پروستات قسمتی از سیستم تناسلی مردان بوده که بافتی اسفنجی مانند بوده و ماهیت غددی دارد. این غده اطراف مجاری ادرار قرار گرفته و ترشحات آن از طریق مجاری ادراری از بدن خارج می شود.
غده پروستات از ابتدای زندگی نوزاد پسر وجود دارد و در حوالی سن بلوغ تحت تاثیر هورمون تستوسترون، سایز آن بزرگ شده، به طوری که حدود سن ۲۰ سالگی اندازه آن ثابت شده و حدود سی گرم می باشد. از حدود سن بلوغ غدد پروستات شروع به فعالیت کرده و ترشحات خود را به هنگام انزال به مایع منی وارد میکند و حدود ۳۵ درصد آن را تشکیل می دهد.
ترشحات پروستات خاصیت بازی (قلیایی) داشته و از اسپرم در محیط اسیدی واژن محافظت میکند و موجب به سهولت انتقال اسپرم به رحم و انجام لقاح (ترکیب اسپرم و تخمک) می شود. پروستات همچون بافتی اسفنجی اطراف مجاری ادراری قرار گرفته است و سبب تنظیم دفع ادرار میشود و به هنگام انزال با انقباض خود مانع از خروج ادرار می شود.
در جریان برخی بیماری های پروستات مثل بزرگ شدگی خوش خیم پروستات، سلولهای آن دچار هایپرپلازی (افزایش تعداد) شده و به مجرای ادرار فشار وارد میکنند. شایعترین شکایت این افراد ادرار قطره قطره، احساس فوریت در دفع ادرار، کاهش قطر ادرار و…می شوند.
بزرگ شدگی پروستات در مردان
بزرگ شدن پروستات در مردان شایع بوده و شیوع بالایی در مردان بالای ۶۵ سال دارد. شیوع کنسر پروستات نیز با افزایش سن زیاد میشود. کنسر پروستات تمایل زیادی به متاستاز استخوانی دارد و فرد علاوه بر علائم ادراری، درد استخوانی را نیز تجربه میکنند. سن بالا، رژیم غذایی پر چربی و پروتئین و فیبر کم، فعالیت بدنی کم، کاهش تخلیه مایع منی و مصرف سیگار و الکل از جمله ریسک فاکتور های ابتلا به بیماریهای پروستات میباشد. انار به علت داشتن ترکیبات فنولی بالا خاصیت انتی اکسیدانی بالایی داشته و در پیشگیری از بروز سرطانها از جمله کنسر پروستات جلوگیری میکند.
برای سلامت پروستات از چه مواد غذایی استفاده کنیم؟
یک رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند به حفظ سلامت پروستات کمک کند. در اینجا برخی از مواد غذایی که برای تقویت سلامت پروستات شناخته شده اند آورده شده است:
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی دارای ترکیبی به نام لیکوپن بوده که نه تنها سبب پیشگیری از سرطان پروستات میشود و سیر پیشرونده کنسر را کاهش میدهد. به همین جهت مصرف گوجه فرنگی در گروه سنی بالای ۶۰ سال و سالمندان توصیه شده است.
مکملهای امگا سه
مکملهای امگا سه به علت خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد سبب پیشگیری از کنسرها از جمله کنسر پروستات میشود. ماهیهای چرب حاوی مقدار قابل توجهی امگا سه هستند و مصرف ماهی و مکملهای امگا سه در سالمندان توصیه میشود. سبزیجات و میوهها به علت فیبر بالا و مواد آنتی اکسیدان، از قوی ترین ترکیبات ضد سرطان بوده و مصرف آنها توصیه میشود. جامعه متخصصین تغذیه توصیه به مصرف روزانه پانصد گرم میوه و سبزیجات در طی روز دارند.
سیر و موسیر
پژوهشها نشان داده است که مصرف روزانه سیر و موسیر سبب کاهش ریسک ابتلا به کنسر میشود.
ماهی قزل آلا
ماهی قزل آلا و سایر ماهی های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که خواص ضد التهابی دارند و ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.
آجیل
آجیل هایی مانند بادام، گردو و بادام زمینی سرشار از روی و سایر مواد مغذی هستند که برای سلامت پروستات مهم هستند.
انواع کلم ها و کلم بروکلی
انواع کلم ها و کلم بروکلی دارای ترکیبات ضد سرطان مثل گلوکوسینولات بوده و مصرف آنها در پیشگیری از کنسر پروستات توصیه میشود. عصاره چای سبز دارای ترکیبی به نام کاتچین بوده که علاوه بر خاصیت ضد اکسیدانی که دارد، از طریق مهر آنزیم آلفاردوکتاز مانع از تولید دهیدرو تستوسترون میشود. دهیدروتستوسترون سبب کنسر پروستات میشود.
مصرف روزانه چای سبز
مصرف روزانه چای سبز برای مردان میانسال مفید هست. ترک سیگار و الکل، مصرف کمتر چربیهای حیوانی و جایگزین کردن روغنهای گیاهی نیز تاثیر زیادی در جلوگیری از سرطان پروستات دارد.
سویا
محصولات سویا مانند توفو و شیر سویا حاوی ایزوفلاون هستند و میتواند اثر محافظتی در برابر سرطان پروستات داشته باشد.
شما میتوانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص اورولوژی ما نوبت دکتر اورولوژی بگیرید.