جوش پوشک یا سوختگی پای نوزاد در اثر ادرار و مدفوع

0
22,170
جوش پوشک

جوش پوشک یا همان سوختگی پای نوزاد شامل قرمزی و بثوراتی در قسمت پایین یا ناحیه تناسلی نوزاد است. این حالت یک راش بسیار شایع است و اکثر نوزادان هر از گاهی به آن مبتلا می شوند. به طور معمول، راش پوشک را می توان به راحتی در خانه درمان کرد.

علائم بثورات پوشک

شایع ترین علامت بثورات پوشک، پوست قرمز و لطیف در ناحیه پوشک یعنی باسن، ران ها و اندام تناسلی است. جوش پوشک ممکن است چند نقطه باشد، یا بثورات می تواند قسمت اعظم ناحیه پوشک را بپوشاند. نوزادان مبتلا به بثورات پوشک اغلب وقتی ناحیه مورد نظر را لمس یا تمیز می کنند سر و صدا کرده یا گریه می کنند.

در موارد شدید، بثورات می تواند باعث ایجاد جوش، تاول یا زخم های دیگر در ناحیه پوشک کودک شما شود. اگر بثورات عفونی گردند، ممکن است پوست به رنگ قرمز روشن تبدیل شده و پوست متورم شود. لکه‌های قرمز کوچک ممکن است فراتر از قسمت اصلی بثورات، حتی خارج از ناحیه پوشک پخش شوند.

چه چیزی باعث راش پوشک می شود؟

دانه های قرمز در محل پوشک می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود، از جمله:

  1. سوختگی پای نوزاد در اثر مدفوع یا ادرار. نوزادانی که برای مدت طولانی در پوشک خیس یا کثیف قرار می گیرند، ممکن است دچار بثورات پوشک شوند. مدفوع مکرر یا اسهال نیز می تواند پوست را تحریک کند.
  2. اصطحکاک. پوشک هایی که روی پوست ساییده می شوند یا خیلی سفت هستند، می توانند باعث تحریکات و ایجاد جوش پوشک شوند.
  3. عفونت کاندیدا. کاندیدا قارچی است که در مکان های گرم و مرطوب رشد می کند. بثوراتی ایجاد می کند، که به آن عفونت مخمری نیز گفته شده و معمولا قرمز روشن با لکه های قرمز کوچکتر در اطراف لبه ها است.
  4. واکنش آلرژیک. صابون، مواد شوینده لباسشویی، نرم کننده پارچه، پوشک یکبار مصرف، دستمال مرطوب کودک یا لوسیون می توانند پوست کودک شما را تحریک کنند. به دقت مراقب پوست کودک خود باشید تا واکنش نشان دهید. استفاده از محصولاتی که به نظر می رسد باعث ایجاد جوش می شوند را متوقف کنید.
  5. غذاهای جدید. تغییر در رژیم غذایی کودک شما می تواند محتوای مدفوع و دفعات مدفوع او را تغییر دهد. این مواد می توانند احتمال بروز بثورات پوشک را افزایش دهند. کودکی که از شیر مادر تغذیه می کند ممکن است در واکنش به چیزی که مادر خورده است، دچار جوش شود.
  6. آنتی بیوتیک ها. عفونت‌های قارچی پس از مصرف آنتی‌بیوتیک توسط نوزاد یا مادر در دوران شیردهی، شایع است.
  7. اندازه نامناسب پوشک. پوشاندن پوشک با اندازه نامناسب به کودک می تواند احتمال بثورات پوشکی را افزایش داده و بهبود راش فعال را سخت تر کند. پوشک خیلی تنگ می تواند باعث رطوبت اضافی و رشد سریعتر جوش شود. پوشک خیلی بزرگ می تواند باعث اصطحکاک پوستی شده که راش را بدتر می کند. اندازه فعلی پوشک کودکتان را بررسی کنید. تغییر اندازه جدید ممکن است به بهبود این شرایط کمک کند.
  8. بثورات باکتریایی پوشک. باکتری ها همچنین می توانند باعث عفونت ثانویه پوست تحریک شده شوند. البته این حالت از شیوع کمتری نسبت به بثورات مخمری برخوردار است. باکتری ها باعث ایجاد زخم، دلمه زرد، جوش یا ترشحات چرکی می شوند. این نوع از جوش پوشک شبیه زرد زخم، یک عفونت باکتریایی پوستی موضعی است. همچنین می تواند به یک توده قرمز دردناک یا جوش تبدیل شود.
  9. سندرم پوست سوخته استاف (جدی). این وضعیت توسط یک باکتری استاف ایجاد می شود. مهم ترین نشانه این نوع از جوش پشت ران کودک، تاول های بزرگ گسترده همراه با پوست قرمز روشن است. از طرفی کودک بی قراری زیاد ناشی از بیماری را دارد.
  10. سلولیت (جدی). عفونت باکتریایی سرایت کرده به پوست می تواند قرمزی ایجاد کند که از زخم ناشی می شوند. ناحیه قرمز در لمس دردناک هستند.

تشخیص راش پوشک

پزشک بثورات را به منظور تشخیص مورد بررسی قرار می دهد. آزمایشات معمولاً ضروری نیستند. اغلب اوقات می توانید بدون مراجعه به پزشک درمان را در خانه آغاز کنید.

پیشگیری

در بسیاری از موارد، راش پوشک قابل اجتناب یا پیشگیری است. این مراحل را جزئی از برنامه روزانه خود قرار دهید.

  • پوشک کودکتان را مرتب چک کنید و به محض اینکه خیس یا کثیف شد آن را تعویض کنید.
  • قبل از پوشاندن کودک با یک پوشک دیگر، اجازه دهید پوست کودک کاملا خشک شود.
  • پوشک ها را کمی شل ببندید تا هوا جریان داشته باشد.
  • اجازه ندهید زبانه های چسبنده پوشک به پوست کودک شما بچسبد.
  • دست های خود را قبل و بعد از تعویض پوشک بشویید تا از انتشار میکروب هایی که می توانند باعث عفونت شوند جلوگیری کنید.
  • برخی از نوزادان اغلب دچار جوش می شوند. شما می توانید در هر تعویض پوشک از یک پماد مانع استفاده کنید تا از تحریک آن جلوگیری کنید. محصولات حاوی اکسید روی (مانند دزیتین) یا نفت (مانند وازلین) انتخاب های خوبی هستند.
  • از پودرهایی مانند نشاسته ذرت یا پودر بچه در کف باسن کودک خود استفاده نکنید. پودر استنشاق شده می تواند ریه های آنها را تحریک کند.

درمان خانگی جوش پوشک

کلید درمان جوش پوشک این است که ناحیه پوشک کودکتان را تا حد امکان تمیز، خنک و خشک نگه دارید.

پوشک کودک خود را اغلب تعویض کنید. از دستمال مرطوب مخصوص بچه که اغلب حاوی الکل یا عطری است که می تواند تحریک کننده باشد خودداری کنید. پوست را با آب گرم (نه داغ) یا صابون بسیار ملایم تمیز کنید.

در صورت امکان به کودک اجازه دهید تا چند ساعتی بدون پوشک راه برود تا هوا پوست او را خشک کند. سعی کنید کودک خود را در هنگام خواب روی یک پوشک پارچه ای باز قرار دهید. کمی پس از خوابیدن کودک، پوشک را چک کنید و اگر خیس است آن را تعویض کنید. نوزادان اغلب بلافاصله پس از به خواب رفتن ادرار می کنند.

می توانید قبل از پوشیدن پوشک جدید، پماد یا کرم راش پوشک را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. از کرم هایی که حاوی اسید بوریک، کافور، فنل، متیل سالیسیلات یا ترکیبی از تنتور بنزوئین هستند استفاده نکنید. این مواد شیمیایی می توانند مضر باشند.

اگر به نظر می رسد که جوش پوشک ناشی از عفونت کاندیدا هستند، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است نیاز به درمان با کرم یا داروی ضد قارچ داشته باشند.

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

  • جوش ها یا زخم های کوچک ایجاد می شود.
  • بثورات خونریزی یا ترشحات مایع دارند.
  • کودک شما تب دارد.
  • بثورات به نواحی دیگر مانند بازوها، صورت یا پوست سر گسترش می یابد.
  • راش با وجود درمان خانگی بدتر می شود.
  • بثورات پوشک در 6 هفته اول زندگی رخ می دهد.

کلام آخر

جوش پوشک در نوزادان به خصوص در بین 4 تا 15 ماهه بسیار شایع است. حتی اگر بهترین کار را برای پیشگیری از آن انجام دهید، اما گاهی اوقات نمی توان از آن اجتناب کرد. درمان خانگی اغلب جوش پوشک را در طی چند روز از بین می برد. اگر این مشکل به درمان های خانگی پاسخگو نبود، با پزشک اطفال در این باره مشورت کنید.
اگر از پوشک های پارچه ای استفاده می کنید، باید رعایت نکات را نیز در نظر داشته باشید.

  • پوشک را در آب داغ با سفید کننده بشویید تا میکروب ها را از بین ببرید. همچنین می توانید بعد از شستن به مدت 15 دقیقه روی اجاق بجوشانید.
  • پوشک را ۲ تا ۳ بار بشویید تا تمام صابون و مواد شیمیایی آن پاک شود.
  • اگر از شوینده استفاده می کنید، حتما شوینده مناسب برای پوست های حساس را انتخاب کنید. برخی از مارک های خاص برای نوزادان و پوشک های پارچه ای وجود دارد.
  • از ورقه های نرم کننده و خشک کن که می توانند پوست را تحریک کنند خودداری کنید.
  • سعی کنید از شلوارهای پلاستیکی که روی پوشک قرار می گیرند خودداری کنید. آنها گرما و رطوبت را در ناحیه پوشک افزایش می دهند. این کار را به ایجاد جوش پوشک دامن زده و باعث رشد میکروب ها در آن می گردد.

منبع

در صورت نیاز به راهنمایی دقیق تر می توانید با متخصصین اطفال طبینجا بصورت آنلاین مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید