علت خارش شبانه دست و پا

3
104,898
65317.jpeg alt_text
65317.jpeg caption

خارش دست و پا در طی شب که به خارش شبانه معروف است، می تواند شامل طیفی از دلایل باشد.
در هر صورت خارش شبانه دست و پا می تواند به قیمت یک خواب آرام شب تمام شود.
در صورت عدم کنترل این خارش های شبانه، کیفیت زندگی شما می تواند کاهش پیدا کند.
در این پست از طبینجا قصد داریم تا شما را با علت خارش شبانه دست و پا بیشتر آشنا کنیم، با ما همراه باشید.

علت خارش شبانه دست و پا چیست؟

اگر چه نگرانی هایی در مورد سلامتی بدنی برای این خارش های شبانه بدن وجود دارد، ولی با این حال نمی توان عوامل روحی را نادیده گرفت.

چرا خارش پوست در شب بدتر می شود؟

به دلیل چرخه طبیعی بدن شما، ممکن است خارش فقط در شب ایجاد شود. به بیان ساده، ممکن است نادیده گرفتن خارش کار سخت تری باشد و در عین حال حواس پرتی های دیگری برای جلب توجه شما وجود نداشته باشد.
اما تعدادی از شرایط مربوط به سلامتی نیز وجود دارد که می تواند تمایل شما را به خاریدن دست و پا در هنگام غوطه خوردن در لا به لای بالش و لحاف بیشتر کنند.

دلایل خارش دست و پا در شب

برخی از دلایل ایجاد خارش شبانه بدن عبارتند از:

ریتم شبانه روزی نامنظم

این چرخه طبیعی 24 ساعته بدن است که به بدن می گوید چه زمانی باید بیدار شود و بخوابد، اما تأثیر آن در اینجا متوقف نمی شود.
این شرایط روی دمای بدن، سطح هورمون ها و اصطلاحاً واسطه های خارش تأثیر می گذارد.
ریتم شبانه روزی نامنظم با چندین بیماری زمینه ای مرتبط است. با این وجود ریتم شبانه روزی نامنظم دلیل شناخته شده ای برای خارش در شب نیست.

نوسان هورمونی

نوسان سطح هورمون استروژن عمدتا به دلیل یائسگی یا بارداری می تواند علت خشکی، قرمزی و خارش شبانه در بارداری باشد.

آفتاب سوختگی

هیچ خارشی به اندازه خارش پا و دست سوخته نمی تواند خشم و عصبانیت ایجاد کند. یک خارش عمیق و دردناک که ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در زیر اشعه ماورا بنفش خورشید است.
امروزه دستگاه های سولاریوم نیز به عنوان عامل سوختگی پوست و علت خارش مچ دست تا آرنج به حساب می آیند.

اختلالات پوستی

اگزما

اگزما باعث ملتهب شدن لکه های پوستی می شود. ادامه این خارش های شبانه می تواند منجر به قرمزی، ترک خوردگی و خشکی پوست شود.

کهیر

کهیر یک بثورات غیر مسری است که گاهی اوقات در اثر واکنش آلرژیک ایجاد می شود.
باعث جمع شدن التهاب و مایعات در زیر پوست می شود و این بثورات می توانند باعث خارش، قرمزی، برجستگی و خارش التهابات پوستی شوند.
عوامل تحریک کننده می تواند شامل برخی غذاها، داروها، عفونت ها، نیش حشرات و خراشیدن باشد.
برخی از دلایل احتمالی دیگر در پشت واکنش های آلرژیک که اغلب منجر به خارش پوست شبانه می شوند عبارتند از:

• مواد شیمیایی

• لوازم آرایشی

• گرده گل

آلرژی هنگامی شروع می شود که سلولهای خاصی از بدن متوجه عوامل خارجی شده و در پاسخ، ماده ای به نام هیستامین آزاد کنند که آغاز کننده التهاب به عنوان مکانیسم محافظتی هستند.

پسوریازیس

پسوریازیس بیشتر در آرنج و زانو ایجاد می شود و با پلاک های پوستی ملتهب، قرمزی و برجستگی پوست مشخص می شود. این شرایط نتیجه فرآیند تولید سریع لایه های پوستی است، که منجر به تجمع سلول های پوستی شبیه فلس ها می شود. گاهی اوقات ممکن است این فلس ها ترک بخورند و خونریزی کنند.

حشرات

گال

این کنه های میکروسکوپی از طریق لباسهای آلوده، تختخواب یا مبلمان منتقل می شوند و با فرو رفتن در پوست و تخمک گذاری در آن لانه سازی می کنند. با این حال اغلب در اثر تماس طولانی مدت پوست با پوست نیز امکان انتقال وجود دارد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که هرکسی که رختخواب خود را با او مشترک هستید نیز تحت درمان قرار گیرد. این عامل می تواند باعث عفونت پوستی، جوش های قرمز خارش دار و خارش پوست دست در شب شوند.

ساس ها

این حشرات کوچک و بدون بال از حیوانات خونگرمی مانند بدن انسان تغذیه می کنند. آنها از بودن روی مبل، تشک و لباس لذت می برند. نیمه شب تا حوالی صبح بهترین زمان برای خونگیری و تغذیه آنهاست. بنابراین می توانند یک علت خارش شبانه دست و پا به حساب بیایند.

بیماری کلیه یا کبد

خارش پوست یک تجربه معمول برای کسانی است که در مرحله نهایی بیماری کلیوی یا بیماری مزمن کبدی هستند.

مشکلات تیروئید

مشکلات تیروئیدی مانند پرکاری و کم کاری تیروئید یکی از عوامل بالقوه برای خارش شبانه دست و پا هستند. اگر خارش همراه با کاهش ناخواسته وزن، ضربان قلب بالا، پف چشم، یا بزرگ شدن تیروئید (علائم پرکاری تیروئید)- یا افزایش وزن، تشدید خستگی، یبوست یا خشکی پوست (علائم کم کاری تیروئید) گردد بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.

شرایط روانی

استرس، اضطراب، افسردگی یا استرس مزمن می تواند پوست شما را حتی بدون دلیل جسمی در معرض خارش های شبانه قرار داده و احساس خارش شدید پاها را در شما ایجاد کند.

سندرم پای بی قرار

زنان دو برابر بیشتر دچار اختلال عصبی سندرم پای بی قرار می شوند. این حالت می تواند علت خارش کف پا باشد. علائم در طول شب هنگام استراحت یا تلاش برای خوابیدن شدت می یابد.

کم خونی و فقر آهن نیز ممکن است مربوط به این اختلال باشد. در صورت کمبود آهن، بدن نمی تواند برای تأمین نیازهای خود به اندازه کافی گلبول قرمز سالم تولید کند.
علائم می تواند شامل خستگی، تنگی نفس یا احساس گزگز در پاها باشد، مانند احساس خارش پا در شب.

سرطان

خارش مزمن می تواند نشانه اولیه برخی سرطان ها باشد. اگر خارش شما مدتی است که شما را آزار می دهد و دلیل مشخصی ندارد، ارزش مشورت کردن با یک پزشک را دارد. با این وجود دلیل نادری برای خارش مچ پا در شب است و احتمال ابتلای به آن در میان کسانی که دچار تعرق شبانه، تب، لرز و لاغری ناخواسته هستند، بیشتر است.

اختلالات عصبی

اعصاب سنجش کننده احساس خارش می توانند از کار افتاده و باعث خارش بدون دلیل شوند که فاقد هرگونه تحریک فیزیکی است.
این شرایط می تواند نتیجه یک بیماری زمینه ای باشد، از جمله:

• اسکلروز چندگانه

• زونا

• دیابت

درمان خانگی خارش شبانه کف دست و پا

• اگر پوست خشک شما را آزار می دهد، قبل از خواب بهتر است از لوسیون مرطوب کننده استفاده کنید.

• می توانید یک یا دو بار در هفته از مقدار اندکی جوش شیرین برای استحمام خود استفاده کنید.

• استفاده از کمپرس سرد و خنک کننده ها می توانند از افزایش دمای منطقه خارش بکاهند.

• استفاده از دستگاه بخور می تواند هوای محیط را تلطیف نموده و رطوبت مورد نیاز را به بدن برساند.

• اگر خارش شبانه دست و پا در شما ناشی از استرس، اضطراب یا افسردگی باشد، درمان های شناختی رفتاری (CBT) ممکن است به تسکین یافتن علائم تان کمک کنند. CBT نوعی روان درمانی است که برای کمک به مدیریت احساسات و جهت دهی مجدد الگوهای فکری ناسالم طراحی شده است.
این روش به عنوان یک درمان موثر برای بیماری های پوستی شناخته شده است که در آن روان تحت تأثیر قرار می گیرد.

• آنتی هیستامین های عمومی مانند دیفن هیدرامین و کرم هیدروکورتیزون در موارد آزار دهنده می توانند بعنوان گزینه کمک کننده باشند.

• داروهای ضد افسردگی در برخی موارد ممکن است به عنوان درمان خارش مزمن استفاده شوند که البته از عوارض جانبی آنها کاهش میل جنسی است.
همچنین لازم به ذکر است که برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند کیفیت خواب را در برخی از افراد بدتر کرده و باعث بی خوابی شوند.

• از پارچه های خارش دار خودداری کنید.

• دمای محیط را تنظیم کنید چرا که دمای بیش از حد محیط باعث خارش شدید کف پا در شب می شوند.

• از مواد تحریک کننده پوست خودداری کنید. مواد آرایشی، صابون های معطر و عطرها می توانند پوست شما را برای افراد دیگر جذاب کنند، اما برخی از آنها به راحتی می توانند باعث خارش دست و پا در شب شوند. خصوصاً آنهایی که حاوی عطر مصنوعی هستند.

• خاریدن باعث خراش بیشتر می شود و تحریکات بیشتر پوستی را با خود به همراه دارد. تحریکات پوستی نیز خود عاملی برای خاریدن بیشتر پوست هستند. سعی کنید ناخن های خود را تا حد امکان کوتاه نگه دارید و در برابر خارش مقاومت کنید.(1)

 

شما می توانید از طریق سامانه آنلاین طبینجا از متخصصین پوست ما نوبت بگیرید.

Rate this post

3 دیدگاه‌ها

  1. تجربه ی خودمو در این مورد میگم, یه مدتی بود که ساق پا و دستم میخارید و موقع خواب خیلی بیشتر میشد, بعد از تحلیل کردن خودم متوجه شدم هر وقت چیزی رو میخورم که داخلش شکر داره اعم از شیرینی و خوراکی های سوپرمارکت,و…. خارش به سراغم میومد و بعد از قطع کردن این خوراکی ها و شکر دیگه خارش به طور کامل حل شد

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید