پانکراتیت حاد چیست؟ و روش های درمان

0
12,128
127242.jpeg alt_text
127242.jpeg caption

پانکراس یک غده بزرگ پشت معده و نزدیک به اولین قسمت از روده می باشد. پانکراس شیره هضمی را به درون روده کوچک از میان یک لوله باریک که مجرای پانکراتیک نام دارد می ریزد. همچنین هورمون های گلوکاگون و انسولین را نیز به درون خون می ریزد. پانکراتیت التهاب پانکراس است و زمانی که آنزیم های هضمی پانکراس خود پانکراس را هضم می کنند ایجاد می شود.

انواع پانکراتیت

بیماری پانکراتیت به دو حالت حاد و مزمن می باشد. هردو نوع بیماری شرایط جدی هستند و می توانند سبب ساز مشکلاتی باشند. موارد حاد به طور ناگهانی ظاهر می شوند و پس از چند روز با درمان از بین می روند. موارد حاد اغلب به علت سنگ کیسه صفرا ایجاد می شوند.

علائم پانکراتیت

از مهم ترین علائم پانکراتیت حاد می توان به درد بالای ناحیه ی شکم و حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. در مورد پانکراتیت مزمن علائم علاوه بر حالت تهوع و استفراغ، بالا آوردن کف سفید، کاهش وزن و مدفوع چرب مشاهده می گردد. علاوه بر این شاخص های علائم درد های حاد شکمی با ویژگی های زیر خود را نشان خواهند داد:

• دردهایی که پس از نوشیدن یا صرف غذا بروز می کنند.

• دردهای شکمی که به سمت چپ شانه گسترش می یابند.

• دردهایی که به مدت چند روز ادامه دار هستند.

• درد هایی که در زمان دراز کشیدن بیشتر از حالت نشسته می باشند.

دلایل پانکراتیت

به طور کلی علل ایجاد کننده پانکراتیت به دو بخش تقسیم می شوند. علل مستقیم و غیر مستقیم. علل مستقیم به تنهایی ایجاد کننده شرایط التهاب پانکراس هستند ولی علل غیر مستقیم می توانند زمینه ساز ایجاد این حالت گردند. علت اصلی و یکی از شایع ترین علل غیر مستقیم ابتلا به پانکراتیت مزمن، مصرف زیاد الکل است. دلایل دیگر شامل فیبروز کیستیک و ناهنجاری های وراثتی دیگری است، میزان بالای کلسیم، داروها از جمله سولفانامیدها، فورسماید، تیازیدها، استروژن‌ها، تتراسایکلین، والپورات، داروهای کموتراپی، پردنیزون از جمله عوامل ایجاد کننده آن می باشند که جزو علل غیر مستقیم محسوب می گردند. از دلایل مستقیم ابتلا به این بیماری می توان به چربی خون و بیماری های خود ایمنی که سلول های پانکراسی را مورد حمله قرار می دهند، ترشح و فعالیت نامناسب آنزیم های پانکراسی که باعث تجزیه، نکروز و از بین رفتن سلول های پانکراسی می گردند، اشاره نمود.

تشخیص پانکراتیت

مرحله اول تشخیص پانکراتیت با تست خونی و اسکن می باشد. معمولا آزمایش خون برای تعیین مقدار و عملکرد آنزیم های پانکراسی می باشند.

درمان پانکراتیت

درمان پانکراتیت حاد معمولا برای چند روز در بیمارستان با تزریق درون رگی، آنتی بیوتیک ها و داروها برای کاهش درد می باشد. برخلاف پانکراتیت حاد نوع مزمن بهبود یا درمان نمی شود. با گذشت زمان بدتر می شود و آسیب یکنواختی را ایجاد می کند. درمان پانکراتیت مزمن با بستری چند روزه در بیمارستان و تزریق درون وریدی، داروها  برای کاهش درد، و تغذیه از نوع حمایتی می باشد. بعد از انجام این فرآیندها نیاز به مصرف آنزیم ها و رژیم غذایی خاصی است. و عدم مصرف الکل و سیگار نیز حائز اهمیت می باشد.

شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص داخلی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید