نان چاودار با سایر نان‌ها چه تفاوتی دارد؟

0
10,848
نان چاودار

آرد چاودار از آسیاب دانه چاودار تولید می شود. بهتر است به این موضوع توجه داشته باشید که انواع مختلف آرد از طریق درجات مختلف تصفیه یعنی حذف پوشش خارجی سبوس و درجه آسیاب تولید می شود. اما نان چاودار بهتر است یا نان جو؟ برای دریافت پاسخ این پرسش بهتر است تا ادامه این پست از طبینجا همراه ما باشید.

آرد چاودار چیست؟

بذر چاودار کمتر از 1 درصد از تولید جهانی غلات را تشکیل داده و آن را به راحتی می توان حتی در خاک های فقیر از مواد مغذی هم رشد داد. برخلاف گندم، چاودار در آب و هوای خشک و سرد به خوبی رشد می کند. گندم و دانه چاودار به شدت شبیه هستند. با این حال، دانه چاودار بالاتر است و شکل نوک تیزتری دارد و خوشه های گندم چاودار حجم بیشتری نسبت به گندم دارد. طبقات چاودار به طور متوسط 150 سانتی متر است و از بالا با رنگ های مختلف از قهوه ای مایل به زرد تا سبز مایل به خاکستری دیده می شود.

بذر چاودار می تواند در معرض حمله قارچ خاصی به نام ارگوت قرار بگیرد. این قارچ ها آلکالوئیدهای سمی تولید می کنند. بنابراین، عمل برداشت غلات لزوماً شامل برداشتن پوسته خمیر دانه‌های چاودار و تمیز کردن قبل از مرحله بعدی فرآوری است. با این عمل، بخشی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید در طی این فرآیند از بین می‌رود، اما فرآیند حذف مواد سمی بالقوه را تضمین می‌کند.

انواع آرد چاودار عبارتند از:

  • سبک (آرد ثبت اختراع)
  • متوسط (درجه مستقیم)
  • تیره (آرد شفاف)

موارد استفاده آرد چاودار

در پخت و پز، آرد چاودار به طور سنتی در تولید نان های مسطح و نان های مخمری مورد استفاده قرار می گیرد. چنین نان‌هایی می‌توانند از نظر رنگ تقریباً سفید تا قهوه‌ای تیره، شکل از گرد تا دراز و طعم از ترش ملایم تا اسیدی متمایز قوی متفاوت باشند.

این آرد برای تولید استارترهای خمیر ترش و نان های صنعتی به ویژه در آلمان، لهستان، اوکراین و سایر کشورهای اروپایی ترجیح داده می شود. هسته چاودار نوک تیزتر و بلندتر از گندم و جو داشته و همانند سایر غلات، از آندوسپرم نشاسته ای (86.5٪)، سبوس (10٪) و جوانه (3.5٪) تشکیل شده است.

ارزش تغذیه ای آرد چاودار

به طور کلی، آرد چاودار در مقایسه با گندم دارای نشاسته و پروتئین کمتر اما فیبر و قند آزاد بیشتری است. محتوای پروتئین آن با سایر غلات قابل مقایسه است. 50 گرم از آرد چاودار حاوی مواد مغذی زیر است:

  • 72 درصد منگنز
  • 19 درصد تریپتوفان
  • 18 درصد فسفر، 15 درصد منیزیم
  • مقدار زیادی فیبر
  • 34.6 گرم کربوهیدرات
  • 7.35 گرم پروتئین
  • 1.25 گرم چربی

چاودار منبع خوبی از ویتامین های گروه B است: B1، B2، B3، B5، B6 و B9
هرچه آرد چاودار تیره تر باشد، محتوای فیبر آن بیشتر است.

فواید نان چاودار

سرشار از فیبر

آرد چاودار غلات کامل نسبت به آرد گندم سبوس دار از نظر فیبر غذایی لازم غنی تر است. فیبرها عملکرد روده را تحریک کرده و خطر یبوست را کاهش می دهند. فیبرها ویسکوزیته توده غذایی را افزایش داده و در نتیجه تخلیه معده و روده کوچک را کند می کنند. در نتیجه باعث افزایش احساس سیری می شود که ممکن است مصرف غذا را کاهش دهد.

داشتن شاخص گلیسمی پایین، مناسب برای بیماران دیابت نوع 2

افزایش ویسکوزیته توده غذایی منجر به تاخیر در هضم نشاسته موجود در آرد چاودار می شود. بنابراین افزایش گلوکز خون پس از مصرف آرد چاودار در مقایسه با میزان تولید شده از آرد گندم کمتر خواهد بود. شاخص گلیسمی پایین نان های چاودار به سطح پایدار گلوکز خون کمک کرده و نان های چاودار را غذای مناسبی برای مبتلایان به دیابت نوع 2 می کند و خطر ابتلا به آن را کاهش می دهد.

در 8 سال تحقیق توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده، بر روی بیش از 41000 شرکت کننده، مشخص شد که مصرف غلات کامل و عمدتا چاودار با کاهش چشمگیر 31 درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.

کاهش کلسترول

ثابت شده است که بتاگلوکان، که در آرد چاودار یافت می شود، سطوح بالا LDL خون را کاهش می دهد.

بهبود عملکرد دستگاه گوارش

چاودار حاوی نشاسته کمتری نسبت به گندم بوده و دارای قندهای آزاد بیشتری است که بر فروکتو اولیگوساکاریدها غالب هستند. آنها همراه با فیبر اثر محرکی بر روی فلور روده، به ویژه روی باکتری های گونه بیفیدوباکتر دارند، یعنی اثر پروبیوتیکی از خود نشان می دهند. پروبیوتیک ها تأثیر مفیدی بر تعادل روده داشته و در نتیجه عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشند.

سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها

آرد چاودار حاوی 30 درصد آهن بیشتر، دو برابر پتاسیم و سه برابر سدیم بیشتر از نان معمولی است. نان چاودار از جمله غذاهایی است که برای کم خونی توصیه می شود. مهمتر از همه، این گنجینه ای از ویتامین ها است. لایه بیرونی دانه‌های چاودار آندوسپرم، درست مانند گندم، سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها به‌ویژه گروه B است.

داشتن اثر آنتی اکسیدانی

دانه های چاودار حاوی پلی فنول هایی هستند که فعالیت آنتی اکسیدانی دارند.

کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و بروز سنگ کیسه صفرا

مطالعات نشان داده است افرادی که به طور منظم این نان را مصرف می کنند، در مقایسه با مصرف کنندگان نان سفید، 30 درصد کمتر به بیماری های قلبی و سایر بیماری های قلبی عروقی مبتلا می شوند.

مصرف غذاهای غنی از فیبر نامحلول، از ابتلای به سنگ کیسه صفرا محافظت می کند. مطالعه سال 2009 نشان داد که مصرف محصولات چاودار خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را تا 13 درصد کاهش می دهد. فیبرها با اتصال به سموم و هدایت آنها به خارج، از سیستم بدن محافظت می کنند و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش می دهند.

نان چاودار بهتر است یا نان جو؟

به عنوان اسم، تفاوت بین جو و چاودار این است که جو یک غله قوی است که اغلب به عنوان غذا یا برای تهیه نوشیدنی های مالت دار استفاده می شود در حالی که چاودار دانه ای است که در اروپا برای تهیه نان، آبجو و غیره و در حال حاضر به طور کلی) برای علوفه حیوانات به کار می رود.

نان چاودار بهتر است یا نان گندم؟

در مقایسه با گندم، چاودار اغلب مغذی تر در نظر گرفته می شود. در واقع، مطالعات نشان می دهد که نان چاودار ممکن است منجر به سیری بیشتر شده و تأثیر کمتری بر قند خون نسبت به نان گندم داشته باشد.

آیا گندم و چاودار یکی هستند؟

گندم نوعی بذر غلات است که اغلب به آرد تبدیل شده و برای پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که گندم و چاودار هر دو از اعضای یک خانواده بوده، طبیعتاً کاملاً مشابه هستند. چاودار طعم بسیار متمایز و ترشی دارد.

آیا جو و گندم یکی هستند؟

جو و گندم هر دو از محصولات مهم متعلق به خانواده علف هستند. گندم قبل از استفاده در محصولات پخته شده و سایر غذاها به آرد تبدیل می شود، در حالی که جو بیشتر به صورت غله کامل یا مرواریدی شکل مصرف می شود. جو و گندم هر دو حاوی گلوتن هستند و برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن مناسب نیستند.

آیا جو و چاودار گندم هستند؟

چاودار ارتباط نزدیکی با گندم و جو حاوی گلوتن دارد، از طرفی خود چاودار نیز حاوی گلوتن است. اما به طور خاص، چاودار حاوی پروتئین گلوتن به نام سکولین است.

چاودار یا گندم کدام بهتر است؟

در مقایسه با گندم، چاودار اغلب مغذی تر در نظر گرفته می شود. در واقع، مطالعات نشان می دهد که نان چاودار ممکن است منجر به سیری بیشتر شده و تأثیر کمتری بر قند خون نسبت به نان گندم داشته باشد.

منبع

اگر علاقمند به مصرف نان چاودار هستید و تمایل به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، می توانید با متخصصین تغذیه طبینجا در این باره بصورت آنلاین مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید