هماتوسل یا علت خونریزی بیضه در مردان چیست؟

0
9,651
خونریزی بیضه

هماتوسل یک اصطلاح پزشکی است که برای توصیف جمع شدن مقادیری خون در کیسه بیضه مردان استفاده می شود. هماتوسل همانند مشکل هیدروسل ولی برخلاف آن ناشی از تجمع خون در غشای مهبلی اطراف بیضه است. در ادامه این پست از طبینجا شما را با این عارضه و درمان آن بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

هماتوسل چیست؟

بیضه اندامی کیسه ای شکل بوده که بیضه ها در درون آن قرار گرفته است. هماتوسل پس از جراحی یا آسیب ناشی از ضربه که باعث درگیری کیسه بیضه می شود، نسبتاً سریع ایجاد می گردند. در بسیاری از موارد، این مجموعه خون در کیسه بیضه به یک توده سخت تبدیل می شود که می تواند بسیار ناراحت کننده باشد، به خصوص اگر شروع به بزرگ شدن کند.

هماتوسل به عنوان کیست خونی نیز شناخته می شود چرا که خون در مایع وجود دارد. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که یک رگ خونی در کیست پاره شده و خون به داخل آن می ریزد. اگرچه این نوع خونریزی بیضه به طور کلی بی خطر هستند، اما می توانند باعث درد شکم در مردان گردند. درد معمولاً در یک طرف بدن در ناحیه زیر شکم مردان ایجاد می شود. از آنجایی که کیست بیضه با خون پر می شود، می تواند به سرعت کشیده شده و باعث ایجاد درد گردد.

گاهی اوقات هماتوسل پاره شده و خون هماتوسل به داخل شکم وارد می شود. این می تواند باعث درد و ناراحتی شدید در کل ناحیه شکم شود. هماتوسل اغلب بطور خود به خود از بین می رود. حتی اگر پاره شوند، می توانند بدون جراحی بهبود یابند. گاهی اوقات برداشتن این کیست ها با جراحی ضروری بوده و با روش لاپاراسکوپی صورت می گیرد. این یک روش نسبتاً غیر تهاجمی است که نیاز به کمترین زمان نگرانی و بهبودی دارد. کیست های هموراژیک معمولاً با روش سونوگرافی اولتراسوند تشخیص داده می شوند.

عوامل خطر

عواملی که خطر هماتوسل را افزایش می دهند به دلیل وجود انواع علل ناهنجاری در کیسه بیضه متفاوت هستند. عوامل خطر مهم شامل موارد زیر می گردند:

  1. بیضه نزول نکرده یا جمع شونده: بیضه نزول نکرده بیضه ای است که هرگز از فضای شکمی خارج نشده و بنابراین در طول رشد جنین یا اوایل نوزادی هرگز وارد کیسه بیضه نمی شود. بیضه جمع شونده به بیضه ای گفته می شود که در نقطه ای به داخل کیسه بیضه وارد شده اما به سمت شکم عقب می رود. بیضه نزول نکرده یا جمع شده ممکن است با افزایش خطر فتق مغبنی، پیچ خوردگی بیضه و سرطان بیضه مرتبط باشد.
  2. ناهنجاری های موجود در بدو تولد: ناهنجاری های موجود در بیضه ها، آلت تناسلی یا کلیه ها در بدو تولد (مادرزادی) ممکن است خطر توده کیسه بیضه و سرطان بیضه را در آینده افزایش دهد.
  3. سابقه سرطان بیضه: اگر در یک بیضه دچار سرطان باشید، در معرض خطر ابتلا به سرطان در بیضه دیگر قرار دارید. اگر پدر یا برادر شما مبتلا به سرطان بیضه بوده باشند، خطر ابتلا به سرطان در شما نیز افزایش می یابد.

هماتوسل خود به خودی یک عارضه شناخته شده تصلب شرایین، اسکوربوت، دیابت، سیفلیس، نئوپلازی و شرایط التهابی بیضه، اپیدیدیم است. هماتوسل ممکن است در بدو تولد رخ داده و همچنین ممکن است در اختلالات خونی مختلف ایجاد شود. به دنبال خونریزی بیضه در اثر ضربه، هماتوسل با ادم کیسه بیضه همراه می شود، زیرا هماتوم در پوست و بافت های زیر جلدی نفوذ کرده و ظاهر سیاهی به پوست کیسه بیضه و آلت تناسلی می دهد.

علائم

در صورت ابتلا به هماتوسل یا خونریزی بیضه ممکن است علائمی را تجربه کنید که بهتر است به آنها توجه داشته باشید:

تشخیص

اگر احساس می کنید که خطر ابتلا به هماتوسل در شما افزایش یافته است، کار هوشمندانه این است که به طور منظم روی بدن خود نظارت داشته باشید. اگر تحت انجام معاینات پزشکی منظمی قرار دارید، پزشک اورولوژیست شما احتمالا بر روی این مسئله نظارت خواهد داشت.

مثل همیشه، تشخیص زودهنگام کلید درمان اکثر شرایط پزشکی است. انواع مختلف هماتوسل، می توانند عوارض خیلی سریعی را ایجاد کنند، بنابراین تشخیص زودهنگام از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

هماتوسلی که شروع به خونریزی می کند و به یک کیست هموراژیک تبدیل می شود، می تواند به راحتی پاره شده و مشکلاتی را ایجاد کند.

اگر پزشک شما مشکوک به وجود هماتوسل باشد، گزینه های تشخیصی دیگری مانند انجام سونوگرافی در دسترس شما قرار دارند. سونوگرافی می تواند ماهیت هر هماتوسل شناسایی شده را نشان دهد و به شما این امکان را می دهد که تصمیم بگیرید چه نوع درمانی ممکن است لازم باشد.

اما در نهایت یکی از عمده ترین روش های تشخیصی بین هیدروسل و هماتوسل استفاده از آزمایش چراغ نور است. تفاوتی که بین این دو وجود دارد این است که نور از درون هماتوسل عبور نکرده، اما قادر به عبور از هیدروسل است. اما همچنین در هماتوسل درد بیشتری نسبت به هیدروسل احساس می گردد.

درمان خونریزی بیضه

مهم است که وضعیت خود را با پزشک تان در میان بگذارید و با او در مورد برنامه درمانی صحبت کنید. هماتوسل از یک رویکرد درمانی جامع سود می برد. به نظر می رسد سطح هورمون نقش مهمی در ایجاد کیست دارد.

اگر هماتوسل نسبتاً کوچک است و درد زیادی ایجاد نمی کند، درمان محافظه کارانه مانند بالا بردن پا و استراحت در بستر ممکن است کافی باشد. در موارد شدیدتر، مداخله جراحی ممکن است ضروری باشد. ممکن است جراحی برای تخلیه خون انباشته شده از کیسه بیضه انجام شود. اگر مشخص شود که تومور بیضه علت خونریزی است، به طور کلی کل بیضه برداشته می شود تا از گسترش سرطان به سایر نقاط بدن جلوگیری شود.

اگر جراحی برای درمان هماتوسل ضروری باشد، ممکن است بهبودی کامل و از سرگیری فعالیت ها چندین هفته به طول بینجامد. دلیل این شرایط به این خاطر است که کیسه بیضه به سمت عقب متورم شده و جراحی این تورم می تواند باعث ناراحتی یا دردی شود که به راحتی از بین نمی رود. داروهای تجویزی اغلب برای کمک به بهبودی بیمار از جراحی تجویز می شود. با توجه به ماهیت حساس ناحیه تناسلی، بیمار ممکن است تا چند هفته پس از جراحی به طور نسبی یا کامل ناتوان شود که باعث می شود چنین روشی فقط در شدیدترین موارد انجام شود.

منبع

اگر تجربه هماتوسل یا چنین خونریزی بیضه ای را دارید می توانید با متخصصین اورولوژی طبینجا در این باره بصورت آنلاین مشورت نمایید.

Rate this post

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید