آیا استرس و فشار چشم با هم مرتبطند؟ علت فشار چشم بالا

3
36,312
فشار چشم

احتمالا شما هم با واژه فشار خون بالا آشنا هستید اما آیا در مورد فشار چشم بالا هم اطلاعاتی دارید؟ اما اینکه چگونه بفهمیم فشار چشم داریم یا نه و در معرض خطر برای ابتلای به آن قرار داریم همگی موضوعاتی هستند که درباره آنها بیشتر بحث خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

فشار چشم چیست؟

فشار داخل چشم (IOP) فشار موجود در چشم شما است. زمانی که این فشار از حد طبیعی بالاتر رود، باعث فشار خون بالا در چشم می گردد. در حالی که فشار خون بالای داخل چشم به خودی خود یک بیماری محسوب نمی شود، اما نشانه ای است برای این که در معرض ابتلا به گلوکوم قرار دارید.

فشار داخل چشم شما بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری می شود که به صورت میلی متر جیوه نیز بیان می شود. فشار طبیعی چشم بین 10 تا 21 میلی متر جیوه است و  مقادیر بالای آن بیش از 21 میلی متر جیوه گزارش می شود.

علائم فشار چشم بالا

علائم گلوکوم زاویه بسته حاد می توانند شامل موارد زیر گردند:

  • تاری دید یا دید مه آلود
  • دیدن دایره های رنگین کمان مانند اطراف چراغ های روشن
  • درد شدید چشم و سر (سردرد چشمی)
  • حالت تهوع یا استفراغ (همراه با درد شدید چشم)
  • از دست دادن ناگهانی بینایی

علت بالا رفتن فشار چشم

پنج دلیل اصلی برای بالا رفتن فشار داخل چشم وجود دارد که می تواند به تشخیص این وضعیت در شما منجر شود.

تولید بیش از حد آب

زلالیه مایعی شفاف و آبکی در پشت عنبیه چشم است که هدف آن لغزنده کردن و انتقال اکسیژن و مواد مغذی به عدسی و کمک به حفظ تعادل آن می باشد. مایع زلالیه از بین مردمک چشم عبور کرده و فضای بین عنبیه و قرنیه را پر می کند، سپس از طریق ساختاری به نام شبکه ترابکولار تخلیه می شود.

گاهی اوقات بدن بیش از حد مایع زلالیه را تولید می کند. اگر این مایع با سرعت بالاتری از میزان تخلیه تولید شود، باعث افزایش فشار چشم می شود.

تخلیه آهسته زلالیه

اگر به هر دلیلی سیستم تخلیه آنطوری که باید عمل نکند، آب جمع شده و خیلی آهسته تر تخلیه می شود. حتی اگر بدن به میزان مناسب مایعات زلالیه را تولید کند، تخلیه ناکافی نیز می تواند باعث بالا رفتن فشار در داخل آن  شود.

ضربه به چشم

این شرایط نیز به مایع زلالیه مربوط می شود. برخی از آسیب ها تعادل تولید و تخلیه مایع چشمی را با اختلال مواجه ساخته یا بر آن تأثیر می گذارند که می تواند منجر به فشار چشم شود. توجه داشته باشید که یک ضربه می تواند ماهها یا سالها بعد از وقوع آسیب دیدگی نیز می تواند چشم شما را تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین اگر در گذشته تحت عمل جراحتی قرار گرفته اید بایستی این موضوع را به چشم پزشک خود اطلاع دهید.

داروها

داروهای استروئیدی، از جمله قطره های استروئیدی چشمی، می توانند باعث بالا رفتن مقدیر آن شوند.

سایر بیماری های چشم

شرایطی از جمله قوز قرنیه، سندرم پراکندگی رنگدانه و سندرم پسودواکسفولیاسیون همگی با فشار بالا در ارتباط هستند.

استرس و فشار چشم

بهتر است بدانید که هیچ مطالعه ای، ارتباط مستقیم استرس و گلکوم را نشان نداده است. اگر چه می دانیم که استرس باعث ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه نمی شود، با این حال در افراد مبتلا به آب سیاه، عصب بینایی عملکرد مناسبی ندارد. زمانی که بدن تحت فشار است می تواند بر روی عملکرد کل بدن تاثیر بگذارد.

بنابراین اگر از کیفیت خواب خوبی برخوردار نباشید یا دچار استرس شوید، اولین محل تاثیرگذاری آن بر روی کیفیت بینایی شما خواهد بود. این احتمال وجود دارد که شما حتی تصور کنید میزان گلوکوم شما بدتر شده است.

از طرفی، زمانی که به شدت تحت استرس و اضطراب هستید، مقادیر بالای آدرنالین در بدن می تواند باعث فشار بر چشم شده و در نتیجه باعث تاری دید شود. افراد مبتلا به اضطراب طولانی مدت می توانند به طور منظم دچار خستگی چشم شوند.

گریه و مشکلات چشمی

اشک هایی که چشمان شما ایجاد می کنند بسیار بیشتر از نشان دادن غم و اندوه شما هنگام گریه کردن است. اگر غدد شما به اندازه کافی اشک تولید نکنند، احتمال ابتلای شما به خشکی چشم وجود خواهد داشت. بنابراین گریه کردن می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند درد چشم، قرمزی و مشکلات بینایی شود.

عوامل خطر

عوامل خطر شامل سن بالای 40 سال است. تخمین زده می شود که 10٪ از بزرگسالان بالای 40 سال فشار 21 میلی متر جیوه یا بالاتر دارند.

سابقه خانوادگی و نژاد همچنین مبتلایان به قرنیه مرکزی نازک یا افراد نزدیک بین بیشتر در معرض خطر ابتلا به فشار بالای چشم و گلوکوم قرار دارند.

تشخیص فشار چشم

بالا رفتن فشار به طور معمول هیچ عارضه جانبی یا علامتی ندارد. در معاینه سالانه چشم شما، چشم پزشک از ابزاری به نام تونومتر برای اندازه گیری IOP استفاده می کند. وی همچنین با بررسی آسیب عصب بینایی و معاینه بینایی محیطی، سایر بیماری های چشم از جمله علائم گلوکوم را مورد بررسی قرار می دهد.

چه زمانی فشار چشم باید جدی گرفته شود؟

این وضعیت شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گلوکوم قرار می دهد، بنابراین ابتلای به فشار بالای چشمی شما را مستعد ابتلا به گلوکوم می کند. از آنجا که گلوکوم بیماری است که به عصب بینایی شما آسیب می رساند و در نهایت می تواند باعث کاهش بینایی شود، متخصص، این فشار را دقیقاً کنترل کرده و درمان هایی را برای کاهش آن توصیه می کند.

گلوکوم می تواند علائمی مانند درد شدید و نبض زدن چشم، سردرد، تاری دید، حالت تهوع و استفراغ، قرمزی چشم یا هاله بینایی ایجاد کند. در صورت بروز هر یک از این علائم، سریعاً این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید.

درمان کاهش فشار چشم

پزشک ممکن است به منظور درمان این شرایط، قطره کاهش فشار چشم به شما تجویز کند. شما همچنین قادر خواهید بود با انجام برخی موارد سلامت کلی چشم خود را حفظ کرده و یا حتی آن را بهبود ببخشید:

  • رژیم غذایی سالم داشته باشید که شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات باشد.
  • ورزش منظم داشته باشید.
  • آب کافی مصرف کنید.
  • مصرف کافئین را محدود کنید.

منبع

چنان چه علائم نگران کننده ای در چشمان خود احساس می کنید، می توانید با متخصصین چشم طبینجا مشورت نمایید.

Rate this post

3 دیدگاه‌ها

    • سلام
      فشار چشم توسط متخصص چشم تشخیص داده میشود. در صورتی که پزشک این تشخیص را داده باشند، بهتر است برای پیشگیری از بروز هر گونه عوارض جانبی بصورت منظم توسط ایشان ارزیابی شوید.

  1. سلام من دوماه پیش عمل لیزیک کردم نزدیک بین بودم و آستیگمات داشتم و بعد از یک ماه نزد پزشکم رفتم و قطره لوترا و سینا تی ریز تجویز کردند بعد از ده روز با چشم چپم به طور ناگهانی هوا را مه آلود دیدم و از قطره تجویز شده استفاده کردم و بعد از استراحت برطرف شد از اون روز به بعد هرروز دید چشم من مه آلود میشد که به پزشکم مراجعه کردم و گفتن چیزی نیست و باز همان قطره هارا تجویز کردند و من همان مشکل را داشتم که بعد از بیست روز ناگهانی دید هردوچشم من مه آلود شد و به پزشک مراجعه کردم گفتن فشار چشمتان ۴۰ هست و قطره زایلومول تجویز کردن بعد از یک روز فشار چشم من ۱۸ شد‌. آیا فشار چشم خواهد رفت یا برای همیشه خواهد ماند؟ دید من نسبت به دور تار شده آیا برطرف خواهد شد یا نه؟

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید