تغییر رنگ ادرار به چه معناست؟

0
2,678
710851.jpeg alt_text
710851.jpeg caption

حجم کلی ادرار در یک فرد بالغ معادل حدود ۲ سی سی به ازای هر کیلو وزن بدن در ساعت می باشد. ادرار حاوی مواد دفعی می باشد. مواد دفعی توسط سرخرگ آوران، به نفرون های کلیه وارد می شود و به داخل توبول های کلیوی ترشح می شود. و در ادامه توسط سرخرگ وابران، از نفرون های کلیوی خارج می شود. حجم کلی ادرار متناسب با حجم مایعات دریافتی فرد در طی ۲۴ ساعت می باشد و تقریبا از نظر میزان، با هم برابر هستند. 

ادرار طبیعی

ادرار طبیعی از نظر  اسیدیته، خاصیت اسیدی دارد و به طور کلی ظاهری شفاف و از نظر رنگ، زرد کم رنگ مایل به سفید می باشد. در شرایطی خاص، رنگ ادرار ممکن هست دچار تغییرات شود‌

علل تغییر رنگ ادرار

شایعترین علت تغییر رنگ ادرار، دهیدراتاسیون و کم آبی بدن هست. در چنین مواقعی بدن برای حفظ آب بدن، آب کمتری از طریق ادرار  دفع می کند و ادرار غلیظ تر و رنگ آن تیره تر می شود‌ رنگ ادرار و غلظت آن، فاکتور قابل اعتمادی جهت تخمین حجم مایعات بدن و ارزیابی کم آبی می باشد‌. در جریان بسیاری از بیماری ها نظیر عفونت های اسهالی، بدن حجم زیادی از مایعات خود را از طریق مدفوع از دست میدهد و ادرار این افراد تیره و غلیظ می شود.

داروهایی که از طریق کلیه ها دفع میشوند

متابولیت برخی داروهایی که از طریق کلیه ها دفع می شوند، سبب تغییر رنگ ادرار میشوند. از این دسته داروها میتوان به برخی مکمل ها و داروهای آنتی بیوتیکی ضد سل  نظیر ریفامپین اشاره کرد. غذاها و خوراکی های رنگی مثل لبو و رنگ های مصنوعی نیز می توانند سبب تغییر رنگ ادرار شوند. به همین جهت در مواردی که رنگ ادرار تغییر پیدا میکند حتما شرح حال مصرف داروی خاص و یا مواد غذایی رنگی لازم هست که به پزشک داده شود.گاهی اوقات تغییر رنگ ادرار به علت وجود هموگلبین و میوگلبین در ادرار میباشد. در جریان آسیب های عضلانی، سرما زدگی و سوختگی ها، به علت تخریب عضله، میوگلبین موجود در ساختار آن، از طریق ادرار دفع شده و سبب تغییر رنگ ادرار می شود.

علل قرمزی ادرار

افرادی که مبتلا به لیز (تخریب) گلبولهای قرمز هستند، به علت دفع هموگلبین، ادرارشان قرمز می شود. در مواردی  که تغییررنگ ادرار همراه بوی بد و سوزش هنگام دفع باشد، عفونت های ادراری مطرح می شود که یکی از علل مهم ادرار تیره و بد بو می باشد. در موارد تغییر رنگ ادرار، انجام آزمایش آنالیز ادراری تا حد زیادی به تشخیص کمک می کند.

عفونت ادرار

 

تغییر رنگ ادرار

در مواردی هم که شک به عفونت های ادراری هست، علاوه بر آنالیز ادرار، کشت ادراری هم توصیه می شود.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصصین داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید