دلایل افت قند خون صبحگاهی

0
16,980
759578.jpeg alt_text
759578.jpeg caption

بدن از قندی به نام گلوکز به عنوان منبع انرژی سلول ها و اندام ها استفاده می کند. کاهش قند خون که با اصطلاح علمی هیپوگلیسمی شناخته می شود، زمانی اتفاق می افتد که بدن گلوکز کافی برای استفاده بعنوان سوخت سلولی نداشته باشد. هر دو گروه بیماران دیابتی و افراد غیر دیابتیک ممکن است در معرض افت قند خون صبحگاهی باشند. در این پست از طبینجا بطور مفصل تری به این دلایل خواهیم پرداخت.

افت قند خون صبحگاهی

افراد مبتلا به دیابت شیرین ممکن است به دلیل استفاده از مقادیر بالای انسولین طولانی اثر که انسولین زمینه ای و یا انسولین پایه نیز نامیده می شوند، افت قند خون در صبح را تجربه کنند. انسولین با وارد کردن گلوکز به درون سلولهای شما، جایی که می تواند به انرژی تبدیل شود، به کنترل قند خون کمک می کند. مصرف انسولین بیش از حد از هر نوعی می تواند باعث کاهش قند جریان خون شود. برخی از داروهای غیر انسولینی نیز که برای برای درمان دیابت نوع 2 تجویز می شوند هم قادرند باعث افت قند خون صبحگاهی شوند.

افراد غیر دیابتی هم می توانند قند خون پایینی داشته باشند که به عنوان افت قند خون غیر دیابتیک شناخته می شود. این حالت معمولاً به دلیل عواملی مانند سبک زندگی، رژیم غذایی و فعالیت های ورزشی ایجاد می شود.

قند خون پایین معمولاً به صورت قند خون کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر تعریف می شود. مقادیر زیر 54 میلی گرم در دسی لیتر هشدار دهنده بوده و نشانه این است که فرد ممکن است به فوریت درمان های پزشکی نیاز داشته باشد.

علائم کاهش قند خون در صبح

اگر دچار افت قند خون صبحگاهی شده باشید، ممکن است با برخی از این علائم از خواب بیدار شوید:

 

اگر قند خون به زیر 54 میلی گرم در دسی لیتر کاهش یابد، ممکن است علائم شدیدتری ایجاد شود، از جمله:

  • غش کردن
  • تشنج
  • کما

اگر هرکدام از این علائم شدید را تجربه کردید، در اسرع وقت از کمک های پزشکی استفاده کنید. قند خون بسیار پایین می تواند تهدید کننده حیات باشد.

علت افت قند خون در صبح

دلایل کاهش قند خون در صبح متفاوت است. اگر مبتلا به دیابت هستید، احتمالاً باید سطح انسولین پایه خود را تنظیم کنید. از تاثیر سایر داروهای مصرفی بر میزان انسولین خود، اطمینان حاصل کنید. پزشک می تواند به شما کمک کند تا دوز انسولین و سایر داروهای مصرفی تان با برنامه های غذایی و ورزش مناسب باشد. علاوه بر این، مصرف الکل خطر ابتلا به افت قند خون را افزایش می دهد.

اگر مبتلا به دیابت نیستید، افت قند خون صبحگاهی در شما کمتر اتفاق می افتد. با این حال، برخی از دلایل کاهش قند خون در صبح مربوط به افراد غیر دیابتی شامل موارد زیر است:

• نوشیدن بیش از حد الکل در شب گذشته، که باعث می شود کبد شما بتواند گلوکز را در خون آزاد کند، بنابراین باعث کاهش قند خون می شود.

• گرسنگی مزمن

• بیماری شدید کبدی

• برخی بیماری های خاص لوزالمعده

درمان کاهش قند خون صبحگاهی

درمان پایین بودن قند خون نسبتاً ساده است. اگر با علائم هیپوگلیسمی از خواب بیدار شدید، سعی کنید در اسرع وقت حدود 15 گرم کربوهیدرات مصرف کنید. میان وعده هایی که این مورد را فراهم می کنند عبارتند از:

• 3 قرص گلوکز

• یک دوم فنجان آب میوه بدون قند

• 1 قاشق غذاخوری عسل

• نصف قوطی نوشابه غیر رژیمی

اطمینان حاصل کنید که برای درمان قند خون پایین در صبح ، بیش از حد غذا نمی خورید، زیرا این عمل می تواند تأثیر معکوس داشته و سطح قند خون را بیشتر کاهش دهد. بعد از صرف اولین میان وعده 15 دقیقه صبر کنید. اگر حالتان بهتر نشد، 15 گرم کربوهیدرات دیگر مصرف کنید. مصرف کردن همزمان کربوهیدرات با پروتئین و منبع چربی سالم، مانند آجیل، دانه ها، پنیر یا هوموس، به سیر شدن شما کمک می کند و از افت شدید قند خون دیگر جلوگیری می کند.

اگر مبتلا به دیابت هستید، با پزشک خود در تماس باشید تا بتواند سطح انسولین شما را با دارو تنظیم کند. اگر دیابتی نیستید، بعد از برطرف شدن افت قند خون صبحگاهی ، به دنبال یافتن علت اصلی آن باشید.

پیشگیری

اگر مبتلا به دیابت هستید، اطمینان حاصل کنید که مرتباً سطح گلوکز خود را به خصوص قبل از خواب بررسی کنید. اگر قند خون شما به طور مرتب هنگام خواب کاهش می یابد، استفاده از دستگاه تست قند خون می تواند هنگام کم یا زیاد شدن قند خون به شما هشدار دهد. سعی کنید این دستورالعمل ها را برای سطح گلوکز سالم دنبال کنید:

قبل از صبحانه: 70-130 میلی گرم در دسی لیتر

قبل از ناهار، شام یا میان وعده: 70-130 میلی گرم در دسی لیتر

دو ساعت بعد از غذا: زیر 180 میلی گرم در دسی لیتر

زمان خواب: 90–150 میلی گرم در دسی لیتر

اگر مبتلا به دیابت نیستید اما بطور مداوم دچار افت قند خون در صبح می شوید، بهتر است به طور دوره ای سطح گلوکز خود را بررسی کنید. سعی کنید سطح گلوکز خود را در طول روز و قبل از خواب به زیر 100 میلی گرم در دسی لیتر کاهش ندهید.

چه مبتلا به دیابت باشید و چه فردی سالم، برای جلوگیری از بیدار شدن با قند خون پایین، این نکات را دنبال کنید:

در طول روز به طور منظم وعده های غذایی متعادل با کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها بخورید.

یک میان وعده قبل از خواب بخورید.

از مصرف الکل خودداری کنید.

از ورزش زیاد در شب خودداری کنید.

 

منبع

  • شما می توانید از طریق سامانه آنلاین طبینجا از متخصصین غدد ما نوبت بگیرید.
Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید