آیا وجود کیست فولیکولار بر روی بارداری تاثیرگذار است؟

1
21,447
کیست فولیکولار

وجود کیست های تخمدان از هر نوعی در برگه جواب سونوگرافی می تواند نگرانی های زیادی را برای زنان به همراه داشته باشد. برخی از کیست های تخمدان می توانند با کاهش باروری در ارتباط باشند که بستگی به نوع کیست تخمدان خواهد داشت. اما آیا کیست فولیکولار مانع باروری می شود؟ برای رسیدن به جواب این پرسش همراه ما باشید.

کیست های تخمدانی تاثیرگذار روی بارداری

کیست های تخمدان که می توانند بر باروری شما تأثیر بگذارند عبارتند از:

1) اندومتریوم

اندومتریوم ها کیست هایی هستند که در اثر آندومتریوز ایجاد می شوند. آندومتریوز شرایطی است که در آن بافتی که به طور معمول داخل رحم شما قرار دارد (آندومتر) خارج از رحم رشد می کند. این کیست های تخمدان ممکن است با مشکلات باروری مرتبط باشند.

2) سندرم تخمدان پلی کیستیک

کیست تخمدان ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بیماری است که با تعداد زیادی کیست کوچک در تخمدان ها، دوره های نامنظم قاعدگی و سطح بالای هورمون ها مشخص می شود. PCOS با تخمک گذاری نامنظم همراه است، که ممکن است در برخی از زنان در باروری مشکلاتی ایجاد نماید.

کیست های تخمدانی بی تاثیر روی بارداری

این نوع کیست های تخمدان به طور کلی بر باروری تأثیرگذار نیستند:

1) کیست های عملکردی

کیست های عملکردی مانند کیست فولیکولار یا کیست جسم زرد شایع ترین نوع کیست تخمدان هستند. کیست های عملکردی در طول یک چرخه قاعدگی طبیعی ایجاد می شوند و باعث ناباروری نمی شوند یا به آن کمکی نمی کنند. در واقع، کیست های عملکردی نشان دهنده این مطلب هستند که عملکردهای ضروری منجر به باروری در حال انجام است.

2) سیستادنوم ها

سیستادنوما اجزای رشد یافته ای در تخمدان هستند که از سطح تخمدان ها بوجود می آیند. اگرچه ممکن است نیاز به درمان داشته باشند، اما بر روی باروری تأثیر نمی گذارند.

3) کیست های درموئید

این کیست های جامد به جای مایع حاوی بافت هایی مانند پوست، مو یا حتی دندان هستند. کیست های درموئید با ناباروری ارتباطی ندارند.

کیست فولیکولار چیست؟

کیست های فولیکولی کیسه های کوچک پر از مایع هستند که در تخمدان های زنان ایجاد می شوند. کیست فولیکولار زمانی شکل می گیرد که فولیکول، کیسه کوچکی که تخمک را ذخیره کرده و استروژن تولید می کند، تخمک را در زمان تخمک گذاری آزاد نکند. در عوض، فولیکول به رشد خود ادامه می دهد و یک کیست فولیکولی تولید می کند.

کیست فولیکولار می تواند طیفی از اندازه های متغیر از کوچک به اندازه یک نخود تا بزرگ به اندازه یک پرتقال داشته باشد. این نوع از کیست های تخمدان عموماً ماهیتی کاربردی و بی ضرر دارند. بنابراین کیست فولیکولار تقریباً در همه زنانی که دارای چرخه قاعدگی طبیعی هستند، یافت شده و بیشتر در دوران باروری زنان رخ می دهند.

اما کیست فولیکولار بزرگ در شرایطی قبل از تخمک گذاری ماهانه رخ می دهد و باعث رشد بیش از اندازه فولیکول می شود. این نوع کیست زمانی ایجاد می شود که تخمک گذاری رخ ندهد. به طور معمول، تخمک گذاری با عرضه ناکافی هورمون لوتئینیزه (LH) در زمان اوج LH متوقف می شود. LH به طور معمول دنباله ای از حوادث مربوط به تخمک گذاری، رشد فولیکولار، تقسیمات تخمک و غیره را در پی دارد. کیست فولیکولار می تواند ناشی از عدم تخمک گذاری به دلیل تولید بیش از حد هورمون تحریک کننده فولیکولی (FSH) در زمان تخمک گذاری باشد. اگر فولیکول پاره نشود یا تخمک خود را آزاد نکند، در عوض یک کیست ایجاد می شود.

علائم کیست فولیکولار

بیشتر کیست های عملکردی تخمدان هیچ علامتی ندارند. هرچه کیست بزرگتر باشد، احتمال ایجاد علائم بیشتر است. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد در ناحیه زیر شکم و معمولاً در اواسط چرخه قاعدگی
  • تأخیر در شروع قاعدگی
  • خونریزی واژینال به غیر از دوره پریود

برخی از کیست های عملکردی تخمدان می توانند پیچ خورده یا پاره شوند و ایجاد خونریزی کنند. علائم آن عبارتند از:

  • درد ناگهانی و شدید، اغلب همراه با تهوع و استفراغ
  • درد در طول یا بعد از رابطه جنسی

اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از کیست های پاره شده خونریزی شدیدی ایجاد می کنند که برای جلوگیری از آنها، نیاز به درمان های اورژانسی خواهد بود.

اندازه کیست فولیکولار

کیست فولیکولی به عنوان کیست های عملکردی که بیش از 3 سانتی متر قطر دارند، تعریف می شوند. تخمک گذاری زمانی اتفاق می افتد که اندازه این کیست ها در حدود 2 تا 3 سانتی متر باشد. با این حال، برخی از آنها ممکن است به اندازه 8 تا 12 سانتی متر برسند. آنها بیشتر در معاینه بالینی زنان در سنین باروری تشخیص داده می شوند و معمولاً حذف نمی شوند مگر اینکه مداوم باشند. کیست فولیکولار ممکن است در نتیجه تجویز گنادوتروپین یا در دوران بارداری به صورت نو پدیدار شوند. از آنجا که این کیست ها معمولاً در سونوگرافی خوش خیم ظاهر می شوند، با توجه به حفظ تخمدان مدیریت می شوند.

کیست فولیکولار و بارداری

در هر ماه پس از چرخه قاعدگی با شکست تخمک گذاری، FSH، اینهبینین و LH ممکن است رشد کیست را افزایش دهند. همزمان با افزایش رشد فولیکول ها، این سلولها توسط لایه ای پوشیده شده و با مایع شفاف پر می شود. گاهی اوقات کیست ها از خارج قابل لمس می شوند که این خود می تواند نگرانی هایی را به همراه داشته باشد. به طور کلی، تا زمانی که کیست از اندازه توپ تنیس یا حدود 7 سانتی متر بیشتر نباشد، بعید است که بدخیم باشد.
کیست فولیکولار به طور طبیعی در عرض 1 تا 3 ماه به طور طبیعی از بین می روند. آنها خوش خیم هستند و هیچ پیامد پزشکی آشکاری ندارند. آنها ممکن است به طور تصادفی در معاینه لگن یک زن تشخیص داده شوند. همه زنان ممکن است در برخی موارد کیست فولیکولار داشته باشند.
کیست فولیکولار تنها در صورتی می تواند در بارداری تداخل ایجاد کند که زن تخمک گذاری نکرده و جسم زردی تولید نکند، بنابراین می تواند باروری را مسدود کند و یا اگر کیست فولیکولار در تمامی چرخه های قاعدگی وجود داشته باشد، احتمال عدم بارداری وجود خواهد داشت.(1)

تشخیص کیست فولیکولار

سونوگرافی معمولاً برای تعیین بهترین استراتژی درمانی استفاده می شود. درمان بستگی به اندازه کیست و ظاهر آن در سونوگرافی دارد. درمان ممکن است تنها مشاهده باشد و یا اگر کیست فولیکولار بزرگ باشد، احتمال انجام جراحی لاپاراسکوپی برای برداشتن آن وجود دارد.

چنانچه نسبت به وجود کیست فولیکولار در خود نگران هستید، می توانید با متخصصین زنان و زایمان طبینجا در این باره مشورت نمایید.

Rate this post

یک دیدگاه

  1. سلام من ب دلیل خوردن قرص اورژانسی دو ماه پریود نشدم بعد سونو دادم ک گفت ی کیست فولیکولار ۳ سانتی داری .و مایع ازاد مختصر چند روز بعد پریود شدم .بعد پریود برای درمان کیست رفتم این کیست هنوز تو تخمدان سمت راست بود ی سوال دارم .دکتر گفت دو تا ۲۱ روز قرص ال دی بخورم آیا بخورم یا ب صورت طبیعی بر طرف میشه راهنمایی لطفا پزشکان عزیز .ممنونم و سوال دوم رابطه جنسی میشه برقرار کرد چون کیست دارم یا اینکه دو ماه برقرار نکنم ممنونم از پاسخگویی

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید