سنگ های صفراوی و درمان آن

0
2,361
114345.jpeg alt_text
114345.jpeg caption

ممکن است بسیاری از افراد جامعه سنگ کیسه صفرا داسته باشند ولی از وجود آن بی اطلاع باشند زیرا معمولا این سنگ ها بدون علامت است. در این مقاله به بررسی سنگ های صفراوی، علایم و درمان آن می پردازیم.

کیسه صفرا

کیسه صفرا عضوی است که درست زیر کبد سمت راست شکم قرار گرفته است که صفرای ساخته شده از کبد را به دستگاه گوارش انتقال می دهد. صفرا ماده ای زرد رنگ است که به هضم بهتر مواد غذایی کمک می کند و در صورت نیاز از مجاری صفراوی وارد روده باریک می شود. جنس سنگ کیسه صفرا از کلسترول و بیلی روبین می باشد.

ریسک فاکتورهای ایجاد سنگ کیسه صفرا

از جمله عوامل موثر در ایجاد سنگ کیسه صفرا میتوان به چاقی، جنس زن، سفید پوست بودن، سن بالای ۴۰ سال، بارداری و سابقه خانوادگی سنگ کیسه صفرا اشاره کرد.

سنگ صفرا

علایم سنگ کیسه صفرا

  • در اکثر موارد این افراد علامتی ندارند و بطور اتفاقی طی عکسبرداری یا جراحی متوجه وجود سنگ صفراوی می شوند.
  • افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند ممکن است بصورت حاد دچار کوله سیستیت یا حمله صفراوی شوند.
  • در حالت عادی سنگ نیاز به درمان ندارد ولی در مواردی که سنگ در مجاری صفراوی انسداد ایجاد کند موجب بروز علایم می شود و نیاز به درمان دارد.
  • این افراد معمولا بعد از خوردن غذای چرب دچار درد شکم و گاهی حالت تهوع می شوند.
  • در معاینه در لمس شکم، سمت راست و بالای شکم دردناک می باشد.
  • گاهی درد شکم به شانه راست بیمار تیر می کشد و مدت درد از چند دقیقه تا چند ساعت متفاوت است.

تشخیص سنگ کیسه صفرا

معمولا معاینه و گرفتن شرح حال اولیه باعث شک اولیه پزشک به وجود سنگ کیسه صفرا می شود. روش استاندارد تشخیصی گرفتن سونوگرافی کبد و کیسه صفرا می باشد.

درمان سنگ کیسه صفرا

  • برای بررسی و درمان سنگ کیسه صفرا باید به جراح عمومی مراجعه کنید.
  • درمان سنگ کیسه صفرای علامتدار جراحی می باشد.
  • دو روش جراحی برای خروج سنگ کیسه صفرا وجود دارد.

روش لاپاراسکوپی و روش جراحی باز

در روش لاپاراسکوپی از طریق ایجاد ۳ سوراخ کوچک یک و نیم سانتی روی سطح شکم، دوربین و ابزار لازم برای خروج سنگ ها وارد شکم می شود. مزیت این روش وجود برش های کوچکتر است   ترمیم زودتر انجام می شود، در نتیجه بیمار زودتر قابل ترخیص و برگشت به زندگی روزمره می باشد. همچنین ریسک عفونت نیز در این روش نسبت به روش باز با توجه به کوچک بودن برش کاهش پیدا می کند. همچنین در بسیاری از موارد خانم ها ترجیح میدهند از روش لاپاراسکوپی استفاده کنند زیرا از نظر جنبه های زیبایی در آینده نیز برتر است. از معایب این روش شکست جراح در خروج سنگ صفراوی است . در این موارد مجبور به باز کردن شکم و تبدیل عمل لاپاراسکوپی به عمل جراحی باز است. البته این روش در افراد با سن بالا یا بیماری زمینه ای قلبی ریوی یا چاقی زیاد توصیه نمی شود. در روش باز یک برش زیر دنده ها سمت راست و بالای شکم زده می شود و سنگ کیسه صفرا خارج می گردد. از عوارض این روش درد و ترمیم تاخیری می باشد. از سایر موارد میتوان به چسبندگی روده ای ناشی از برش باز شکم اشاره کرد.

مطالعه بیشتر: لاپاراسکوپی چیست

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید