بررسی تپش قلب ناشی از مشکلات روانی و جسمانی

0
2,859
252499.jpeg alt_text
252499.jpeg caption

قلب حیاتی ترین عضو بدن است که با تپش خود، خون را به سراسر بدن می رساند. در حالت طبیعی هیچ فردی متوجه ضربان قلب خود نمی شود، اما زمانی که ضربان قلب محکم و سریع شود و فرد ضربان قلبش را احساس  کند، یعنی دچار تپش قلب شده است. تپش قلب ممکن است به شکل های مختلفی مانند لرزیدن، تپیدن، کوبیدن و … حس شود و یا همراه با ضربان غیرعادی در قفسه سینه، گردن یا گلو باشد.

در اکثر موارد تپش قلب نشان دهنده مشکل خاصی نیست، اما گاهی اوقات نشان دهندة بیماری های جدی است. علل مختلفی می تواند موجب بروز تپش قلب شود، از جمله: بیماری های قلبی (مانند ایسکمی قلبی، افتادگی دریچه های قلب (پرولاپس)، نارسایی قلبی، میوکاردیت ها، پریکاردیت و آریتمی)، علل روحی و روانی (همانند ترس، استرس و اضطراب، افسردگی و …)، فعالیت های جسمانی و … . اضطراب و استرس یکی از شایع ترین علل ایجاد تپش قلب است.

طبق تحقیقات صورت گرفته، احتمال ابتلا به بیماری سرخرگ کرونری در افراد مضطرب 26% بیشتر از سایر افراد است. همچنین براساس مطالعات دیگری، میان استرس و اضطراب و نارسایی قلبی و مشکلات قلبی عروقی ارتباط وجود دارد. علاوه بر این، مطالعات صورت گرفته نشان داد که تپش قلب و ضربان زودرس قلب در افرادی که دچار استرس و اضطراب هستد بیشتر است و موجب بهم خوردن ضربان قلب می شود. در ادامه به مقایسه تپش قلب ناشی از استرس و تپش قلب ناشی از مشکلات قلبی پرداخته شده است:

تپش قلب

مطالعه پیشنهادی: عوارض جسمانی بیماری های روانی

تپش قلب ناشی از استرس و اضطراب

استرس و اضطراب باعث فشار مضاعف بر قلب شده و موجب تپش قلب، احساس لرزش در قفسه سینه و تنگی نفس می شود. در واقع در این حالت، تپش قلب پاسخی به جنگ یا گریز است و باعث رهاشدن آدرنالین و هورمون های استرس دیگر، برای مقابله با وضعیت ترس می شود. افرادی که تپش قلب ناشی از استرس و اضطراب دارند، در بررسی نوار قلب و هولتر 24 ساعته، مشکلی ندارند. در این موارد، فرد به دلیل افزایش ضربان قلب، احساس تپش قلب و درد در قفسه سینه را تجربه می کند. به طور کلی، حمله عصبی ناشی از اضطراب می تواند علائمی مانند گرفتگی قفسه سینه، تپش قلب، تعریق، لرزش، تنگی نفس، دل درد و گزگز دست و پا داشته باشد.

 تپش قلب به دلیل مشکلات جسمی

همانطور که ذکر شد، تپش قلب به دلیل مشکلات جسمی و قلبی نیز ایجاد می شود. احساس ناراحتی در قفسه سینه، یکی از مهم ترین علائم تنگی سرخرگی عروق قلب یا آنژین قفسه صدری است که به صورت فشارنده در پشت جناغ احساس می شود. مشکلات دیگری همچون نارسایی قلب، برادیکاردی و مشکلات دریچه ای قلب، با ضعف و خستگی همراه است.

سرگیجه همراه با تعریق و تپش قلب، نشان دهنده آریتمی قلبی است. تعریق سرد یکی از علائم شایع بیماری های قلبی همچون آریتمی، برادیکاردی، نارسایی قلبی و حملات قلبی است؛ در صورتی که تعریق سرد با تپش قلب، سرگیجه، ضعف و بی حالی همراه باشد، احتمالاً فرد دچار آریتمی های قلبی است. در نارسایی شدید قلبی، فرد علائمی همچون تنگی نفس، خستگی، و تعریق سرد دارد.

بنابراین، به طوری کلی تپش قلب ناشی از مشکلات قلبی می تواند با علائمی مانند درد قفسة سینه، تنگی نفس شدید، تعریق سرد، گیجی و بیهوشی همراه باشد و سبب بروز عوارضی مانند بیهوشی، سکته، نارسایی قلبی و ایست قلبی شود. با توجه به علائم ذکر شده، می توان تپش قلب ناشی از استرس را از تپش قلب ناشی از مشکلات جسمانی و قلبی متمایز کرد.

کاهش تپش قلب

ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، حفظ تناسب اندام و کاهش استرس و اضطراب از بروز تپش قلب جلوگیری می کند. فردی که دچار تپش قلب ناشی از بیماری های قلبی است، جهت بهبود تپش قلب باید عامل ایجاد کننده تپش قلب (دارو، تنباکو، قهوه و…) را حذف کرده، بیماری های همراه (پرکاری تیروئید، اضطراب و …) و آریتمی خاص تشخیص داده شده را درمان کند. در اکثر موارد، افراد مبتلا به تپش قلب با رعایت تغذیه مناسب، جلوگیری از موقعیت های هیجانی و استرس زا و عدم انجام فعالیت های ورزشی نامناسب می توانند تپش قلب را بهبود دهند.

شمامیتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص قلب و عروق ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید