم آزمایشگاهی را با مراقبت بالینی از بیماران ترکیب میکردند. بسیاری از پزشکان آمریکایی قرن بیستم پزشکی را در آلمان آموخته بوده و این رشته تخصصی را به ایالات متحده منتقل کردند.
متخصصین داخلی نیاز به کسب چه مهارتهایی دارند؟
متخصصین بیماری های داخلی یا internist ها، متخصصینی هستند که واجد دانش علمی و بالینی جهت تشخیص، درمان و معالجهی همه جانبهی بزرگسالان در طیف وسیع سلامت تا بیماری میباشند. شناخت عوارض جسمی پیچیده و گوناگون که تشخیصهای متعددی را با خود به دنبال دارد، باید از توانایی های پایهای هر متخصص بیماری های داخلی باشد.
مطالعه کنید: متخصص قلب و عروق
مراقبت از بیماران مزمن و همچنین کسانی که با بیش از یک بیماری روبرو هستند، از دیگر مهارتهای بنیادی افرادی است که در این رشته تحصیل کردهاند. متخصصین بیماری های داخلی هم در اشاعهی فرهنگ سلامت با رویکرد آموزشی و هم در پیشگیری از طیف گستردهای از بیماریها فعال هستند. به همین دلیل متخصص داخلی امکان دریافت مدرک فوق تخصصی در هر یک از زیربخش های خود را اعم از قلب، ریه، ناهنجاریهای خونی، روماتولوژی، بیماریهای غدد، بیماریهای گوارشی و نفرولوژی دارد.
رشتههای فوق تخصصی داخلی
در زیر به اختصار هر یک از این رشتهها را توضیح میدهیم:
-
قلب و عروق
این رشته برخلاف سایر زیرگروههای داخلی نیاز به گذراندن دورهی تخصصی داخلی ندارد؛ پزشک متخصص به شناخت و درمان بیماریهای مرتبط با قلب و عروق میپردازد.
-
ریه
پزشک متخصص به شناخت و درمان تمام بیماریهای مرتبط با ریه و سیستم تنفسی میپردازد.
-
خون و انکولوژی
در این رشته پزشک به مدیریت و درمان ناهنجاریهای مرتبط با خون از قبیل انواع کمخونیها میپردازد. همچنین مدیریت و پیگیری روند درمان بیماران مبتلا به سرطان به خصوص سرطانهای مرتبط با خون از قبیل لنفوم و لوسمی در حوزهی تخصصی این گروه از پزشکان است.
-
روماتولوژی
به تشخیص و درمان بیماری های مفاصل و استخوان مانند آرتروز و التهابات مفاصل میپردازند.
-
غدد
غدد درون ریز در بدن، ساختار های ویژهای هستند که مواد خاصی را به نام هورمون در خود تولید کرده و سپس از طریق ساختارهایی تحت عنوان مجرا تولیدات خود را به خون یا بافتهای مجاور یا حتی خود آن غدد آزاد میکنند؛ بدین ترتیب باعث تغییر در عملکرد دسته خاصی از سلولها یا بافت هدف میشوند؛ از جمله بیماریهایی که در این بخش مورد بررسی قرار میگیرد، میتوان به انواع دیابت و ناهنجاری های تیروئید اشاره کرد.
-
گوارش
متخصصین این حوزه به تشخیص و درمان بیماریهای مرتبط با سیستم گوارشی از قبیل ریفلاکس، زخم معده و سندرم رودهی تحریکپذیر میپردازند.
-
نفرولوژی
در این رشته پزشکان به تشخیص و درمان بیماریهای مرتبط با کلیه و مجاری ادرار از قبیل نارسایی مزمن کلیه، سنگ کلیه و فشار خون میپردازند.
متخصص داخلی چگونه به شما کمک میکند؟
مشابه سایر تخصصها، متخصص داخلی هم معالجهی شما را از طریق گرفتن شرححال دقیق آغاز میکند. مواردی از قبیل شرححال داروهایی که مصرف میکنید، سابقهی فامیلی بیماریهای خاصی از قبیل دیابت و فشار خون، و نیز سوابق بیماریهای قبلی از جمله مواردی هستند که برای پزشک حائز اهمیت هستند. پس از آن پزشک به معاینهی شما میپردازد و علائم حیاتی از قبیل قشار خون و تعداد ضربان قلب را در شما چک میکند. پزشک به دنبال یافتههای بالینی است که به او در تشخیص بیماری شما کمک میکند.
در مرحلهی بعد ممکن است پزشک برحسب شرایط شما آزمایش خون یا ادرار درخواست کند. انجام آزمایشات علاوه بر تشخیص برای ادامهی درمان و پیگیری ممکن است ضروری باشد.
در برخی موارد نیاز به انجام امور پاراکلینیکی از قبیل انواع شیوههای تصویربرداری هم وجود دارد. پس از آن پزشک در صورت تشخیص و تایید نهایی، روند درمان شما را آغاز میکند. ممکن است درمان بصورت دارویی یا سرپایی باشد و یا لازم باشد تا شما را به یک جراح ارجاع دهد.
چه زمانی به متخصصین داخلی مراجعه کنیم؟
وظیفه متخصصین طب داخلی در بسیاری از کشورها، به طور ویژه مواجهه و درمان بیماریهای پیچیده یا درگیرکننده چند عضو بدن بوده که دستیابی به این مهم توسط پزشکهای عمومی امکان پذیر نبوده؛ بنابراین نیاز به متخصص داخلی از این حیث احساس میشود. مجموعه علائمی که در پزشکی داخلی ارائه میشود، با مهارتهای محدود به یک عضو به خصوص سر و کار ندارد و آگاهی بیشتری میطلبد. بعضی از این علائم عمومی میتواند از قرار ذیل باشد:
- تنگی نفس
- ضعف و خستگی
- کاهش وزن
- درد قفسه سینه
- احساس گیجی و تغییر در وضعیت هوشیاری
همواره به یاد داشته باشید که در قدم اول بهتر است به یک پزشک عمومی مراجعه کرده و با او مشورت کنید. ایشان در صورت لزوم شما را به یک متخصص داخلی و یا در موارد ضروریتر به یکی از رشتههای فوقتخصصی ارجاع میدهد.
منابع:
https://www.acponline.org/about-acp/about-internal-medicine
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما مشاوره بگیرید.