واکسن کرونا و شایعات آن

0
722
واکسن کرونا

واکسن کرونا

حدودا یک سال پس از آن که ویروس کرونا- کووید 19 در میان انسان‌ها مشاهده شد، واکسن آن ساخته شد و هم‌اکنون دردسترس است. ( واکسن‌های فایزر و مدرنا اولین واکسن‌هایی بودند که تاییدیه سازمان غذا و دارو یعنی FDA را گرفتند، اما هم‌اکنون واکسن‌های دیگری هم در راه هستند.) . دانشمندان و محققین تلاش‌های بسیاری کردند تا واکسنی بسازند که موثر و بی‌خطر باشد و برای جمعیت‌ها قابل استفاده باشد. اما مثل هر چیز جدید دیگری، ساخت و انتشار واکسن‌ها هم با شایعاتی همراهی داشته است. در متن پیش رو ده تا از رایج‌ترین شایعات واکسن کرونا بررسی خواهیم کرد.

  • واکسن‌ها قابل اعتماد نیستد؛ چون خیلی سریع ساخته شده اند:غلط

دکتر کانینگام می‌گوید:« گرچه واکسن‌های کرونا به سرعت ساخته شده اند، اما آزمایشات بالینی که ایمنی و اثربخشی آن ها را بررسی می‌کند، به سرعت انجام نشده اند.» در حقیقت ایمنی واکسن‌ها به هیچ عنوان به خطر نیفتاده است؛ آن چه به سرعت انجام شد، یافتن واکسن مناسب برای آزمایش بود. در دهه 1980 پیدا کردن و ساخت واکسن مناسب زمان زیادی از محققین می‌برد. اما به لطف پیشرفت‌های پزشکی، این مهم هم‌اکنون زودتر رخ می‌دهد. کانینگام در ادامه اضافه کرد، از آن جایی کووید-19 مشابه سایر کروناویروس‌های مشاهده شده در انسان از قبیل MERS و SARS می‌باشد، بسیاری از مطالعاتی که در گذشته روی این دو ویروس صورت گرفته بود، هم اکنون برای کووید-19 قابل استناد هستند.

  • واکسن باعث ایجاد عوارض در درازمدت می‌شود: غلط

به گفته دکتر کانینگام اگر قرار باشد عارضه‌ای هم متعاقب تزریق واکسن رخ دهد( از قبیل آلرژی) در طول چند دقیقه یا چند ساعت پس از تزریق واکسن رخ می‌دهد. اگر هم‌اکنون عارضه‌ای از واکسن کرونا مشاهده نمی‌کنیم، می‌توانیم مطمئن باشیم که در درازمدت عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند.

  • ممکن است در اثر تزریق واکسن، به کووید-19 مبتلا شوید: غلط

هیچ ویروس زنده‌ای درون واکسن‌ها وجود ندارد؛ بنابراین آن ها نمی‌توانند باعث ابتلای شما به کرونا شوند. واکسن تنها بدن را تحریک به تولید یک پروتئینی از ویروس می‌کند که مسئول ایجاد عفونت در بدن است. با ساخته شدن آن پروتئین، بدن از بروز عفونت پیشگیری می‌کند. ممکن است در پی تزریق واکسن دچار عوارضی از قبیل سردرد و لرز شوید؛ اما این عواض تنها به دلیل ایجاد پاسخ ایمنی بدن علیه ویروس است؛ نه ایجاد عفونت.

 

واکسن کرونا

پیشنهاد مطالعه: چه کسانی نباید واکسن کرونا بزنند

  • من قبلا به کرونا مبتلا شده ام؛ بنابراین احتیاجی به واکسن ندارم: غلط

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها(CDC) پیشنهاد می‌کند که همه افراد واکسن کرونا را بزنند. از آن جایی که برخی شواهد اولیه حاکی از آن است که واکسن کووید-19 محافظت بیشتری در برابر ویروس کرونا ایجاد می‌کند، تا ابتلا به آن. از سوی دیگر گاها تشخیص این که قطعا به ویروس کرونا مبتلا شده اید یا خیر دشوار است. برای مثال افراد مبتلا در روزهای تخست شیوع که هنوز تست‌های آزمایشگاهی فراگیر نشده بودند،  صرفا براساس علائم برایشان تشخیص کرونا گذاشته شده است؛ از سوی دیگر همه تست‌ها هم 100 درصد قابل اطمینان نیستند.

  • افرادی با مشکلات زمینه‌ای نباید واکسن دریافت کنند: غلط

افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای از قبیل دیابت یا بیماری‌های قلبی- عروقی بیشتر از دیگران درمعرض عوارض ابتلا به ویروس کرونا هستند؛ بنابراین این گروه بیشتر ضرورت دارد که واکسن کرونا را دریافت کنند. در صورتی که بیماری خاصی دارید، با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید.

  • افرادی که سیستم ایمنی‌شان به هر دلیلی ضعیف‌تر از سایرین است، نباید واکسن دریافت کنند: غلط

افرادی که سیستم ایمنی‌شان سرکوب شده است( مثلا تحت درمان شیمی درمانی یا بیماری‌های خودایمنی هستند)، حتما باید واکسن دریافت کنند. واکسن کرونا هیچ جز زنده‌ای ندارد، بنابراین به بدن آسیبی نمی‌رساند. واکسن در افرادی که سیستم ایمنی‌شان ضعیف‌تر است، باعث ایجاد محافظت دربرابر ویروس می‌شود، اما کمتر از سایرین. در این باره با پزشک خود مشورت کنید.

  • واکسن کرونا ممکن است DNA را تغییر دهد: غلط

از آن جایی که واکسن‌های فایزر و مدرنا از فناوری mRNA استفاده می‌کنند، احتمالا این شایعه ساخته شده است. این مولکول‌های پیامرسان درحقیقت سلول‌های بدن را برای ساخت پروتئینی که از بدن در برابر ابتلا به ویروس محافظت می‌کند، راهنمایی می‌کنند. برخی گمان می‌برند این mRNA ممکن است با DNA بدن ترکیب شده و باعث ایجاد جهش در بدن شود. اما تا زمانی که سلول‌های بدن DNA خودشان را دارند، این اتفاق رخ نخواهد داد.

  • واکسن کرونا باعث نازایی می‌شود: غلط

هیچ داده‌ای مبنی بر این ادعا یا هیچ فرضیه‌ای که بتواند این ادعا را ثابت کند، وجود ندارد. درحقیقت تنها اطلاعاتی که موجود است این است که زنان باردار بیشتر احتمال دارد در پی ابتلا به ویروس کرونا دچار سقط جنین یا زایمان زودرس شوند؛ همه این موارد بیشتر این مسئله را تایید می‌کند که چرا زنان باردار باید زودتر از سایرین واکسن کرونا را دریافت کنند.

  • واکسن کرونا حاوی میکروچیپ‌هایی است که می‌توانند شما را ردیابی کنند: غلط

واکسن کووید- 19 حاوی میکروچیپ نیست؛ بنابراین نمی‌تواند شما را ردیابی کند، اطلاعاتتان را جمع‌آوری کند و یا زندگی شخصی شما را زیر نظر بگیرد. این شایعه زمانی شکل گرفت که بیل گیتس، بنیان‌گذار مایکروسافت به ایجاد گواهینامه‌های دیجیتال برای تزریق واکسن اشاره کرد. این مسئله هیچ ارتباطی با میکروچیپ ندارد و میکروچیپ‌ها هیچ نقشی در تهیه و تولید واکسن کرونا ندارند.

  • درصورتی که باردار یا شیرده هستید، به هیچ عنوان نباید واکسن کرونا بزنید: غلط

CDC عقیده دارد زنان باردار جز گروه‌هایی هستند که بهتر است واکسن بزنند. این افراد مشابه مراقبین سلامت لازم است در الویت تزریق واکسن قرار بگیرند. لازم است در این مورد سود و ضررهای هر تصمیم را بررسی کنید و در این باره با پزشک خود مشورت کنید. با این حال ما می‌دانیم که زنان باردار درمعرض ابتلا به عوارض ویروس کرونا هستند و نیز می‌توانند بیماری را به جنین خود منتقل کنند. همه این موارد درباره زنان شیرده هم صادق است. از آن جایی که واکسن کرونا زنده نیست، نمی‌تواند به جنین منتقل شود یا به آن آسیبی برساند.

واکسن کرونا

  • یک بار که واکسن زدید، دیگر لازم نیست ماسک بزنید یا فاصله اجتماعی را رعایت کنید: غلط

حتی بعد از تزریق واکسن هم لازم است ماسک بزنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید. شما نمی‌دانید در مکان‌های عمومی چه افرادی واکسن زده اند و از سویی کارایی هیچ واکسنی 100 درصد نیست. کارایی این واکسن‌ها 95 درصد است که درصد بالایی است. اما به این معنی است که 5 درصد افراد در برابر ویروس محافظت نمی‌شوند. واکسن بزنید، ماسک بپوشید و چند ماه بعد که مطمئن شدیم اغلب افراد واکسینه شده اند، می‌توانید کم کم به زندگی سابق بازگردید.

 

شما می توانید با استفاده از سامانه طبینجا بصورت آنلاین از متخصص عفونی ما نوبت بگیرید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید