12 علت خارش شکم و روش های خلاصی از آن

7
104,655
خارش شکم

خارش پوست شکم مشکلی است که شاید برای یک بار هم که شده گریبانگیرتان شده باشد. اگر چه این مشکل در بارداری به نظر کمی خطرناک تر از حالت طبیعی می رسد و نیازمند بررسی های دقیق تری اما در برخی افراد هم گاهی اوقات یک نشانه هشدار دهنده برای سایر بیماری های زمینه ای است. در ادامه این پست به صورت مفصل تر شما را با علل خارش شکم آشنا خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

پیشنهاد مطالعه: علل درد دور ناف در کودکان و بزرگسالان

علت خارش شکم

برخی از دلایلی که می توانند باعث خارش پوست شکم شوند، عبارتند از:

1. درماتیت تماسی آلرژیک شکم

درماتیت تماسی آلرژیک شکم به این معنی است که پوست شکم در اثر تماس سطحی با یک عامل دچار واکنش آلرژیک و به تحریکات و التهابب پوستی آن دامن زده است.

درماتیت تماسی به معنای واکنش آلرژیک ناشی از لمس است و مربوط به مصرف خوراکی آن نمی شود. قرار گرفتن برای اولین بار در معرض ماده حساسیت زا باعث پاسخ سیستم ایمنی بدن شده و برای بار دوم، قرار گرفتن در معرض آن باعث بروز علائم می شود. شایعترین علل درماتیت تماسی آلرژیک شکم عبارتند از:

  • نیکل، فلزاتی که اغلب در سگک های کمربند، دکمه های شلوار و جواهرات از جمله زیورآلات تزیینی پیرسینگ مورد استفاده قرار می گیرد.
  • پیچک سمی
  • انواع مختلف عطرها، از جمله انواع موجود در صابون ها، نرم کننده های پارچه و مواد شوینده.

البته موارد بسیار بیشتری از این دست وجود دارد.

علائم درماتیت پوست شکم شامل قرمزی، خارش، پوسته ریزی، پوسته پوسته شدن پوست است که ممکن است به دلیل تحریکات ناشی از خارش شکم و التهاب دردناک باشند.

در ابتدا برای پیشگیری از بروز درماتیت بایستی از تماس با هر ماده مشکوک خودداری شود تا از ابتلا و عدم ابتلای به درماتیت در اثر تماس با آن ماده اطمینان حاصل شود. در صورت قطعی نبودن نتایج می توان از تست پچ استفاده کرد.

درمان این حالت شامل پرهیز کامل از تماس با ماده تحریک کننده و استفاده از کرم استروئید موضعی طبق دستورالعمل است. کمپرس خنک و لوسیون کالامین هم می توانند به کاهش ناراحتی کمک کند.

2. اگزما (درماتیت آتوپیک)

اگزما (درماتیت آتوپیک) نوعی بیماری مزمن پوستی مسری است که بثورات آن می توانند باعث ایجاد خارش شکم شوند. علت آن یک بیماری ژنتیکی است که بر توانایی محافظتی پوستی در برابر باکتری ها و مواد حساسیت زا تأثیر می گذارد. افرادی که دارای سابقه خانوادگی این مشکل هستند در معرض ابتلای به آن قرار دارند.

3. عفونت کرم قلاب دار

عفونت کرم قلاب دار نوعی عفونت انگلی پوست است که بیشتر در مناطق گرمسیری مشاهده می شود. بنابراین می توان گفت عفونت کرم قلاب دار تقریبا نادر بوده و علائم برجسته آن شامل خارش و قرمزی، بثورات پوستی خارش دار و دردناک است.
البته برخی از علائم همیشه در هنگام عفونت با کرم قلاب دار ایجاد می شوند مانند خارش و قرمزی پا، قرمزی خطوط منحنی وار.

4. راش شکمی غیر اختصاصی

اگزانتم یا راش های گسترده پوستی، ظاهر لکه های قرمز یا بنفش یا دمل مانند در پوست ایجاد می کنند. ناشناخته بودن علت دقیق این بیماری باعث بیان عبارت غیر اختصاصی در آن شده است.

اگر اولین علامت شما تب شدید ناگهانی و به دنبال آن بثوراتی باشد که به نظر می رسد در شکم، قفسه سینه و پشت شیوع بیشتری دارد، این بیماری به احتمال زیاد روزئولا است. البته به این نکته توجه داشته باشید که این یک بیماری خفیف و شایع در دوران کودکی است.

اگر تب یا علائم دیگری از بیماری وجود نداشته باشد، جوش روی شکم به احتمال زیاد به دلیل حساسیت تماسی ایجاد شده اند. این شرایط بدین معنی است که در تماس بودن پوستی با گیاهان یا پارچه های خاص، سوختگی شیمیایی، آفتاب سوختگی، عفونت سطحی، سایش یا کرم حلقوی نیز باعث ایجاد تحریکاتی مانند بثورات می شود.

زونا یک دیگر از بثورات پوستی است که عمدتا در قفسه سینه و شکم ظاهر می شود، اما این حالت تنها در افرادی بروز می کند که در گذشته به آبله مرغان مبتلا شده اند. زونا در اثر فعال شدن مجدد ویروس آبله مرغان ایجاد می شود. علائم شاخص این حالت می تواند قرمزی شکمی و خارش ناف در بزرگسالان باشد، اما در آن تب وجود ندارد.

5. زونا (هرپس زوستر)

زونا یکی از بثورات پوستی دردناک است که با فعال شدن ویروس واریسلا زوستر عامل آبله مرغان ایجاد می شود. این شرایط منجر به بروز بثورات دردناک ناشی از تاول های کوچک پر از مایع (وزیکول) بر روی یک نوار پوست در یک طرف بدن می شود. بدین ترتیب علت دانه های قرمز روی شکم همراه با خارش است.

6. درماتوفیبروما

درماتوفیبروما یک رشد شایع پوستی است که معمولاً در ناحیه پایین پا ظاهر می شود، اما احتمال بروز آن در هر نقطه دیگری از بدن هم وجود دارد. این رشد پوستی خوش خیم (غیرسرطانی) بوده و بیشتر در بزرگسالان و بندرت در کودکان مشاهده می شود. علائم درماتوفیبروما شامل رشد سخت و برجسته پوستی به رنگ قرمز یا صورتی است.

7. دوره های طبیعی خارش پوست شکم

خارش پوست را پروریتوس نیز می نامند. تعدادی از دلایل طبیعی برای خارش شکم وجود دارد، به این معنی که علت آن مربوط به بیماری نبوده و منجر به آسیب جدی پوست نمی شود.

شایع ترین دلایل این موارد عبارتند از:

  • خشکی پوست: به دلیل استحمام در حمام صابون یا حمام کف دار که ممکن است خیلی خشن باشند، احتمال از بین بردن چربی های طبیعی پوست و سوزش پوست شکم وجود دارد.
  • آلرژی خفیف: این حالت ممکن است توسط گرد و غبار، برخی از گیاهان و گلها، جواهرات حاوی نیکل و هر نوع صابون، شوینده، لوسیون یا عطر ایجاد شود.
  • بارداری: خارش شکم در بارداری مشکل شایعی است. معمولا تصور می شود که به دلیل افزایش سطوح برخی از مواد شیمیایی در خون مانند هورمون ها ایجاد می گردد. با گذر زمان پوست سطح شکم کشیده می شود و ممکن است احساس خارش شکم در بارداری به این دلیل باشد. البته در بارداری احتمال بیماری به نام پروریگو (Prurigo) وجود دارد که باعث ایجاد برجستگی های کوچک و خارش دار شده و ممکن است به دلیل اختلال در عملکرد سیستم ایمنی در دوران بارداری باشد. علاوه بر افزایش هورمون های خون در این دوران، احتمال بروز شرایطی با نام کلستاز بارداری یا کهیر بارداری هم وجود دارد.
  • یائسگی: به دلیل تغییرات هورمونی، ممکن است پوست بیش از حد خشک شود.

تشخیص نوع خارش شکم از طریق معاینه بالینی و گاهی با انجام آزمایش های آلرژی انجام می شود.

درمان خارش پهلو و شکم ناشی از این موارد، شامل رعایت موارد زیر می شود:
• استحمام فقط با صابون ملایم و ضد آلرژی
• استفاده منظم از مرطوب کننده با لوسیون بدون بو
• پوشیدن لباس نرم، گشاد و با الیاف طبیعی
• اجتناب از مصرف هر گونه ماده ای که به نظر تحریک کننده خارش شکم هستند.

8. نارسایی کبدی

کبد عضو بزرگ و مهم در سمت راست شکم است که موقعیت آن درست در زیر دنده ها واقع شده است. کبد وظایف بسیاری از جمله پاکسازی سموم تا فرآوری مواد مغذی و تولید پروتئین های حیاتی خون را بر عهده دارد. در نتیجه، نارسایی کبدی می تواند باعث ایجاد علایم گسترده ای شود که خارش سمت راست و چپ شکم یکی از آنهاست.

9. بیماری مزمن کلیوی

بیماری مزمن کلیه آسیب طولانی مدت به کلیه ها و ارگان هایی است که مسئول تولید ادرار هستند. علل بیماری مزمن کلیه شامل دیابت، فشار خون بالا، عفونت کلیه و بیماری های التهابی، داروها یا سموم، بیماری های کلیوی ارثی و غیره می باشد. در نتیجه این وضعیت می تواند دلیل خارش پهلوها باشد.

10. ساس یا کک

برجستگی های کوچک و قرمز خارش دار بر روی معده و سایر قسمت های بدن می تواند نشان دهنده این باشد که در محل سکونت، احتمالا ساس یا کک وجود دارد. اگر گزش ها به صورت زیگزاگی ظاهر شده و شب ها اتفاق می افتند، ساس دلیل اصلی آن است.(1)

11. واکنش دارویی

اگر شروع به مصرف داروی جدید کرده اید، ممکن است دچار خارش معده و بثورات قرمز شوید. این نوع بثورات یا راش های پوستی اغلب ابتدا در معده و کمر ظاهر می شوند. اگر فکر می کنید علت بروز خارش معده و شکم ، ناشی از عوارض دارویی بوده، پس بهتر است در این باره با پزشک خود صحبت کنید.

12. پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری التهابی است که باعث پاسخ سیستم ایمنی بدن می شود. بیشتر انواع پسوریازیس باعث ایجاد نواحی پوسته پوسته، قرمزی و خارش می شود. این بیماری معمولاً در اطراف زانوها، آرنج ها و پوست سر ظاهر می شود. با این حال، پسوریازیس می تواند در هر نقطه از بدن، از جمله معده رخ دهد. زمانی که برخی نواحی پوست به هم مالش پیدا می کنند، احتمال رطوبت و تحریکات آنها بیشتر است. زمانی که چین های پوستی در تماس با یکدیگر قرار بگیرند، احتمال بروز پسوریازیس روی معده شدت می یابد.

علت خارش شکم بعد از سزارین

اینکه جای زخم سزارین هنگام بهبودی خارش داشته باشند، امری طبیعی است. این حالت به چند دلیل اتفاق می افتد. اعصاب محل برش آسیب دیده و در نتیجه بسیار حساس می شوند. همزمان با بهبودی اعصاب و بافت اطراف، خاریدن دور ناف و شکم احساس می شود. حتی اصلاح کردن موهای شکم در ناحیه سزارین بعد از رویش مجدد موها می توانند علت خارش ناف در زنان باشند.

برای خارش شکم چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
• خارشی که شما را از خواب بیدار کند.
• خارشی که به سمت معده گسترش می یابد.
• بروز علائم دیگری مانند کاهش وزن، بی اختیاری ادرار یا روده، یا قرمزی پوست

خبر خوب اینکه به راحتی می توانید با متخصصین پوست و مو طبینجا در این باره مشورت کنید.

5/5 - (4 امتیاز)

7 دیدگاه‌ها

  1. سلام
    تمام بدنم میخواره. هر طرف شروع به خارش میکنه دقیق طرف دیگر شروع به خارش میکنه.

  2. سلام و خسته نباشید من یک ماه پیش با خانواده صحرا تو چادر خوابیدیم صبح فداش هم رفتیم داخل استخر رو تمیز کنیم بعد اون روز اول کمر درد گرفتم درد من از کلیه سمت راست شروع میشد هم به کمر میزد هم به شکم رفتم دکتر فرستاد سونی گرافی هیچی نشون نداد سالم فقط یکم کبد چرب اونم گفت چربی نخور حل میشه قرص مترونیدازول دکتر بهم داد گفت شاید عفونت کرده کلیه هات خلاصه کلیه شکم خوب شد الان خارش شکم اطراف ناف گرفتم موقع خاریدن قرمز میشه و جوش در میاد لطفاً راهنمایی کنید با تشکر

  3. خارش زیرسینه و دست وپا وگرگرفتگی زیادبدن خانم ک بیماری روماتیسم مفصلی هم داره ونارسایی وسنگ کلیه هم داشته، کورتون مصرف میکنه…ازچی میتونه باشه..؟

  4. سلام، من خانمی ۴۶ ساله هستم، الان حدود یک ماه می‌شود که روی پوست شکمم، دقیقا روی کبد چند تا جوش قرمز که به صورت دایره مانند هست زده و خارش هم ندارد. فقط قرمز هست. کسی میتونه گمگم کنه که بفهمم دلیلش چی میتونه باشه. ممنون میشم

  5. سلام، من خانمی ۴۶ ساله هستم که الان حدود یک ماهی میشه که روی شکمم، ما بین معده و کبدم چند تا جوش زده که بصورت دایره مانند شده، خارش نداره اما مثل جای جوش که ورم میکنه هست. آیا کسی میتونه کمکم کنه؟ ممنون میشم.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید