پیوند کبد و نشانه های هشدار دهنده از آسیب کبد

0
3,679
459626.jpeg alt_text
459626.jpeg caption

کبد به عنوان یکی از بزرگترین اندام های بدن مسئول انجام وظایف بسیاری است. مهم ترین این وظایف شامل تبدیل مواد مغذی موجود در رژیم غذایی برای مصارف مورد نیاز سلول ها و حذف سموم از بدن می باشد. معمولا روش های و علائم انگشت شماری هستند که بتوانند به طور دقیق آسیب کبد را مشخص نمایند.

علائم آسیب کبد

بنابراین تنها روش قطعی برای تشخیص آسیب کبد در کلینیک گوارش و توسط متخصص داخلی و متخصص گوارش صورت می گیرد. اما برخی از علایم می توانند شما را به وجود مشکلات کبدی مشکوک سازند که عبارتند از:

  • از دست دادن وزن

اگر چه در نظر یک متخصص گوارش داشتن وزن ایده آل و نداشتن چاقی شکمی یکی از ریسک فاکتورهای خطر را حذف می کند ولی بهتر است بدانید که کاهش وزن ناگهانی نیز می توانند احتمال ابتلای افراد به این بیماری ها را دو چندان کنند. این کاهش وزن ناگهانی نه تنها می تواند نشانه ای از سیروز کبدی باشد بلکه یک نشانه هشدار دهنده برای ابتلای کبد به یک عفونت ویروسی به نام هپاتیت C می باشد که می تواند کبد را دچار التهاب نماید. برای تشخیص این هپاتیت نیاز به آزمایش های تشخیصی کلینیک داخلی می باشد.

  • کف دست قرمز

آیا تابحال برای شما هم اتفاق افتاده است که بدون هیچ علت خاصی کف دست تان قرمز شده باشد؟ این شرایط می تواند نشانه ای از کبد چرب باشد یعنی انباشت بیش از حد چربی کبد که معمولا در افراد غیر الکلی بروز می یابد. برای تشخیص علت دقیق این حالت و نیز افتراق آن با دیگر شرایط ممکن بهتر است به یک متخصص داخلی مراجعه کنید. 

  •  تغییر شخصیت و خلق و خو

تجربه تغییر شخصیت ممکن است حالتی ترسناک باشد و ممکن است قبل از دیگران خودتان متوجه این تغییرات خلق و خویی در خودتان شویید. درست مانند این که تمام سموم کبد در مغز تجمع یافته و باعث کاهش عملکرد ذهنی شوند. این حالت می تواند باعث شود که دیگر مانند قبل رفتار نکنید. 

  • دردهای بدنی

شما بیش از حد معمول کار نکرده اید پس چه عاملی باعث شده که دردهای بدنی را تجربه کنید؟ یکی از دلایل احتمالی برای بروز این حالت کلانژیت صفراوی اولیه است که علاوه بر ایجاد خارش پوست می تواند منجر به درد استخوان، ماهیچه یا مفاصل نیز شود. در صورتی که چنین دردهایی را تجربه می کنید بهتر است برای تشخیص قطعی به یک متخصص داخلی مراجعه کنید.

  • احساس نفخ

معمولا نفخ به دلیل وعده های غذایی رخ می دهد اما چنان چه عامل بروز این حالت در شما، وعده غذایی نبوده ممکن است به علت تجمع مایعات یا آسیت در حفره شکمی این اتفاق برای شما افتاده باشد. از آنجایی که این ورم ها یکی از علائم بیماری های کبد می باشد بنابراین بهتر است برای این که خیالتان از بابت این نفخ ها راحت شود توسط یک متخصص گوارش ویزیت شویید. 

  • عدم تمرکز

اجازه دهید واقع بین باشیم. گاهی اوقات مغز قادر به تمرکز دقیق بر روی مسائل نیست ولی اگر این موضوع همیشگی است و شما مدت زیادی است که با آن دست و پنجه نرم می کنید شاید وقت آن رسیده باشد این موضوع را مورد پیگیری قرار دهید. 

دلایل مختلفی برای ابتلا به خشکی چشم و خشکی دهان وجود دارد، از سن گرفته تا نوع داروهای مصرفی می توانند بر روی ایجاد این حالت ها در بدن افراد تاثیر گذار باشند اما یکی از دلایل احتمالی که می توانند بسیار جدی تر از این موارد باشد کلانژیت صفراوی اولیه است. اما خوش بختانه این یک نشانه اولیه برای ابتلا به این بیماری مزمن است. کلانژیت صفراوی اولیه بیماری است که در آن کیسه صفرا و در نتیجه آن کبد نیز دچار آسیب می گردد. 

  • تورم پا و مچ پا

بیماری های کبد و کبد چرب ناشی از هر نوع عامل، از مصرف بیش از حد الکل گرفته تا چاقی همگی یک نشانه هشدار دهنده مشترک دارند و آن چیزی است که احتمالا انتظار آن را ندارید، تورم در پا و مچ پا. اگر در حال تجربه کردن این چنین ورم هایی هستید بهتر است از پزشک خود درخواست یک چکاب نمایید. 

موارد مزمنی از لرز که هیچ گاه با پتو برطرف نمی شوند شاید نشانه ای از کلستاز بیماری کبد باشند که با کاهش جریان و یا توقف کامل صفرا همراه می گردد. برای مشاوره در زمینه می توانید به یک کلینیک داخلی مراجعه کنید. 

درمان

پیوند کبد

 

مهم ترین درمان بیماری های کبد و کبد چرب پیشگیری از ابتلای به آن است. از طرفی واکسن ها برای هپاتیت B و C در دسترس بوده و بسیاری از موارد هپاتیت با جلوگیری از عوامل خطر ایجاد ویروس هپاتیت قابل پیشگیری است. اگرچه التهاب کبد به دلیل هپاتیت یا دلایل دیگر ممکن است با گذشت زمان برطرف شود، اما ممکن است آسیب کبدی همیشگی گردد. علاوه بر این گزینه های درمانی، ممکن است شرایط بیماری هم چنان در حالت گسترش بوده و فرد نیاز به اقدامات های درمانی پیچیده تری هم چون پیوند کبد داشته باشند. معیارهای دریافت پیوند کبد مسلما توسط یک متخصص گوارش در نظر گرفته می شوند. چرا که کبد آسیب دیده برای ترمیم خود بافت جدیدی را ایجاد می کند. هنگامی که آسیب کبد بیش از حد باشد منجر به بروز اسکار یا فیبروز کبد می گردد که به آن سیروز می گردد. سیروز می تواند منجر به:

● نارسایی کبد

● فشار خون بالا در ورید پورتال یا مسیر ورودی جریان خون به اندام کبد

● کارسینومای هپاتوسلولار یا سرطان اولیه کبد

 

قبل از این که افراد کاندیدای پیوند کبد در نظر گرفته شوند به ارزیابی های قبل از پیوند نیاز خواهند داشت که ممکن است شامل آزمایشاتی از قبیل موارد زیر گردد:

● ارزیابی توسط یک فوق تخصص گوارش با تخصص کبد

● ارزیابی توسط یک جراح با تخصص پیوند

● آزمایشاتی مانند آزمایش خون، تصویر برداری اشعه ایکس، سی تی اسکن CT و ام آر آی MRI

● آندوسکوپی برای ارزیابی مسیر گوارشی

● کولونوسکوپی برای ارزیابی روده بزرگ

● آزمایشات قلبی مانند تست استرس و نوار قلبی 

● ارزیابی های عاطفی برای بررسی توانایی شما در مقابله با استرس و پیروی از دستور العمل های پزشکی

 

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید